sfilip11 0 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Jaką polecicie w miarę tanią płytę główną do max 350zł ? Bede wymieniał częśći z kompa na prawdopodobnie jakiegoś phenoma 955 lub 945 i prawdopodomnie na radka hd 6770 i 4gb ramu. Obecnie mam hd 4650 , amd 2x2.8ghz 240e 1.5gb ramu. I chcałbym żeby te stare częśći które mam weszły na tą nową płytę główną bo dopiero potem będe kupował wyżej wymienione rzeczy które wsadzę na tą nową płytę . Nowego procka raczej nie będe zamierzał kręcic, ale za jakiś czas się to pewnie zmieni i będę chciał Edytowane 6 Września 2012 przez sfilip11 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Na intela się nie da ? Budżet ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sfilip11 0 Napisano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Na intela się nie da ? Budżet ? Z kasą ciężko jak na razie bo jeszcze się uczę Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Płytę do tematu pewnie zaraz ktoś doradzi, ja jednak zabiję Ci klina. Najtańszy phenom 955 na allegro z drugiej ręki kosztuje 429zł. NOWY Intel i3 2120 na 1155 kosztuje parę złotych więcej. Teraz tak - nie dość, że ten i3 w grach, będzie ciut szybszy od phenoma, to na dodatek, zostawiasz sobie otwartą furtkę bo kupując płytę na 1155, w późniejszym terminie wymieniasz tylko proca na sandy/ivy i gra gitara. A płytę pod tego intela za 350zł masz bez problemu: http://allegro.pl/asrock-p67-pro3-b3-p67-lga1155-usb-3-0-sklep-fvat-i2598552809.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sfilip11 0 Napisano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Płytę do tematu pewnie zaraz ktoś doradzi, ja jednak zabiję Ci klina. Najtańszy phenom 955 na allegro z drugiej ręki kosztuje 429zł. NOWY Intel i3 2120 na 1155 kosztuje parę złotych więcej. Teraz tak - nie dość, że ten i3 w grach, będzie ciut szybszy od phenoma, to na dodatek, zostawiasz sobie otwartą furtkę bo kupując płytę na 1155, w późniejszym terminie wymieniasz tylko proca na sandy/ivy i gra gitara. A płytę pod tego intela za 350zł masz bez problemu: http://allegro.pl/as...2598552809.html W sumie to nie głupi pomysł. Jeszcze się będe musiał zastanowić. Dzięki Ale jeszcze niech ktoś poda płyte pod AMD. Edytowane 6 Września 2012 przez sfilip11 Cytuj Link to post Share on other sites
sonek231 73 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Klin v2 http://www.agito.pl/procesor-amd-phenom-ii-x4-965-black-edition-am3-box-81-355480.html?utm_medium=Feed&utm_source=ceneo.pl&utm_campaign=wszystkie&utm_content=355480 płyta do 350 będzie aż nadto chyba. Ram masz ddr2 czy 3? Podaj model płyty. Edytowane 6 Września 2012 przez sonek231 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Auć, no faktycznie, chyba przestanę używać wyszukiwarki allegro. Mimo to nadal jestem za intelem - bardziej na przyszłość. Cytuj Link to post Share on other sites
sfilip11 0 Napisano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2012 aktualnie mam ram ddr 2 i plyta GA-M56S-S3 i chce zmienic ram na ddr3 tylko jeszcze nie wiem jaką kupic plyte główną Cytuj Link to post Share on other sites
sonek231 73 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Intel na przyszłość jeśli będzie w planach i5/i7 1155 martwe max ivy bridge, ale to bardzo dobre procki tak jak sandy. Co amd na am3+ wynajdzie tego nie wiemy, vishera nie będzie rewolucyjna, a o streamloornerach czy jak to tam się będzie wabić nie wiemy. Ma niby poprawić najgorsze błędy w buldożerach, ale czy bedzie na am3+ heh wrózkami nie jesteśmy. Twoja płyta to bieda niestety, phenomy tak ale te wyjątkowe z tdp 95W. Płytke pewnie ktoś ci poda jakiegoś gigusia na chipsecie 9xx coś tam Edytowane 6 Września 2012 przez sonek231 Cytuj Link to post Share on other sites
