Skocz do zawartości

Różnica przy dwóch kartach w CrossFire(x8 +x8) i (x16 +x16)

Recommended Posts

Składam sobie kompa i zastanawiam się nad dwoma płytami gł:

ASUS M4A79XTD EVO (AMD 790FX) i GIGABYTE GA-MA790FXT-UD5P (AMD 790X)

Zastanawiam się, ponieważ jak mniemam, przy użyciu (w przysżłości:) za rok może, obecnie jedna) dwóch kart graficznych (Radeon 5870 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP) w CrossFire przy ASUSie będą one pracować w trybie x8, a w przypadku droższego o 200zł GIGABYTEa x16

i teraz pytanie, czy warto kupić tą droższa płytę gł.?:)

Pytanie też, jaki zasilacz do tego? :)

W porcie PCI-E 8x(2.0) można montować R4980, czy 4850x2(karta dwurdzeniowa) bez spadku wydajności. Niestety wszystko powyżej będzie już ograniczane.

Jednak czy jesteś pewien co do robienia CF w przyszłości? Nie jest to aż tak opłacalne. Gwałtownie rośnie pobór prądu i niektóre gry nie potrafią wykorzystać 2ch GPU.

IMO lepiej wymienić w przyszłości kartę na nową, wydajniejszą jednordzeniówkę niż dokładać drugą taką samą.

mICh@eL widać że nie znasz się tak na sprzęcie, szynę PCI-e można podkręcić. Kiedyś widziałem test jak zwiększył koleś szynę z 100MHz na 150MHz to jego 7600GT był prawie tak szybki jak 7900GT.

Widzę, że to ty się nie znasz, ja bardzo dobrze wiem że można ją podkręcić, ale to niesie ze sobą wiele zmian i może prowadzić do uszkodzeń, już nie wspominając o tym, że podkręcając PCIe, podkręcamy i GPU :P

@autora

jest takie przysłowie:

"kto kupuje taniej, ten kupuje dwa razy"

obyś się na tym nie przejechał i nie zmieniał później MoBo na x16/x16 :D

Koleś wypalił z poradą, że zamiast brać mobo z 32liniami PCIe można wziąć z 16 i podkręcić szynę PCIe :P

A _nick_ się oburzył i wypalił, że się nie znam, skoro wyśmiałem kolesia za taką poradę, bo kolega _nick_'a kręcił PCIe do 150MHz :D

Ja uwazam, ze roznice miedzy PCI-E x16 a x8 nie sa az tak odczuwalne dla zwyklego usera - do testow to ma "jakies" tam znaczenie, ale w zwyklym zastosowaniu roznica to doslownie kilka % - wrzucil bym taki test porownawczy z innego polskiego serwisu, ale nie wiem czy mozna, bo nie widze regulaminu - z reszta, jak cos to @mod usunie:

http://pclab.pl/art26223-9.html - poczytajcie, owszem starsze chipsety, ale ale wymowa jest oczywista.

Ale zobacz co próbujesz porównać. 8800GTX ~ R4850. A teraz porównaj te karty z R5870. Nie można porównywać tak różnych kart. To oczywiste że słabszym kartom może w zupełności wystarczyć komunikacja za pomocą PCI-E X8, a przy 5870 może się okazać że karta zostanie pozbawiona nawet ~30% mocy.

Tu nie chodzi o porownanie kart, ale PCI-E - karty sie zmieniaja - OK, ale PCI-E poko co jeszcze nie tak szybko - ten art ma pokazac roznice miedzy wydajnoscia x8 i x16 - nic wiecej. W CF bedzie podobnie, sam to przerabialem :>

Edit: Znalazlem moje wyniki z 3DMarka06: roznica miedzy C2D E6600@3,8GHz, 2GB RAM, Asus P5K Pro i 4850CF do C2D E6600@3,8GHz, 4GB RAM, Asus Maximus Forlmula i 4850CF to ~330pkt...

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Powiedzmy (zmyślam teraz aby Ci wytłumaczyć) że PCI-E x8 ma przepustowość 1GB/s, a X16 2GB/s. R4850 zadowala się transferem 900MB/s, dlatego może spokojnie pracować w x8/x8 i szyna go nie będzie blokowała.

Teraz to dej samej płyty wkładamy 5870 który potrzebuje 1.8GB/s transferu. Czyli zaspokaja się PCI-E x16. Teraz dokładamy drugą kartę, płyta przestawia się w tryb x8/x8 i okazuje się że brakuje przepustowości dla kart graficznych!

Teraz rozumiesz? Testy pokazane na tak(dziś) słabej karcie jak 8800GTX nie mają żadnego odzwierciedlenia w pracy 5870 w porcie x8 !!

Może to wam pomoże :)

http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/ ... p35-45871/

mICh@eL: ty mnie nie zrozumiałeś, jeśli to miałeś na myśli to źle to opisałeś po jego poście (a właściwie dziecinadę walnąłeś jak zwykle :) ).

Chodziło mi o to, że podkręcenie szyny PCI-e daje wymierne korzyści, nie pisałem nic o CF - to jest osobna kwestia.

dobra koniec kłótni :)

wszyscy się mądrzą a nikt jescze nie odpowiedział na pytanie

odpowiedź brzmi:

PCI-E x16 daje około 8% wzrost wydajności względem PCI-E x8

w CF x8 będzie około 15% wolniejszy od x16

jeśli chcesz to zerknij tutaj :

http://www.gram.pl/news_9AjjHO8_Roznice_miedzy_PCI_Express_x4_x8_i_x16.html

odpowiedź brzmi:PCI-E x16 daje około 8% wzrost wydajności względem PCI-E x8w CF x8 będzie około 15% wolniejszy od x16

Z linku który podałem wychodzi na to że nawet przy R5870 te różnice będą mniejsze.