Skocz do zawartości

Procek mocno przegrzewa się, spadek FPS

Recommended Posts

Pisałem już kilka tematów na tym forum w sprawie kupna nowych części do kompa. Polecono mi kupno nowej obudowy, zasilacza oraz grafy, gdyż chcę wkrótce pograć w nowości rynkowe. Lecz ja wciąż się zastanawiam co może nawalać i czy wymiana zasilacza z obudową zmieni aż tak wiele jak ludzie mówią.

Mój problem polega na tym, że procek w stanie spoczynku sięga nawet 60 stopni, a podczas gry potrafi wybić poniżej setki. Ale to raczej nie temperatura jest winna temu, że w grze mam o połowę mniej fpsów niż powinienem mieć. Ponieważ przy szybkim włączeniu kompa i przy automatycznym wejściu do gry, mam tylko niewielką różnicę. Jakieś 10fpsów więcej, które później i tak zabiera temperatura.

1. Czy wina spadku fpsów leży po stronie 2 letniego zasilacza (ostatnio z problemami przy włączeniu kompa) - MODECOM 500W?

2. Czy usunięcie wysokiej temp. na procku rozwiąże problem z FPSami, na których bardzo mi zależy? Jeżeli tak, to... Czy kupno obudowy i zasilacza zmniejszy ową temperaturę, a może zwyczajnie wystarczy zmienić cooler [intel e30307]

Obudowa - info od znawców, że "mała" (jakiś gigabyte chyba)

Główna - Gigabyte GA-EP43T-UD3L

Procek - Intel Quad Q9400 @ 2.66 GHz

Polecono mi:

KARTA GRAFICZNA - Radeon HD7850: 790 - 850zł

ZASILACZ - OCZ ZT Series 550W: 265zł - 325zł

OBUDOWA - SilentiumPC Regnum L50: 310zł - 340zł

> Nie chcę wydawać pieniędzy w błoto kiedy nawet kupno nowych części nie pomoże naprawić problemu z temperaturą i fpsami. <

Bardzo proszę o odp. na powyższe pytania. Wierzę benchmarkowym znawcom w każde słowo ;p

Edytowane przez EmEryT

Zasilacz to jedna strona medalu. Faktycznie rozważałbym (i to poważnie) wymianę szczególnie że się coś "krzaczy".

Radziłbym na razie się wstrzymać z graniem jeżeli twierdzisz że procesor "dobija" do setki bo już katowanie go okolicami 80 st. C może doprowadzić do jego uszkodzenia.

Co do temperatury to oczywiście należy w pierwszej kolejności wymienić pastę oraz boxowe chłodzenie. Właściwa regulacja przewiewu powietrza w obudowie to kolejna sprawa i można to osiągnąć przez dodanie kolejnych wentylatorów (jeżeli ich nie masz) oraz odpowiednie ułożenie kabli.

Radziłbym na razie się wstrzymać z graniem jeżeli twierdzisz że procesor "dobija" do setki bo już katowanie go okolicami 80 st. C może doprowadzić do jego uszkodzenia.

"może doprowadzić do jego uszkodzenia" - czy ten fragment jest równoznaczny z:

a) komp przestanie działać

b) procesor straci na wydajności = spadek fps

???

Jesli procesor sie przegrzewa na 100% skraca sie jego zywotnosc wiec na twoim wymienil bym chlodzenie na procku i paste bo mozesz niedlugo sie zdziwic jak komp wogole nie odpali( dobijanie procka do 100C nie jest raczej normalne ,przy 80C radza uwazac).Jesli komp ci sie zawiesza powiedzmy po otwarciu przegladarki i jakiegos programu a temp proca dobija do 80C> to powiem ci ze nawet wymiana reszty sprzetu bez wymiany chlodzenia predzej dobije procek

Moim zdaniem wina leży po stronie chłodzenia procesora, można byłoby spróbować przeczyścić chłodzenie a następnie nałożyć jakąś dobrą pastę przewodzącą np. STG-2, na pewno zbijesz kilka a może nawet kilkadziesiąt stopni w twoim przypadku, ale skoro masz zamiar zainwestować w komputer to powyższa rada nie ma sensu. Jeśli poruszamy kwestię zasilacza to powiem krótko wina na pewno nie leży po jego stronie, ale lepiej byłoby go wymienić na nowy ponieważ z modecomami lepiej nie igrać. :D Tak jak wyżej polecają XFX będzie dobrym wyborem w stosunku cena/jakość. FPS spadaja Ci dlatego, że procesor podczas tak wysokiej temperatury zmniejsza swoje taktownie co ma skutki na wydajność w grach, których doznajesz.

Moja propozycja:

1. http://www.morele.ne...50s-x2b9-419031

2. http://www.morele.ne...4-spc080-407917

3. http://www.morele.ne...d-bt-410-397103

4. http://www.morele.ne...85a-znfc-502308

W sumie bardzo podobna propozycja do tego co podał ocfan. ;)

Edytowane przez DIXON