sfilip11 0 Napisano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2012 (edytowane) Raczej skłaniam się ku AMD, jak będe w stanie i mój nowy sptrzęt mnie nie będzie już zadowalał to prawdopodobnie wezme się za intela ;] Wiem że płytka cienka, ma już dużo lat i zasługuje na emeryture odświeżam Edytowane 6 Września 2012 przez sfilip11 Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 http://allegro.pl/plyta-glowna-asus-p7p55d-e-pro-lga-1156-i2616394809.html Brać i potem i5 750 albo i3 5XX(po OC lepszy od i3 Sandy) do tego. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 7 Września 2012 Udostępnij Napisano 7 Września 2012 mam idealną płytę dla ciebie ...gigabyte 770 ud3 1 Cytuj Link to post Share on other sites
takim 2 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Myślę ,że dobra będzie 990XA-GD55 Cytuj Link to post Share on other sites
Cacek93 2397 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Miałem już pisać to co Eklerek, ale mnie uprzedził. W cenie tego mobo, masz mobasa pod 1156 i połowę procesora. Więc się dobrze zastanów. 1156 niby martwe, ale za pół roku to samo będzie z 1155. Więc taki argument jest słaby. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Najtańszy phenom 955 na allegro z drugiej ręki kosztuje 429zł.Tak. Tylko ze tańszy jest zupełnie nowy Phenom II x4 965 z pełną gwarancją, o proszę http://www.ceneo.pl/4650978 kosztuje niecałe 350zł. NOWY Intel i3 2120 na 1155 kosztuje parę złotych więcej.Tak? Ja znalazłem najtaniej http://www.ceneo.pl/11312520 za około 470zł. Rożnica wynosi całe 120zł, w tej kwocie kupisz wydajne chłodzenie SilentiumPC Fera Pro http://www.ceneo.pl/17859750 za niecałe 100zł - i zostanie ci jeszcze 20zł na czteropak piwa (bądź coca-coli, jeśli jesteś nieletni) Zatem userze effendi360 nie przeinaczaj faktów i nie wprowadzaj autora w błąd - doradzaj zgodnie z prawdą, która jest inna niż napisałeś Auć, no faktycznie, chyba przestanę używać wyszukiwarki allegro.Allegro nie jest tanim 'sklepem' - rzekłbym nawet, że nowe podzespoły sa droższe niż w tradycyjnych sklepach internetowych. Nie zauważyłeś tego? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Sugerowałem się ceną allegro, już ktoś dawno cię uprzedził i mnie poprawił słusznie, przyznałem się do błędu, więc przeczytaj cały temat panie fioletowy zanim napiszesz kolejną mądrość. To po pierwsze a po drugie nadal uważam że pchanie się w jakąkolwiek platformę AMD to bezsens. Na obecną chwilę... A czy się to zmieni w przyszłości to zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 To po pierwsze a po drugie nadal uważam że pchanie się w jakąkolwiek platformę AMD to bezsens.Niemniej już autor zdecydował, że woli AMD - dlaczego uparcie przekonujesz go do czegoś, czego nie chce? Przeciez to jego pieniądze, to będzie jego sprzęt i to on będzie na tym grał - nie Ty. Uszanuj jego wybór. Raczej skłaniam się ku AMD, jak będe w stanie i mój nowy sptrzęt mnie nie będzie już zadowalał to prawdopodobnie wezme się za intela ;]Zatem wymienisz całą platformę? Ok - procesor już masz wybrany, jest nim Phenom II x4 965. Do tego wydajne chłodzenie (do podkręcania), którym jest SilentiumPC Fera Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 to on będzie na tym grał - nie Ty. W większości testów i3 wypada lepiej w grach od AMD Phenom II x4: http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-fx-pentium-apu-benchmark,3120-9.html Skoro proc do gier to bym był za i3, tak jak effendi360 napisał ma większe pole manewru. Zmienia potem na i5 np: 2400 i dalej jedzie. Gdybanie jakie będą następne proce AMD na AM3+ uważam wrecz za śmieszne. Obiecywali że FX będzie super, no i wyszło jak wyszło. Wolałbym wiedzieć na czym stoję w przyszłości (czyli wiadoma wydajność Sandy/Ivy), niż gdybać co będzie na AM3+. za około 470zł. http://www.agito.pl/procesor-intel-core-i3-2100-3-1-ghz-box-81-426566.html?attr=297-458959 449zł A płyta pod Intela jakby co do 350zł to: Płyta pod OC: http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-79-462991.html?attr=264-488572,938-488574 http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-z77-pro3-79-568295.html?attr=264-488572,938-513104 Płyta bez mocnego OC proca: http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-b75-pro3-79-587100.html?attr=264-488572,938-515769 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Niemniej już autor zdecydował, że woli AMD - dlaczego uparcie przekonujesz go do czegoś, czego nie chce? Przeciez to jego pieniądze, to będzie jego sprzęt i to on będzie na tym grał - nie Ty. Uszanuj jego wybór. Czytaj ze zrozumieniem. Ja go uparcie do niczego nie przekonuję, tylko wyrażam swoje zdanie. Gdzie ja napisałem, że będzie się smażył w piekle jak zostanie na AMD ? Napisał wyraźnie, że na Intela go na razie nie stać, to mi wystarczyło, a ty bawisz się w nekromancję. Jest to FORUM i nie tylko autor tematu czyta wypowiedzi. Może akurat, ktoś z bardziej zasobnym portfelem, skłoni się ku mojej opcji. tak jak effendi360 napisał ma większe pole manewru Dokładnie o to mi chodzi. Finansowo też, gdyby przekalkulować, sprzedając teraz stare graty i dokładając dosłownie parę złotych więcej wskakuje na intela a potem wymienia tylko proc gdy zajdzie potrzeba/będzie miał kasę. Na pewno to lepsza opcja niż inwestowanie teraz w - z założenia - na starcie gorszą platformę a potem wymiana wszystkiego. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 W większości testów i3 wypada lepiej w grach od AMD Phenom II x4:Zawsze mówiłem o Phenomie II x4 podkręconym do minimum @3.8Ghz w konfrontacji z i3-2120. Pokaż mi choć jeden taki test, że ten podkręcony do minimum tylu procesor jest wyraźnie słabszy w grach niż i3-2120 Obiecywali że FX będzie super, no i wyszło jak wyszło.Obiecywali? O kim mówisz (piszesz)? Pokaż mi choć jedno miejsce, wskaż na jeden cytat gdzie AMD oficjalnie poinformowało, że będzie, jak TY to napisałeś czyli super? Bo wydaje mi się, że to grono 'nabuzowanych' zapaleńców, omamionych obrazkami przedstawianymi przez OBR tak orzekło. A to zmienia postać rzeczy Ja go uparcie do niczego nie przekonuję, tylko wyrażam swoje zdanie.Ok. Tylko ze wyraziłeś iż po pierwsze primo zestaw zbudowany w oparciu o AMD jest zauważalnie droższy - co nie jest prawdą, a po drugie primo - Twoje zdanie ma się nijak do tego, co chce autor tematu, któremu chyba chcesz pomóc. A z tego co widzę on już zdecydował. Oczywiście - może on w każdej chwili zmienić zdanie ale jak na razie nic na to nie wskazuje. Na pewno to lepsza opcja niż inwestowanie teraz w - z założenia - na starcie gorszą platformę a potem wymiana wszystkiego.Owszem, nie neguję że zainwestowanie w i5 jest lepszym pomysłem niż zainwestowanie w PIIx4. Niemniej autor nie ma tyle kasy a upgrade swojego zestawu chce robić sukcesywnie - a to różnica. Ale jeszcze niech ktoś poda płyte pod AMD. Raczej skłaniam się ku AMDProszę bardzo, myślę że zakup AsRock 970 Extreme4 nie będzie złym pomysłem. Alternatywą jest tu MSI 970A-G45 która jest tańsza. Niezłym wyborem jest też Gigabyte GA-970A-UD3. jak będe w stanie i mój nowy sptrzęt mnie nie będzie już zadowalał to prawdopodobnie wezme się za intelaCzyli do spełnienia dwa warunki ale główny to 'jak będę w stanie' oraz 'Phenom nie będzie mnie już zadowalał'. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Pokaż mi choć jeden taki test, że ten podkręcony do minimum tylu procesor jest wyraźnie słabszy w grach niż i3-2120 http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-fx-pentium-apu-benchmark,3120-9.html Przykro mi, że nie czytasz to co Ci inni podeślą. Tam masz wyraźnie napisane że Phenom II x4 955 jest podkręcony do @4,0Ghz i przegrywa w: StarCraft II, w Just Cause 2 ma minimalny FPS gorszy, jedynie w Skyrimie jest lepszy. Poza tym został stworzony ranking procesorów pod gaming: http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-cpu-review-overclock,3106-5.html Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 (edytowane) Przykro mi, że nie czytasz to co Ci inni podeślą. Tam masz wyraźnie napisane że Phenom II x4 955 jest podkręcony do @4,0Ghz i przegrywa w: StarCraft II, w Just Cause 2 ma minimalny FPS gorszy, jedynie w Skyrimie jest lepszy.Czy aby na pewno? Po pierwsze nie ma tam i3-2120 a po drugie, jeśli porównujemy Phenoma II x4 @4.0Ghz z i3-2100 to ja nie widzę aby Phenom był wyraźnie słabszy - owszem w minimalnych jest gorszy jednak ~2fps to żadna tak naprawdę zauważalna różnica, to porównywalność obu procesorów - natomiast w średnich już Phenom II x4 @4.0Ghz jest wydajniejszy nie tylko w Skyrim ale i w Just Cause 2 - przegrywa tylko w StarCrafcie, w jednej tylko grze, i to minimalnie (niezauważalne dla oka ~2fps). Zatem procesory te można uznać za porównywalne, to czy ten czy ten będzie wydajniejszy zależeć będzie tylko od konkretnej gry - a i w niej różnica między nimi nie będzie jakaś wielka (czyt. zauważalna). Poza tym nie odpowiedziałeś mi na to moje stwierdzenie: Obiecywali? O kim mówisz (piszesz)? Pokaż mi choć jedno miejsce, wskaż na jeden cytat gdzie AMD oficjalnie poinformowało, że będzie, jak TY to napisałeś czyli super? Bo wydaje mi się, że to grono 'nabuzowanych' zapaleńców, omamionych obrazkami przedstawianymi przez OBR tak orzekło. A to zmienia postać rzeczy Hę? EDIT: Poza tym został stworzony ranking procesorów pod gamingZestaw nie uwzględnia przykładowo podkręconego do maksimum (@4.0Ghz) Phenoma II x4 zatem nie jest miarodajny, obejmuje tylko procesory na @stock, bez OC - a to już różnica i moim zdaniem wcale nie subtelna (np i3-5xx @OC >> i3-2120 @stock, nieprawdaż? a znajdują się w różnych grupach). Edytowane 12 Września 2012 przez Igorrodz Cytuj Link to post Share on other sites
Gość JackHammer Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Poza tym nie odpowiedziałeś mi na to moje stwierdzenie: Wyświetl postUżytkownik Igorrodz dnia 12 wrzesień 2012 - 21:27 napisał Obiecywali? O kim mówisz (piszesz)? Pokaż mi choć jedno miejsce, wskaż na jeden cytat gdzie AMD oficjalnie poinformowało, że będzie, jak TY to napisałeś czyli super? Bo wydaje mi się, że to grono 'nabuzowanych' zapaleńców, omamionych obrazkami przedstawianymi przez OBR tak orzekło. A to zmienia postać rzeczy Hę? http://pclab.pl/news47193.html Cytuję: "Z udostępnionych przez DonanimHabera prezentacji wynika to, że firma AMD obiecuje niesamowite wzrosty wydajności i bardzo dużą przewagę wydajnościową nad procesorami Intela" I nie wiem czy masz taki styl bycia, ale twoje posty ociekają w niektórych momentach chamstwem. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 12 Września 2012 Udostępnij Napisano 12 Września 2012 "Z udostępnionych przez DonanimHabera prezentacji wynika to, że firma AMD obiecuje niesamowite wzrosty wydajności i bardzo dużą przewagę wydajnościową nad procesorami Intela"Ta turecka strona nie jest oficjalną stroną AMD zatem tego typu informacji nie można uznawać za oficjalne stanowisko AMD w tej kwestii w tamtym czasie. A jeśli nawet coś miało to wspólnego z AMD to były to fake, zresztą poczytaj sobie komentarze pod tym artem. I myślę, że tyle w tym zakresie - bo i tak znacznie odeszliśmy od tego o co autor prosił a dyskutować można by do rana. Ja tu tylko (dla niego) powtórzę swoją propozycję, która mogła 'zagubić się' w temacie (post #20): Proszę bardzo, myślę że zakup AsRock 970 Extreme4 nie będzie złym pomysłem. Alternatywą jest tu MSI 970A-G45 która jest tańsza. Niezłym wyborem jest też Gigabyte GA-970A-UD3. Z mojej strony EOT Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 13 Września 2012 Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Tylko ze wyraziłeś iż po pierwsze primo zestaw zbudowany w oparciu o AMD jest zauważalnie droższy - co nie jest prawdą Ty chyba naprawdę masz jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Tyle z mojej strony. Twoje zdanie ma się nijak do tego, co chce autor tematu, któremu chyba chcesz pomóc. A z tego co widzę on już zdecydował. Z tego co widzę ostatni post autora jest datowany na 7 września, więc skoro jak już sam piszesz, zdecydował, to zadaj sam sobie pytanie czy ty tak naprawdę chcesz mu pomóc czy raczej zabawić się w nekromancję i pokłócić z nami ? Bo ja jestem na 100% przekonany, że to drugie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts