c0lin. 19 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam, Chciałbym jakiś aparat dla siebie, jestem początkujący i dopiero zaczynam zabawę z aparatami. Nie znam się na nich kompletnie, ale wiem, że nie potrzebuje nic drogiego i wolałbym coś tańszego, oczywiście w granicach rozsądku, żeby to nie było po prostu słabe ;P Nagrywania filmów nie potrzebuje wcale, zdjęcia lubię robić znajomym, jakimś osobom, krajobrazom, czasem coś z natury... co poradzicie? Cytuj Link to post Share on other sites
breen 10 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam, Chciałbym jakiś aparat dla siebie, jestem początkujący i dopiero zaczynam zabawę z aparatami. Nie znam się na nich kompletnie, ale wiem, że nie potrzebuje nic drogiego i wolałbym coś tańszego, oczywiście w granicach rozsądku, żeby to nie było po prostu słabe ;P Nagrywania filmów nie potrzebuje wcale, zdjęcia lubię robić znajomym, jakimś osobom, krajobrazom, czasem coś z natury... co poradzicie? Jaka kwotę chcesz przeznaczyć? Coś tańszego czyli ile? Cytuj Link to post Share on other sites
c0lin. 19 Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Około 2000-3000 złotych. Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Taka kwota to już nie kwota na coś tańszego heeh Spokojnie za to kupisz Dobrej jak nie bardzo dobrej jakości sprzęcik. Do wyboru Canon Nikon Pentax Oczywiście mowa tu nie o zwykłym aparacie a o lustrzankach. Mam D5000 Nikona, ale myślę, ze jak miał byś budżet to z nikona brał bym D90. Kolega ma Soniaka i tez na nim całkiem fajne foty wychodzą a ma starszy nieco model, nie wiem jak te nowsze się mogą sprawować. Cytuj Link to post Share on other sites
c0lin. 19 Napisano 15 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2012 (edytowane) A do tego jaki dokupić obiektyw, jeśli miałby to być D90 np.? Bo kwota którą podałem ma starczyć i na obiektyw i na aparat, a im mniej tym lepiej ;P Edytowane 15 Września 2012 przez c0lin. Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Jak zaczynasz zabawę z aparatami to nie za takie pieniądze, coś tańszego. Godne uwagi http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/3053567 nauczysz się a po roku, i kupisz lepszy sprzęt. Aparat ma wszystko co trzeba, sporo osób ma go i jest zadowolona bo nieraz nie che im się dźwigać lustrzanki a robi świetne zdjęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Azazel 1 Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Popieram poprzednika . Od kilkunastu dni mam tego Samsunga i nie mogę narzekać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
-Tommy- 5033 Napisano 15 Września 2012 Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Witam, Chciałbym jakiś aparat dla siebie, jestem początkujący i dopiero zaczynam zabawę z aparatami. Nie znam się na nich kompletnie, ale wiem, że nie potrzebuje nic drogiego i wolałbym coś tańszego, oczywiście w granicach rozsądku, żeby to nie było po prostu słabe ;P Nagrywania filmów nie potrzebuje wcale, zdjęcia lubię robić znajomym, jakimś osobom, krajobrazom, czasem coś z natury... co poradzicie? Tanie uzywane body (przebije kazdy zproponowany kompakt z racji wielkosci matrycy) i jakies 3 dobre szkielka i masz sprzecik do robienia dobrych zdjec - reszta zalezy od twoich umiejetnowci Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 A do tego jaki dokupić obiektyw, jeśli miałby to być D90 np.? Bo kwota którą podałem ma starczyć i na obiektyw i na aparat, a im mniej tym lepiej ;P Takie rozsądne minimum jeśli idzie o obiektyw na początek to chyba 18-105 sam takiego używam. Jak byś kupował D90 to obiektyw możesz spokojnie kupić bez stabilizacji VR, bo D90 ma już wszystko w body w obiektywie tej stabilizacji już być nie musi przez co są tańsze i bardziej dostępne. Jak zaczynasz zabawę z aparatami to nie za takie pieniądze, coś tańszego. Godne uwagi http://www.skapiec.p.../2/comp/3053567 nauczysz się a po roku, i kupisz lepszy sprzęt. Aparat ma wszystko co trzeba, sporo osób ma go i jest zadowolona bo nieraz nie che im się dźwigać lustrzanki a robi świetne zdjęcia. Nie mówię nie, ale jest jedno ale idąc tą metodą można dojść do wniosku ( Po co w ogóle kupować aparat jak są telefony z całkiem niezłymi aparatami). Nie wiem czy jest sens kupowania kompaktowej zabawki, a po kilku miesiącach jego wymiany na coś lepszego. Wg mnie jak kupić to coś dobrego, oczywiście jak się posiada odpowiednią ilość gotówki Kupisz raz, a potem to pozostanie tylko dokupienie w przyszłości szkiełek dodatkowych w zależności od tego co będziesz chciał fotografować. Warto przemyśleć sobie tą decyzje zanim coś się pochopnie kupi i wyda kasę na darmo. Cytuj Link to post Share on other sites
maden 25 Napisano 16 Września 2012 Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Takie rozsądne minimum jeśli idzie o obiektyw na początek to chyba 18-105 sam takiego używam. Jak byś kupował D90 to obiektyw możesz spokojnie kupić bez stabilizacji VR, bo D90 ma już wszystko w body w obiektywie tej stabilizacji już być nie musi przez co są tańsze i bardziej dostępne. Pomyliło Ci się z silnikiem AF. Nikony nie posiadają stabilizowanych body, posiadają niektóre silnik AF więc można korzystać z niektórych obiektywów które nie posiadają autofocus'a. Ale i tak lepiej się sprawuję ten w obiektywach. Natomiast połączenie d90 + 18-105VR to bardzo fajny zestaw na start, jak starczy Ci kasy to kup też zew lampę błyskową bo to kolejny trudny temat do opanowania. Cytuj Link to post Share on other sites
danello 16 Napisano 17 Września 2012 Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Cześć! Miałem w swoich rękach trochę aparatów i myślę, że może uda mi się coś Ci podpowiedzieć. Masz sporą sumkę do wydania. To dobrze według mnie, bo kupisz sobie coś porządnego, co wystarczy Ci na długi czas. Kolega wyżej bardzo dobrze proponuje = Nikon D90, to według mnie super propozyjca. Jeśli obiektyw dostarczony w zestawie nie będzie już dla Ciebie dobry, zakupisz sobie coś lepszego - POWODZENIA ŻYCZĘ! :-) Cytuj Link to post Share on other sites
c0lin. 19 Napisano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2012 http://allegro.pl/nikon-d90-nikkor-18-105-vr-ideal-sd4gb-i2637486336.html - opłaca się brać? Do jakiej ceny warto by licytować? Cytuj Link to post Share on other sites
Konar86 0 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Hah, ja chciałem polecić Ci FUJIFILM X100 skoro jesteś początkujący ale skoro mówisz, że chcesz na ten wydatek przeznaczyć do 3 tysięcy złotych to inna luga aparatów już... Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Nikt nie bierze dla początkujących lustrzanki. Możesz nauczyć się lustrzanką też ale. > Cytuj Link to post Share on other sites
maden 25 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 ale jak się już nauczy dobrze to nie będzie musiał sprzętu wymieniać Po to też wymyślili półkę amatorską która ma pomóc początkującym. Cytuj Link to post Share on other sites
tbuncol 0 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Ale ci doradzaja az glowa boli co to za lustrzanka co ma 12MP to zwykle dziadostwo robiac zdjecie wiekrzej ilosci osob to niestety bedziesz mial niewyrazne twaze. Jak kupowac to Nikon Canon Sony firmy (mam Sony A77)(mialem Canon t3) a modele to wybieraj z najwiekrza iloscia pikseki w tej cenie ktora chcesz wydac. Te firmy juz sie nauczyly ze piksele robia robote i ich nowe modele to 20MP w gore a nie 12 jak w komurkach. Jak chcesz sie upewnic o czym mowie to sciagnij sobie jakies zdjecia z Google o roznych ilosciach pikseli i pozniej porownaj moj aparat robi dokladnie 6000-4000pikseli 24MP i wes znajdz 12MP to wtedy zobaczysz. Powodzenia w wyborze 16MP-18MP to minimum na lusztrzanke Cytuj Link to post Share on other sites
