Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy z wymienionych poniżej komponentów - jak ,,zmieścić" 8000-10000 w 47000 zł. ?

Recommended Posts

a co radzisz bo ja z chłodzeniem wodnym nigdy nie miałem do czynienia. Jakiś backplate tak ? Pamietam, że jakieś wodne jest od corsaira na procek, ale na czym to polega ? Mam dolewać wody co miesiąc do heat pipów czy tych rurek czy jak to sie tam nazywa ?

Czy to tak działa już cały czas ? a GTX 680 z chłodzeniem wodnym nigdzie nie znalazłem

Edytowane przez Damian555666777

ile ci za ten zestaw wyszło ?

Nie wiem czy jest sens kupować procka pod 2011 jest bardziej przyszłościowe ale tego procka co chcesz wziąc jakiegoś i7 mocnego nie ważne jaki socket, nie wymienisz raczej przez najbliższe 4-5 lat bo nie będzie takiej potrzeby taki procesor wystarczy na bardzo długo a za ten czas zmienią się znowu podstawki i trzeba będzie kupić nową płyte.

Nie orientuje się jaka jest różnica cenowa i wydajnościowa między 1155 a 2011 ale jeżeli dosyć dużo więcej kosztuje 2011 to nie ma sensu

Tak samo zakup dysku SSD o pojemności 512GB to strata pieniędzy dyski SSD będą szybko tanieć teraz to nowość a wydaje mi się, że kupować SSD aby trzymać na nim zdjęcia lub filmy to nieporozumienie,

ile ci za ten zestaw wyszło ?

Tak samo zakup dysku SSD o pojemności 512GB to strata pieniędzy dyski SSD będą szybko tanieć teraz to nowość a wydaje mi się, że kupować SSD aby trzymać na nim zdjęcia lub filmy to nieporozumienie,

Wyszło mi 13.500 zł., ale może da się jakoś tyle wypro...znaczy się skombinować.

Dysk dalem 240 GB, 520 to nr serii od Intela

Na przyszłość to jest X-760.

Co do LC, mówi ci coś taki obrazek:

PS Który ty rocznik jesteś?

Mówi, 1992r. Jak się ten Lc od corsaira nazywa ?

@up

True i nie chcesz się niczego dowiedzieć. W życiu nie wszystko będziesz miał podane na tacy. Chcesz efekt to się postaraj. ;)

Dlatego nie kupiłem jak szalony od razu tylko napisałem temat na forum. ;)

Nie karmić trolla

Opisz nam najlepiej

• ile masz lat
  • do czego używasz komputera
  • kto składał ci obecny zestaw
  • jaką faktycznie sumą pieniędzy dysponujesz

Wtedy może postaramy się pomóc.

Jeśli chcesz dalej drążyć "komputer marzeń" to poproś o przeniesienie tematu do "Na luzie".

Poczytaj nieco newsów, wcześniejszych tematów, powinno pomóc.

A przede wszystkim nie traktuj mojej wypowiedzi jako zaczepki. Masz regulamin http://forum.benchmark.pl/topic/58242-jak-poprawnie-zalozyc-nowy-temat/ zrozum dlaczego ten temat tu nie pasuje i pozwól sobie pomóc.

• Popieram 4

Nie karmić trolla

Opisz nam najlepiej

• ile masz lat
  • do czego używasz komputera
  • kto składał ci obecny zestaw
  • jaką faktycznie sumą pieniędzy dysponujesz

1. 19 lat

2. do gier i muzyki z youtube, czasem praca w wordzie

3. sam składalem w oparciu o pomoc pclab, benchmark i pure pc i własną wiedzę opartą na czytaniu recenzji na tych portalach, zakładałem tez tematy.

4. 10.000 zł. na samą jednostkę centralną (i tylko o tyle proszę, pozostałe pieprzone se sam dokupie we własnym zakresie)

P.S. Spoko, nie traktuję jako zaczepkę, mam trudny charakter, jestem marudny i lekko stuknięty w kwestii wymagań i komputerów, a także przewrażliwiony, lubię brać na zapas, upewniam się 1000 razy jak głupi :P Ale nie dam sobie wmówić - nie jestem trollem, cokolwiek by to znaczyło ;)

wtedy wybierz się do jakiegoś serwisu i niech Ci wszystko sklepią do kupy bo widzę, że masz zero wiedzy o czymkolwiek.

Na miejscu serwisanta wyśmiałbym taką osobę. Nie umiesz, to się nauczy, albo zajmij czym innym. Dobre AC byłoby lepsze, bo pewnie coś pozalewa LC.

2. do gier i muzyki z youtube, czasem praca w wordzie

Czyli najintensywniej wykorzystujesz moc komputera w grach. Wymień może tytuły w jakie obecnie grasz, w których twój obecny sprzęt nie daje sobie rady.

Kolejna sprawa, na ile określasz żywotność komputera? kiedy postanowisz dokonać wymiany? Za 3-4 lata?

Może faktycznie lepiej kupić sprzęt za 3-5K, który poradzi sobie dziś ze wszystkim, a w przyszłości wymienić poszczególne elementy?

Jeśli nie znasz się na LC to po prostu odpuść, dobre powietrze będzie się spisywać doskonale, a zaoszczędzisz kasy i problemów.

Czyli najintensywniej wykorzystujesz moc komputera w grach. Wymień może tytuły w jakie obecnie grasz, w których twój obecny sprzęt nie daje sobie rady.

Kolejna sprawa, na ile określasz żywotność komputera? kiedy postanowisz dokonać wymiany? Za 3-4 lata?

Może faktycznie lepiej kupić sprzęt za 3-5K, który poradzi sobie dziś ze wszystkim, a w przyszłości wymienić poszczególne elementy?

Jeśli nie znasz się na LC to po prostu odpuść, dobre powietrze będzie się spisywać doskonale, a zaoszczędzisz kasy i problemów.

Wystarczy chyba, że podam Metro 2033 i GTA IV, albo Crysis 2. Mam też Wiedźmin 2. Obecnie gram w Skyrim.

Kompa zamierzam wymienić właśnie gdzieś tak za 3-4 lata - dobry pomysł.

Też mnie LC nie przekonuje. Ważne żeby komp chodził cicho.

Jednostka centralna na 3-4 latka http://www.morele.ne...ry/info/ExKqFX/ do tego chłodzenie 500-1000zł (AC) i ok 2,5k reszta.

Nie chcę podważać Twoich kompetencji, ale jesteś pewien, że i5 2500k i GTX 670 wystarczą na 3 lata ?!?! Chodzi mi o granie na max detalach w DX11 i mile widziane 60 FPS. Oczywiście jak będzie 50 FPS to też dobrze (oby nie było spadków)

a jak wyjdzie Far Cry 3 ? Crysis 3 ? za niedługo, a w marcu kolejne Metro.

Kup ten zestaw co podał sn1per, napewno da sobie radę, procek i5 2500k jest wciąż jednym z lepszych na rynku. Ciężko jest przewidzieć jakie gry będą miały wymagania za 2 czy 3 lata. Generalnie w tej chwili 1 gtx670 starczy do wszystkiego i bez problemu pograsz w te gierki, które podałeś. Jeśli kiedyś braknie wydajności kupisz 2 gtxa do sli i tyle.

Kup ten zestaw co podał sn1per, napewno da sobie radę, procek i5 2500k jest wciąż jednym z lepszych na rynku. Ciężko jest przewidzieć jakie gry będą miały wymagania za 2 czy 3 lata. Generalnie w tej chwili 1 gtx670 starczy do wszystkiego i bez problemu pograsz w te gierki, które podałeś. Jeśli kiedyś braknie wydajności kupisz 2 gtxa do sli i tyle.

W zupełności się z tobą zgodzę. :)

Jeśli mu jednak bardzo zależy na i7 to niech weźmie tego 3770k lub 2600k ,tylko po co?Ja bym wziął 3570k.

Słuchajcie mama zgodziła się dać mi 14k, ale na pieprzoty odchodzi mi 3600 zł., więc na zestaw zostaje 10400 zł.

Z jednej strony chciałbym zaszaleć, ale trochę żal tyle kasy, jeszcze pomyślę, a teraz prosiłbym was o zbudowanie dwóch zestawów.

Zestaw 1 - zestaw do gier dla psychopaty, maniaka, szaleńca, tak by zbudować możliwie najlepszy komp do 10400 zł.

Zestaw 2 - tak jaki wy uważacie za słuszny do gier, tak by zostało tyle kasy ile uważacie, że warto zatrzymać sobie na upgrade'y w przyszłości.

Monitor będzie FHD 1920x1080

P.S. Apropos kompa dla szaleńca - lepiej wziąć GTX 680 SLI czy GTX 690 ?

Ja zbudowałem tak:

Zestaw dla szaleńca:

PSU: Seasonic zasilacz 860W PLATINUM-860 (80+ Platinum, retail)

RAM: Crucial Ballistix Tactical DDR3 2x8GB 1600MHz CL8

Cooler CPU: Scythe Grand Kama Cross Rev. B LGA 2011

CPU: Intel Core i7-3930K 3.20 GHz 12MB LGA 2011

GPU: 2x Gigabyte GeForce GTX 680 2GB OC WFx3

MoBo: MSI X79A-GD65 (8D) LGA 2011

SSD: Intel 520 SSD Solid-State Drive 240GB

HDD: Seagate SV35 3TB

Case: Fractal Design Define R3 USB 3.0 Titanium

Wychodzi 11264 zł. czyli musiałbym zrezygnować z HDD

a normalny to mi wychodzi tak:

seasonic x-660

ram - kingston 8gb 1600 mhz cl9 - 160 zł.

cooler cpu - stock

cpu - i5 2500k

gpu - gtx 670

mobo - jakieś za 500 zł.

ssd -intel 520 120 gb

hdd - jakieś 2tb

obudowa - define r3

wychodzi 5065 zł.

W obu zestawach proszę o wasze korekty

Gość rezerwuar

Słuchajcie mama zgodziła się dać mi 14k, ale na pieprzoty odchodzi mi 3600 zł., więc na zestaw zostaje 10400 zł.

Z jednej strony chciałbym zaszaleć, ale trochę żal tyle kasy, jeszcze pomyślę, a teraz prosiłbym was o zbudowanie dwóch zestawów.

Zestaw 1 - zestaw do gier dla psychopaty, maniaka, szaleńca, tak by zbudować możliwie najlepszy komp do 10400 zł.

Zestaw 2 - tak jaki wy uważacie za słuszny do gier, tak by zostało tyle kasy ile uważacie, że warto zatrzymać sobie na upgrade'y w przyszłości.

Monitor będzie FHD 1920x1080

P.S. Apropos kompa dla szaleńca - lepiej wziąć GTX 680 SLI czy GTX 690 ?

Ja zbudowałem tak:

Zestaw dla szaleńca:

PSU: Seasonic zasilacz 860W PLATINUM-860 (80+ Platinum, retail)

RAM: Crucial Ballistix Tactical DDR3 2x8GB 1600MHz CL8

Cooler CPU: Scythe Grand Kama Cross Rev. B LGA 2011

CPU: Intel Core i7-3930K 3.20 GHz 12MB LGA 2011

GPU: 2x Gigabyte GeForce GTX 680 2GB OC WFx3

MoBo: MSI X79A-GD65 (8D) LGA 2011

SSD: Intel 520 SSD Solid-State Drive 240GB

HDD: Seagate SV35 3TB

Case: Fractal Design Define R3 USB 3.0 Titanium

Wychodzi 11264 zł. czyli musiałbym zrezygnować z HDD

a normalny to mi wychodzi tak:

seasonic x-660

ram - kingston 8gb 1600 mhz cl9 - 160 zł.

cooler cpu - stock

cpu - i5 2500k

gpu - gtx 670

mobo - jakieś za 500 zł.

ssd -intel 520 120 gb

hdd - jakieś 2tb

obudowa - define r3

wychodzi 5065 zł.

W obu zestawach proszę o wasze korekty

Mama Ci da 14 tysięcy :o

tak,da i NIE, nie troluję ! za to strasznie się biję z myślami. dałoby się jakoś te dwa zestawy pomoc mi złożyć? ;)

Ale wiesz problem jest taki, że dałem Jej słowo, ze już o nic nie poproszę nigdy.

Gość rezerwuar

tak,da i NIE, nie troluję ! za to strasznie się biję z myślami. dałoby się jakoś te dwa zestawy pomoc mi złożyć? ;)

Szczerze wybrałbym zestaw normalny tylko za 2500k-3770k, za 670-680(stać Cie),płyte za ok. 800,chłodzenie Noctua wiadomo jakie i ciutke mocniejszy zasilacz i grasz chłopaku w co tylko chcesz i nie patrz na takie Metro bo nie warto.

Zasilacz SeaSonic X-660

Pamięć Kingston HyperX 4x4GB 1866MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP (KHX1866C9D3K4/16GX)

Procesor Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB, LGA1155, 22mm, 77W, BOX...

MSI z77 gd65

Fractal Design define r3

Chłodzenie CPU Listan Dark Rock Pro 2 (BK017)

Dysk Western Digital AV GreenPower, 3.5'', 2TB, SATAII, 64MB cache (WD20EURS)

SSD Intel 520 SSDSC2CW120A310

Gigabyte ATI Radeon HD7970 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (ver. OC TO)

Według mnie BOMBA!

Edytowane przez prokiller

Zasilacz SeaSonic X-660

Pamięć Kingston HyperX 4x4GB 1866MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP (KHX1866C9D3K4/16GX)

Procesor Intel Core i7-3770K, 3.5GHz, 8MB, LGA1155, 22mm, 77W, BOX...

MSI z77 gd65

Fractal Design define r3

Chłodzenie CPU Listan Dark Rock Pro 2 (BK017)

Dysk Western Digital AV GreenPower, 3.5'', 2TB, SATAII, 64MB cache (WD20EURS)

SSD Intel 520 SSDSC2CW120A310

Gigabyte ATI Radeon HD7970 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (ver. OC TO)

Według mnie BOMBA!

Dzięki, czemu RAM 1866 Mhz a nie 1600MHz ?

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...