Skocz do zawartości

Zakup karty graficznej i procesor.

Recommended Posts

Dzień Dobry / Wieczór ,

Po przekopaniu się przez różne poradniki , zestawienia , testy i opinie doszedłem do wniosku że napiszę mój indywidualny przypadek tutaj .

Na tą chwilę posiadam :

Procesor: AMD Athlon64 x2 Dual Core Processor 4000+

Płyta główna : ASRock N68C-S UCC (obsługuje procesory o mocy granicznej 95 W )

Karta graficzna : GF 8500 gt 512 mb

RAM: GOODRAM DIMM DDR2 2GB 800MHz CL6 X 2

Zasilacz : Tagan TG500-U33II 500W

Chcę wydać razem 500 zł ( ew. 510 ,520 nie więcej ) na kartę graficzną i procesor.

No i mój wybór waha się w kartach między :

Asus Radeon 6670 1GB GDDR5

VERTEX 3D Radeon HD4850 1GB GDDR5

a procek to jedynie mi na myśl wskakuje :

Intel Pentium G850 2.9 GHz

No i tu pytania :

Którą z kart wybrać a jeżeli żadną to którą byście proponowali zamiast tych dwóch (pamiętając o cenie procka i limicie 500 zł ) ?

I to samo pytanie dla procesora - wybrać ten czy znacie jakiś lepszy który działał by prawidłowo z płytą główną i ogólnie całym zestawem ?

Albo może w ogóle procka nie wymieniać tylko kartę itp. konfiguracje . No gdzie włożyć 500 zł żeby było dobrze :)

Od razu odpowiadam że - Nie , nie chcę poczekać i nazbierać więcej kasy bo wtedy będę miał to i to i jeszcze tamto , albo wymień płytę główną bo jest kiepska i nic na tym kompie nie zrobisz .

Maksymalną rozdzielczość jaką sobie wyobrażam w grach to 1440 x 900 - naprawdę nie potrzebuję kombajnów sprzętowych żeby się dobrze bawić - będę wniebowzięty jeśli na wcześniej wymienionym sprzecie podziała mi choćby wiedzmin 2 na średnich detalach .

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Edytowane przez Gizdek

O przepraszam z tym Pentiumem , ale wtopa :)

Ok więc karta graficzna HD4850 a teraz procek :

AMD Athlon II X3 460 - średnio 270 zł

AMD Athlon II X4 631 - średnio 240 zł

AMD A6 X3 3500 - średnio 260 zł

Któryś z tych byłby w miarę ok ? Cenowo mi odpowiadają i z chyba płyta główna też je obsłuży .

Edytowane przez Gizdek