Fugazus 13 Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jak czytam, że jakość zdjęcia zależy od ilości pixeli to, aż mnie boli żeby coś powiedzieć. Jakość zdjęcia zależy od przetwornika, a dokładnie od jego wielkości oraz obiektywu. Skoro uważasz, że lustrzanka która ma 12MP to dziadostwo to rozumiem, że skoro mam 14MP w telefonie to robię nim lepsze zdjęcia? Tego Nikona d90 co Ci polecili bedzie bardzo dobry na początku. Obiektyw 18-105 w zupełności wystarczy. Na poczatku liźnij trochę poradników i baw się przesłoną i czasami ile wlezie. Pamiętaj, że włączony stabilizator obrazu powoduje wydłużenie czasu naświetlania o 1 działkę, a zdjęcia jakie możesz robić "z reki" to czas który wynsi T=1/długość ogniskowej jak włączysz stabilzator to ten czas będzie dłuższy o 1 działke (zrozumiesz jak zaczniesz się bawić) Więc przy dobrym naświetleniu wyłączaj. Ogólnie mniej więcej to tak, że skoro dobierzesz czas naświetlania np 1/60sek to nie możesz ustawić ogniskowej obiektywu na dłuższą niż 60 mm. Dlatego bardzo ważną rolę odgrywa jasność obiektywu przy większych ogniskowych - ale na początek tak jak pisali starczy Ci w zupełności szkło do 105mm. Wracając do ilości MP - to służą m.inn do tego jak duże zdjęcie możesz wydrukować/wywołać i możesz mi wierzyć, że jak ustawisz 6MP w lustrzance zrobisz o wiele ładniejsze zdjęcie niż kompaktem z roździałką 18MP -> tylko to zdjęcie z większą roździelczością bedzie miało więcej szczegółów w bardzo dużym powiększeniu - czego raczej nie będziesz robił. Ja co mogę doradzić - to bardzo ważne żeby w aparacie mieć 2 pokrętła (od czasu i przysłony) dzięki temu bedziesz mógł szybko i wygodnie ustawić parametry aparatu a nie szukać jakieś dodatkowego przełącznika. Jak masz niewielki budżet to możesz poszukać uzywanej lustrzanki na początek i ewentualnie później dokupić jakieś fajne szkła lub zewnętrzną lampę. Powodzenia i pamiętaj im więcej będziesz robił zdjęc tym coraz ładniejsze bedą wychodzić i nie zrażaj się jak na poczatku bedzie ci to zajmowaćtrochę czasu zanim wszsytko ustawisz, baw się ostrością i głebią eksperymentuj ile się da. Rób ten sam kadr różnyjmi ustawieniami i porównuj różnice potem będziesz wiedział co jak ustwawiać - to naprawdę super zabawa, tylko droga niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
tbuncol 0 Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Fugazus skoro tak twierdzisz to mozemy porownac zdjecia jakie ty robisz swoim aparatem ja wysle ze swojego. Tylko nie zdjecie jakiegos liscia czy robaczka jakto specjalisci robia a puzniej na zawody tylko ludziom to co trudniejsze. Jez wstydu narobilem niejednemu posiadaczowi 12 i 16 MP aparatow ( profesionalistom robiacym zawodowo ). A do wszystkich teraz jak slysze doradcow ze na poczatek wystarczy to jest najglupsza wypowiedz jaka Mozna uslyszec. Czyli ktos ma zaplacic za lupe 600-800 zl zeby pouzywac rok a pozniej wydac 1200 zeby kupic ta co mu bedzie lepiej sluzyc a pierwsza do szafy. Ta samo slyszalem jak kupowalem motor a 600ka ci wystarczy ja wolalem sie zastanowic i wychodzilo ze mam kupic 600ke za 10.000$ a za rok 14.000$ wydac zeby zmienic na 1.000ke gdzie po jednym sezonie 90%ludzi chcialo zmieniac motor na mocniejszy idiotyzm i strata pieniedzy. Cytuj Link to post Share on other sites
Fugazus 13 Napisano 16 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Nie obrażaj się tak, wiem, że prawda boli więc nie mąć komuś w głowie pixelami. Tak się składa, że za jakość zdjęć odpowiada matryca a dokładnie jej wielkość i proporcje, które powinny być jak najbliższe rozmiarowi klatki w filmie analogowym. Więć nie ciśnij mi tu proszę głupot o pixelach bo tak jak napisałem wcześniej porównaj taki sam kad zrobiony telefonem z 16MP oraz lustrzanka 16MP z tego co mówisz to powinno być podobnie - a wtedy wystarczał by lepszy telefon zamiast sprzętu wartego dużo więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
michałek 0 Napisano 23 Marca 2013 Udostępnij Napisano 23 Marca 2013 Zastanów się nad jakimś bezlusterkowcem panasonica lub Canonem G15 lustrzanki są strasznie niewygodne szczególnie dla amatorów Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts