Peave 0 Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Witam. Szukam nowego monitora: 22"-24" przede wszystkim do grania (BF3,Diablo) czas reakcji 5ms, ale i do internetu (tak aby oczy się nie męczyły przy czytaniu), czasem filmy najlepiej matryca ips (klory) , podświetlanie LED , czas reakcji 5ms myślałem o czymś takim: LG IPS235P-BN http://beta.ceneo.pl/14879753#tab=spec IIYAMA 23" LED Prolite XB2374HDS-B1 http://beta.ceneo.pl/15202311#tab=spec a może ewentualnie matryca VA: BENQ GW2450HM http://beta.ceneo.pl/16840426#tab=spec jest jakaś znacząca różnica miedzy tymi matrycami?? Polecacie któryś z tych trzech czy może inne propozycje?? Dzięki z góry. Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Mnie ktoś w tym zakresie cenowym polecił jeszcze Dell U2312HM. Cytuj Link to post Share on other sites
Peave 0 Napisano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Ten Dell U2312HM też jest fajny i mam matową matryce, co też jest w moim przypadku bardzo ważne, tylko że czas reakcji ma 8ms Cytuj Link to post Share on other sites
mrlazio 0 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 To nie robi różnicy. Zobacz na input lag w tej recenzji 0.6ms. http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2312hm.htm Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 9 Września 2012 Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Wykonanie, użyte materiały, design, bajerancka podstawka...wszystko mega ok. Gdyby nie marna matryca od lg ips...(kolory sa ok, bajeczne)konkretnie podświetlenie, mi sie trafil model z fioletową poświatą w prawym dolnym rogu przechodzącą w drobne srebrzenie, nie przeszkadza to specjalnie bo występuje tylko na czarnym tle. Ale żeby nowy monitor miał taką wadę, gwarancja obejmuje wymianę na inny model 100% sprawny, niestety może nosić on ślady używania - taka polityka gwarancyjna della. Na razie wolę nie wymieniać bo boję się że dostanę używany - zrysowany i gorszy niż ten co mam. Cytuj Link to post Share on other sites
Peave 0 Napisano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2012 no faktycznie input lag jest na dobrym poziomie...chyba się na niego skuszę, a jak z czytaniem czy oczy się nie męczą?? A może mi ktoś tak po chłopsku wytłumaczyć czym różnią się te matryce?? np: ips, nt, va, itd czy dobrze rozumiem że matryca nt jest najszybsza ale ma słabe kolory , a matryca ips ma najlepsze kolory i kąty widzenia?? A co do polityki della to faktycznie coś nie tak ... kupić uszkodzony (nie w pełni sprawny) i w zamian dostać używany bez zwrotu przynajmniej części pieniędzy Cytuj Link to post Share on other sites
Progeusz 0 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 (edytowane) a jak z czytaniem czy oczy się nie męczą??Bez obaw. w skrócie TN - kiepskie katy, kiepskie kolory, kiepska czerń, brak smużenia, niska cena, niska jasność IPS - najlepsze kąty, najlepsze kolory, średnia czerń, w nowszych praktycznie brak smużenia, najwyższa jasność (wymaga oświetlenia, nie powinno się pracować w ciemności). VA - świetne katy, bardzo dobre kolory, najlepsza czerń, odczuwalne smużenie. Warto przy tym pamiętać, że naprawdę bardzo dobre monitory kosztują po kilka tysięcy, wiec w tańszych nie unikniesz pewnych kompromisów, średnia jasność. niestety może nosić on ślady używaniaA jakież to mogą być ślady? Zaschnięta plamka coli na podstawce? Jeśli wada jest duża, to i tak się wymienia ponownie. Nie należy tez przesadzać, wadliwe egzemplarze to mały procent, zresztą u konkurencji jakoś lepiej nie jest, to nieuniknione ryzyko w tanich monitorach. Edytowane 12 Września 2012 przez Progeusz Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 TN - kiepskie katy, kiepskie kolory, kiepska czerń, brak smużenia, niska cena, niska jasność co to znaczy kiepskie kolory? bo to mocno niejasne określenie z brakiem smużenia to też mocno nieścisłe, matryca TN ma najniższe czasy reakcji, co nie implikuje tego, że nie smuży niskie koszty produkcji panelu w cale nie oznaczają niskiej jakości produktu, mamy na rynku TN'ki za 1,5k i biją na głowę jakością wiele popularnych IPS'ek PS - najlepsze kąty, najlepsze kolory, średnia czerń, w nowszych praktycznie brak smużenia, najwyższa jasność (wymaga oświetlenia, nie powinno się pracować w ciemności). najlepsze kąty ma panel PLS, niemniej z tu wymienionych owszem ponownie te kolory w czym panel IPS ma lepsze kolory od TN? to, że wiele IPS'ek jest tak jasnych nie do końca wynika z faktu bycia IPS'ką a w ciemności nie pracuje się przy żadnym monitorze VA - świetne katy, bardzo dobre kolory, najlepsza czerń, odczuwalne smużenie. znowu to smużenie, smugi są wynikiem działania układu overdrive, a nie szybkości panelu, niemniej VA mają generalnie nawyższy czas reakcji gtg, wyłączając MAVA, który na tym polu nie ustępuje IPS Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 wziął odpowiedzi z neta przekopiował , Cytuj Link to post Share on other sites
Progeusz 0 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 (edytowane) co to znaczy kiepskie kolory? bo to mocno niejasne określenieMdłe. Brak im żywości. Są przeinaczone. Chociażby brak bieli, a zamiast niej jakiś jasny odcień żółtego. mamy na rynku TN'ki za 1,5k i biją na głowę jakością wiele popularnych IPS'ekMam wrażenie, ze jesteśmy na forum dla ludzi, a nie filozofów. Temat jest o w miarę tanich monitorach. najlepsze kąty ma panel PLSZnajdź mi panel PLS za 800 zł. Pytanie było o IPSy, VA i TN - oczywistym jest, że jeśli mówię "najlepsze", to "najlepsze w tej trójce". A to, ze jakaś TNka za 1.5k lub PLS za 3k sprawuje się lepiej od IPSa za 0,6k nie ma tu nic do rzeczy. to, że wiele IPS'ek jest tak jasnych nie do końca wynika z faktu bycia IPS'kąA gdzie ja napisałem, ze bycie IPSem warunkuje bycie jarzeniówką? Faktem jest jednak, ze na ogół, to IPSy są jąsniejsze od VA i TN. Pytanie było o ogólną charakterystykę monitorów opartych na różnych matrycach. a w ciemności nie pracuje się przy żadnym monitorzeBHP swoje, ludzie swoje. Ja to wiem, Ty to wiesz, ale ludzie CHCĄ pracować w ciemności, wiec warto powiedzieć przy czym będą najbardziej cierpieć. znowu to smużenie, smugi są wynikiem działania układu overdrive, a nie szybkości paneluNigdzie nie napisałem, że to wynika z szybkości panelu. Napisałem, że na ogół na VA smużenie jest odczuwalne, w przeciwieństwie do IPS i TN. xnn123, ... a zresztą. Edytowane 13 Września 2012 przez Progeusz Cytuj Link to post Share on other sites
danello 16 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Brałbym Della bo fajny i dobrze wykonany. P.S. chyba tylko w laptopach robią matryce błyszczące, bo raczej ciężko spotkać się z nie matową w stacjonarnych monitorach Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Posiadam U2312HM i polecam. B.dobry monitorek. Cytuj Link to post Share on other sites
danello 16 Napisano 14 Września 2012 Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Ewentualnie kolega może pomyśleć o innym Dellu, s mianowicie S2330MX Cytuj Link to post Share on other sites
Konar86 0 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Przejrzyj sobie oferty w sieci, jak dla mnie w takiej cenie najlepszym wyborem będzie DELL P2210, bo ma dobrej jakości panoramiczny obraz, 22 cale. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts