Skocz do zawartości

Wentylator do Brutusa

Recommended Posts

Witam mam zamiar kupić wentylator enermaxa na dół obudowy tylko jaki mam dokładnie model wybrać mam już wszędzie założone tylko został mi na dole tamte z biegiem czasu też bede zmieniał bo wyją jak kosiarki :/a i czy warto zmienić wentyl na spartanie lt he912 na enermaxa ? I jeszcze powiedzcie mi które chłodzenie będzie lepsze na moje cpu obecnie te co mam czy Pentagram Freezone HP-120 ?

Edytowane przez Krystian69

Pentagram Freezone HP-120 będzie lepsze Ale te co masz jest wystarczające jeśli nie kręcisz procka.

Wymiana wentylatora w SilentiumPC Spartan HE912 LT na enermaxa ma tylko sens wtedy gdy ten obecny jest dla ciebie za głośny, bo wydajnościowo dużo nie zyskasz. Przy okazji jakie obroty w idle uzyskuje twój wentylator zamontowany na spartanie bo mój zaledwie 600 a mamy podobne procki.

Co do wentyla na dół to w zależności jakie rpm chcesz uzyskać takiego sobie dobierz enermaxa T.B.silence. Są trzy wersje, zwykły, PWM i manual.

Edytowane przez 1985r7

Zakładam, że zakupiłeś Brutusa 410, w takim razie na dół możesz wrzucić wentylator typu 120mm - od Enermaxa masz ten model jednak będzie on co najwyżej wiał na GPU. Gdybyś chciał obniżyć temp. CPU to zamontuj sobie jakieś śmigło w zatokach 5.25 (według mnie coś co będzie dobrze wiało i jest tańsze od Enermaxa to Sigma Evo).

Chyba że chcesz coś wydajniejszego niż ten UCTB12 to możesz zakupić Magmę (będzie zarazem głośniejsza).

Dokładnie, Fere PRO wyłapiesz za ok.100zł a wydajność nie jest diametralnie niższa niż przy Fortisie, który jest o ~30zł droższy.

W podobnej cenie masz jeszcze Performe, ale nie opłaca się dopłacać, ponieważ reprezentuje ona prawie identyczną wydajność co w/w Fortis (bądź nawet gorszą). Następnym godnym polecenia coolerem jest Macho HR-02, ale jest on zarazem najdroższy ze wszystkich tu wymienionych (oczywiście cena wpływa na wydajność i kulturę pracy)