gallougall 0 Napisano 4 Września 2012 Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Witam, w komputerze którego specyfikację podam poniżej zainstalowałem świeżą kopię Windows XP i pojawił mi się następujący problem, bowiem porty USB w ogóle nie znajdują urządzeń, musiałem nawet klawiaturę oraz myszkę przełączyć na PS/1 i PS/2. Co ważniejsze, podam na przykładzie telefonu, podpinam telefon przez kabelek USB, i napięcie jest, telefon się ładuje, ale komputer go nie widzi, podobnie z myszką usb, napięcie jest, laser się pali, ale kursor się nie rusza. Czy wiecie może czym jest to spowodowane? jak rozwiązać ten problem? Proszę o Pomoc! Komputer to: Dell Precision 390 Procesor Intel Core 2 Duo 6400 2.13GHz 2GB Pamięci RAM Kingston 667MHz Grafika Nvidia GeForce 8600 GT 256MB Płyta główna to chyba - Płyta główna Dell Precision 390 (2 złącza SATA, 2 złącza IDE, PCI-Ex) oraz z tyłu 5 portów USB. Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Prawdopodobnie brak sterowników. Zainstaluj stery do USB z płyty dołączonej do mobo lub sprawdź dokładnie model i poszukaj na stronce producenta. Cytuj Link to post Share on other sites
Zwolas 81 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 (edytowane) Prawdopodobnie będzie tak, jak kolega wyżej pisze. Poszukaj tutaj: http://www.dell.com/support/drivers/pl/pl/pldhs1/Product/precision-390 Edytowane 5 Września 2012 przez Zwolas Cytuj Link to post Share on other sites
gallougall 0 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 A mógłbym prosić o wskazówki w jakiej kategorii szukać ? Bo są tam Utinity, Patche, Draivery jakieś, i idzie się pogubić, a odnośnie płytki ze sterownikami, niestety nie posiadam. ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Podaj dokładnie model płyty to się poszuka. Może też pomóć pobranie wszystkich aktualizacji do XP. Cytuj Link to post Share on other sites
gallougall 0 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 System Windows jest zaktualizowany w pełni, service pack 3 także jest. Nazwa płyty głównej to wg programu everest: Dell Precision WorkStation 390. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
jpowie01 32 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Spróbuj zainstalować sterowniki do Chipsetu - zazwyczaj jest to paczka wielu, różnych sterowników. Powinno pomóc, ale na pewno nie zaszkodzić. Cytuj Link to post Share on other sites
gallougall 0 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Zainstalowałem sterowniki do chipsetu które podał użytkownik powyżej, niestety zero odzewu ze strony USB, w dalszym ciągu problem występuje. Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 5 Września 2012 Udostępnij Napisano 5 Września 2012 http://drivers.softpedia.com/get/Other-DRIVERS-TOOLS/Others/Dell-Precision-390-Intel-Chipset-Driver.shtml Zainstaluj to. Albo sprawdź to http://www.dgtsoft.com/dell-device-2/usb/precision-workstation-390-usb-driver-windows-xp.htm Cytuj Link to post Share on other sites
gallougall 0 Napisano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Ani jedno, ani drugie nie pomogło w rozwiązaniu problemu. ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
sentiel28 21 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Przykro mi to stwierdzić ale w takim razie nie mam pojęcia o co chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Zwolas 81 Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 (edytowane) Spróbuj może jeszcze usunąć sterowniki i USB z menadżera urządzeń. Po resecie nie pozwól windosowi zainstalować jego sterowników a później zainstaluj te, które podał sentinel28 Edytowane 6 Września 2012 przez Zwolas Cytuj Link to post Share on other sites
gallougall 0 Napisano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Niestety odinstalowanie sterowników nic nie pomogło, nie pozwoliłem windowsowi na zainstalowanie jego sterowników tylko w zamian zainstalowałem stery od santinela28, wyskoczyło że znaleziono nowy sprzęt 'główny kontroler USB' - 5 sztuk znalazło - bo tyle rzeczywiście płyta główna posiada portów, ale w dalszym ciągu problem z USB się pojawia. ;/ Podbijam temat. Zrobiłem reinstal systemu i problem wciąż występuje, czy ma ktoś jakieś sugestie tudzież pomysły jak się z tym uporać? Sprawa jest na tyle poważna że nie mogę żadnych danych z telefonu, aparatu, dysku przenośnego zgrać na peceta, proszę o pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts