Skocz do zawartości

Składanie PC. Prośba o sprawdzenie

Recommended Posts

Witam Serdecznie.

Jako iz przymierzam sie do kupna komputera tzn złożenia go mam kilka pytan czy wszystko by pasowało i czy sie opłaca czy nic nie bedzie ograniczało GPU czy coś wymienić, czy cos nie pasuje gdy nie chce zrobić gafy i odsyłać elementy które nie pasują.

Podzespoły w zasadzie juz mam gotowe na morele.net w koszyku. Cena komputera to 3500-4000zł.

Wybrałem następujące komponenty :

Płyta Główna : ASRock P67 PRO Intel P67 LGA 1155

Procesor : Intel Core i7-2600K/3.4GHz LGA1155 8MB

Karta Graficzna : Gigabyte GeForce GTX670 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1058/6008) (wer. OC - OverClock)

Ram : Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series

Zasilacz : OCZ ModXStream Pro 600W modular SLI PSU

Obudowa : Aerocool PGS STRIKE-X czarna

I Kilka pytań :

1.) Jak widać nie wymieniłem dysku HDD. Otóż sprawa wygląda następująco : niedawno kupiłem nowy dysk 2,5 750GB do laptopa. W laptopie po tygodni padła płyta a dysk wyciągnałem. Doczytałem sie ze bez problemy dysk od laptopa mozna włożyć do komputera stacjonarnego. czy to prawda ? I czy bedzie dysk pasował do tych podzespołów wyzej wymienionych ?

2.) Czy procesor lub karta nie są za słabe na tą płyte ? Czy jakikolwiek podzespół nie bedzie ograniczał wydajnościowo innego podzespołu ?

3.) Słyszałem ze jest ryzyko spięcia jesli ramy typu 1600 czy 1333 ( lub jakos tak) nie pasuja do gniazda jesli chodzi o napięcie (V) ?

4.) Czy wymiarowo wszystko sie zmiesci ? Mam na myśli czy płyta gł. wejdzie do tej obudowy ? Czy do niej pasuje ? Czy nie będzie trzeba nic piłować ? I czy sama karta bedzie pasować wymiarowo ?

Pytania może banalne aczkolwiek nie jestem orłem jesli chodzi o sprzety PC dlatego proszę o pomoc, gdyż nie chce kupić czegoś co sie nie nadaje, badz niepotrzebnie przepłacić.

Gość JackHammer

Płyta do zmiany na:

http://www.agito.pl/plyta-glowna-msi-z77a-g43-79-556640.html?attr=264-488572,938-513104

albo

http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-79-462991.html?attr=264-488572,938-488574

Procesor... do czego ma być komputer? Bo jak standardowo do gier to zmień sobie na i5 2500K albo i5 3570:

http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i5-2500k-3-3-ghz-box-81-426695.html?attr=297-455675

albo

http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i5-3570k-3-4ghz-box-81-569379.html?attr=297-455675

i7 do zadań karkołomnych ;) w/w procesory w zupełności wystaczą. Karta ok, RAM ok, Zasilacz ok, Obudowa to wolałbym SilentiumPC Gladius 800W albo coś z CoolerMastera. Może ten Strike-X efektownie wygląda, ale wg. mnie jest tylko dobry.

Dziękuje serdecznie za odpowiedź.

Komputer zdecydowanie tylko i wyłącznie do gier. A czy przy zamianie i7 na i5 w przyszłości nie odczuje rożnicy wydajnosciowo ? Tzn ludzie piszą iż ten i7 jest bardziej przyszłościowy. I jak sprawa wyglada takze z dyskiem HDD 2.5 od laptopa ? Można zamontować bezproblemowo do PC ?

Gość JackHammer

http://www.anandtech.com/bench/Product/288?vs=287

I przeczytaj wykresy z gier ;) A ludzie to różne rzeczy piszą, niekoniecznie bez udokumentowania. Dysk da się z laptopa podłączyć, ale skoro zbijasz z ceny bo różnica między, i7 a i5 cenowo to 361zł (ceny z agito.pl) to dla spokoju kup sobie SSD na system i ten dysk wolniejszy wybierz na magazyn. Z dysków to Samsung 830 SSD 64GB byłby dobry:

http://www.agito.pl/dysk-samsung-ssd830-mz-7pc064d-2-5-64gb-sata600-83-544246.html

Wiec płyta i cpu do zmiany idzie.

A jeśli chodzi o procesory to który lepiej sie nada do gier na dziś i na przyszłość ? Ten i5 2500k czy i5 3570k ?

Hm nie jestem przekonany aby dysk SSD bylby az w takim stopniu potrzebny, to raczej chyba tylko wygoda ze komputer sie szybciej załącza ? A jeśli ew. różnia w PLN na której zaoszczędzę na zmianie procesora, to warto dolozyc ta kwote do jakies innego elementu pł głównej czy innego komponentu ? Czy juz wiecej sie nie wydusi przy tym budżecie ?

Hmm rozumiem. A jeszcze jeśli chodzi o dwie płyty główne kóre polecił JackHammer to która lepiej wybrać ? Asrocka czy tą od MSI ? Z Tego co widzę do chyba Msi obsługuje SLI gdyż ma dwa gniazda PCI-E ?

SLI przy karcie graficznej jaką wybrałeś nie jest w tym przypadku ważną rzeczą, nie trzeba na to tak zawzięcie patrzeć. Jedna karta GTX 670 to mocna jednoprocesorówka, praktycznie do każdej gry.

Bardziej byłbym skłonny tej płycie od MSI za bardzo dobry zespół serwisowy (w razie jakiejkolwiek awarii sprzętu). Do tego płyta składana z dobrych jakościowo komponentów. Za tą cenę tylko brać.

Gość JackHammer

Obie są tej samej klasy. P67 to starszy chipset i nie pozwala na korzystanie z zintegrowanej karty graficznej procesora, za to pozwala na dobre OC. Chipset Z77 to już najnowszy chipset i pozwala na korzystanie z Integry, na OC proca też pozwoli, tylko ciężko mi powiedzieć czy na lepsze OC niż AsRock. Poza tym, są opinie że MSI ma lepszy interface.

Rozumiem. Dziękuję Bardzo.

Jeśli chodzi o procesor to polecany 3570k to Ivy Bridge. Czy te procesory równie dobrze nadają się do gier co Sandy Bridge ? Bo zapewne Ivy Bridge juz nie dałoby sie tak podkręcać jak Sandt Bridge ?

P.S jeszcze zapytam, czy teoretycznie nie ma niz złego w tym iż karta jest dosc mocna procesor też a płyta jedna z tańszych ? czy w niczym to nie przeszkadza, nic nie bedzie ograniczane ?

Edytowane przez Teemo
Gość JackHammer

Ivy ponoć przy OC 4,5 są ok, dopiero wyższe takty mają kwiatki. Płyta MSI Z77-G43 + i5 3570K będzie najbardziej optymalne. Potem jak zacznie brakować Ci mocy to kręcisz, obecnie nie ma potrzeby. Poza tym to bardzo mocny procesor i staczy spokojnie na 3 lata.

Ta płyta jest ok, ale B75 wtedy gdy nie będzie podkręcany procesor. W takim wypadku to wtedy własnie B75 AsRock PRO3 + i5 3470 bez K.

AHa, wydaje sie proste :)

Tak zastanawiam sie, jaki jest sens albo roznica w wydajnosci, Kupujac jak pisałeś procesor 3570K z płytą na Z77 a jaka różnica miedzy 3570 bez K ale z B75 AsRock PRO3 ?

Wiem ze tych bez K nie bardzo da sie jakos specjalnie podkręcić. Wiec różnica tylko istnieje w OC czy cos jeszcze za tym sie kryje ?

Gość JackHammer

Modele z dopiskiem K są dla entuzjastów i NALEŻY je podkręcać. Wg, mnie te procesory są dla tych, co chcą zbudować platformę na dłużej niż dwa lata. Wydajność te procesory oferują dużą a po OC bardzo dobrą.

A różnią się odblokowanym mnożnikiem, który sprawia że OC jest dziecinnie proste. Nie tak jak kiedyś.

JackHammer badz inni uzytkownicy.

Nasuneło mi sie jeszcze pytanie apropo dysku 2.5 z laptopa do tego PC. Ze względu na to że jest on maly to musze kupić jakaś dodatkową kieszen na niego aby umiescic go w obudowie PC bz problemu, aby nie leżał tak luzem ?

Jeszcze mam ostatnie dwa pytania gdyz tak sie zastanawiam.

Czy czasem lepszym rozwiazaniem nie bedzie zamiast GTX 670, ten Radeon 7970

http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7970-oc-3gb-ddr5-pci-e-box-84-532454.html

Ma więcej GB pamieci i większą szyne w porównaniu do GTX 670. Wiec jak sprawa sie ma, czyza rok, dwa nie bede załował że nie mam tych 3 GB pamieci czy wiekszej szyny ?