Skocz do zawartości

Problem w trakcie grania ?? !!

Recommended Posts

Witam !

Mam taki problem, ciężko to będzie napisać ale może ktoś zrozumie i pomoże. Od pewnego czasu zmieniłem kartę graficzną na GeForce GTS450 512MB DDR5 i wszystko było wparządku lecz od dłuższego czasu w trakcie grania w sieci z jedną z gier FPP ( COD4 ) prz 123 Fps pojawią mi się dziwne warpy w czasie grania meczy 5 v 5 ... poprostu nagle mi wszystko zaczyna działać powoli, jakbym jak robot sie ruszał jakby mi nie odświeżało monitora no nie wiem jak to powiedzieć :/ i trwa to 3 s i potem znowu dobrze i tak kilkanascie razy w trakcie meczu... I tak myślałem ze to ping lecz nie mam ok .. ze coś może przez internet ale lagometr nic nie pokazuje mi żadnych skoków pingu .. może procesor ( DualCore AMD Athlon II X2 260, 3200 MHz ) przegrzewa się ale nie ... nie wiem może trzeba sterowniki do karty nowsze bo zgrałem z płyty jaka w pudełku byłą. Ale myśle ze coś z kartą może być nie tak .. ? Bo czasem jak ogladam coś i zminimalizuje program czy youtube to minitor mi sie robi w rożnych kolorach i raz wraca do normy i raz restarta, zdarzyło mi się to z 6 razy. No nie wiem za bardzo co robić może ktoś ma jakiś pomysł .... ?? Czy odsyłać kartę do firmy i niech sprawdzają ... ?

Pozdrawiam !!

Procesor to ja wiem ze nie rewelacja ale w COD4 grałem na dużo slabyszym i karcie i komedii nie bylo :) teraz grałem to ok :) ale jak dłużej sie pogra :) to potem nagle to się dzieje jak wyżej pisałem i troche to przeszkadza... :) !!

A co do sychronizacji to jak włącze ją to fps mam tylko 60 :/.. wiec nie za bardzo ... nie moge wyciagnac nic powyzej nie wiem moze coś jeszcze gdzieś trzeba ustawić ?? Jak wyłącze mam 125 fps i ustawienia apliakcji 3d tez 125 fps .. chciałbym 250 stałe mieć ale z tą kartą nie wyciągne tyle wachają sie między 150-250 !! Więc nie wiem ocb z tą sychronizacją ??!!

Program zbędne zawsze wylączone ... !! A temeperatura procka i karty graficznej 40 stopni i tak no 40-45 stopni więc myśle ze tu ok !!??

Po to jest synchronizacja pionowa żeby trzymała stały poziom fps i nie przegrzewało karty zbędnymi nadwyżkami.

250fps? Człowieku, po co to? W shooterach ważne jest żeby nie było skoków fps więc vsync albo i odgórne ustawienie niższej wartości jest zalecane.

Ja całą karierę z ET grałem na 43fps/76fps.

Temperatura pod obciążeniem 40-45 stopni jak piłujesz ją do granic? Nie do wiary.

Ustaw vsync i zobacz czy problemy nadal się pojawiają a te 250fps wybij sobie z głowy, im szybciej tym lepiej.

• Popieram 1

Z synchro pionowym o to chodzi żeby Ci blokowało Fps żeby monitor nadążył odświeżać.

Co ty tylko patrzysz na cyferki żeby przed znajomymi się pochwalić? Akurat to nie ma czym że ''aż'' fps 250 jest?

I pytanie po co Ci 100+ fps skoro oko tego nie ogarnie?

Co do Fps to xPowe3Rx się nie zgodzę !! W COD4 stałe 125 FPs to podstawa !!!! przy 80-100 to ciężko grać bo kiedyś miałem tyle fps wachało mi się z 40-125 a po zmianie karty graficznej gdzie mniej więcej miałem 125 fps stałe to kolosalna róznica w grze !! I przeczytałęm zeby mieć więcej fps trzeba to wyłączyć sychronizacje!!

A co do temperatury to dużo 40-45 ?? Generalnie utrzymuję sie na 40 stopni no tak pod obciążeniem 5 godzinnym graniem !!

A czestoliwośc odświeżania powinna być 60 Hz ??

Yyy a jak iustawić vsync ?? Bo nie mogę nigdzie znaleźć opcji tej ??

125fps to podstawa? Ja ***le...

Tłumacze Ci że wahania fps ma nie być - a po to jest Vsync, ucina wszystko do 60fps dlatego jest płynnie i zgrywa się to z częstotliwością odświeżania ekranu.

Wszystko powyżej jest zbędne. Bawić się można jak grasz profesjonalnie i liczą się ułamki sekund, ale do tego nie masz ani sprzętu ani umiejętności (widać po teorii 125-250fps) więc zrób jak Ci doradzają i nie pleć głupot bo mi się cierpliwość kończy jak takie rzeczy widzę.

vsync = vertical sync = synchronizacja pionowa

• Popieram 2

Hmmm ciekawa wypowiedz :) no to jesteś pierwszym który grałby w tą gre przy 60 fps:) gram w tą gre 3 lata i jestes pierwszym który tak powiedział każdy ma min 125 fps czy tam każdy gra przy 250 fps :) no ale Ty jesteś dobry i grałbyś przy 60 fps :) a w ogóle grałeś ? A co do sprzętu to tak żenada nie tylko ty mi to mówisz... na kompach się nie znam w ogóle dlatego pytam tutaj ludzi co się znają i mogą mi jakoś pomóc i chcem żeby płynnie wszystko było a umiejętności hmmm pro nie jeste ale ogarniam i tyle. A profesjonalnie to ja sobie moge pfffff .. :) Poprostu grałem na różnych kartach słabszych i nigdy tak przez 3 lata nie miałem ... dlatego nie wiem co się dzieję .. a co do temperatury to tak pograłem 3 godz i 2 rdzenie mają po 45 stopni a karta ma 55 stopni i to chyba za dużo ?? !!

Rada twoja jest dobra ale mi się ona nie przyda ale dzięki zawsze to człowiek się czegoś nowego dowie!! jeszcze dzisiaj z tymi co gram sie skonsultuje co oni o tym sądzą. I jak ktoś może ma inne opinie i rady to chętnie wysłucham :) !!

Ciekawe jak byście mieli frapsa wyłączonego to by wam się grało lepiej i na niższym fps.

Frapsa włączam sporadycznie, bo on sam lubi kilka fpsów połknąć.

a w ogóle grałeś ?

Grałem latami w Enemy Territory, w tym samym czasie grywałem w CoD2.

CoD4, CoD5 nawet podczas beta testów.

Do tego zaawansowane pvp w diablo2/guildwars.

Nie ma różnicy w płynności przy takich kosmicznych wartościach FPS... za to obciąża to kartę graficzną.

A co do sprzętu to chodziło mi o profesjonalne podejście (czasem przesadne) do peryferiów - różnice gdzie zyskuje się milisekundy na dobraniu odpowiedniej podkładki, czułości, sensorów, kabli, pozłacanych styków i czego tam sobie jeszcze nie wymyślili - wtedy można się też bawić z limitami fps i innymi sztuczkami dla poprawy wyników.

Temperatury są okej.

A powiedz mi, co daje Ci te 250fps czego nie daje ci 60?

• Popieram 1

Ludzkie oko nie dostrzega ruchu szybszego niż 60 Klatek/s

@sid co daje 250FPS??szybsze poruszanie się na mapie ALE to jest Dla tych co nie umieją grać.(to moja opinia,której nikt nie zmieni)

Jak ktoś umie grać to na 60Hz powali wszystkich na mapie,nawet tych co mają po 250FPS.

Ps:najlepiej gram właśnie na 60Hz,Pozatym nie widzę różnic między 61 a 120Hz na 120Hz monitorze(Samsung S27A950)

Oczywiście że dostrzega szybszy niż 60 klatek/s, jakieś durne utarte przesądy i opinie domorosłych komputerowców czy co...

W ogóle samo pojęcie klatek na sekundę odnośnie oka jest niedokładne.

Co do 120Hz vs 60Hz, zależy od oka.

Jak mówiłem wyżej, są zabiegi do używania podbitych fpsów ale to jest dla ludzi którzy dbają o każdy szczegół a nie o jeden z wielu stąd komentarz o sprzęcie stricte do grania i opinii że kolega-autor wyjdzie równie dobrze na używaniu vsynca z racji ogólnej płynności rozgrywki.

Ja np odczuwam różnice przy graniu na 60 fps a 125 fps :) płynność szybkość możliwość wskoczenia w pewne miejsca itp :) poprostu lepiej mi się gra tak i każdy tak uważa :) a jaki nick mialeś w cod2 cod4 ?? i mam rozumieć ze grałeś tak jak mi radzisz czyli na 60 fps;) ?? Mój kolega tak napisał :) :

"Co do fps to jest całkowita nieprawda. Może i grałeś coda 2 czy inne gry tego typu ale całkowicie amatorsko muszę przyznać. ET nie porównuj do CoD'a bo ma zmodyfikowany silnik quake'a. Silnik IW Engine jest "czuły" na ilość fpsów, a dokładnie na 125, 250, 333, 500, 1000. Jeżeli jesteś maniakiem takiego czegoś ( ja niestety tylko z grubsza czytam to, ponieważ nie znam się na zaawasowanej informatyce ) polecam to: http://www.funender.com/quake/articles/fps.html tutaj wszystko masz opisane na temat fps i lepiej myślę jeżeli będziemy się starać rozwiązać się problem kolegi niż kłócić sie o fps."

PS.

I tylko jak gram 5 v 5 to tak się dzieje jak robocop ide nie ma plynnosci i w ogole !!?? I do tego FPS tez spadaja trwa to 3-5 s i potem znowu stałe Fps.. Mi się wydaje że karta jest wadliwa ? ale no nie wiem ?

Edytowane przez adasko151

Sam miałem skrypt na przeskoki pomiędzy 43/76/125/333 ale dwóch powyższych używałem jedynie do gamma-jumpów, stosowałem też różne inne zabawy z silnikiem a koniec końców nie robiło to żadnej znaczącej różnicy kiedy nauczyło się grać.

W ET grałem w różnych zawodach, reprezentując kraj (v.55) natomiast w cod2 jedynie trollowałem tych pro-wannabe jako osoba nieznana w tamtym kręgu pod nickiem dziki krewet.

Grałem na 60-tce bo nie było skoków fps a to jest jedyna rzecz która przeszkadza mi w grze.

Wszystko deathadderem ślizganym po mantisie, a wcześniej serią zapomnianych logitechów.

Być może wprowadzili jakieś zmiany w fizyce silnika spod cod4 względem cod2, w 4 i 5 grałem już amatorsko i nie zgłębiałem się w zabawy z fpsami, ale po raz kolejny - z mojej perspektywy jest to śmieszne.

Jak widzisz różnicę między 60 a 125, to sprzedaj kartę i kup taką która zapewni 1k bo na moje oko to aktualna ledwie zipie przez te zabawy z klatkami.

Pograj 3h z vsyncem i zobacz czy problem się pojawił, jeśli nie - znasz odpowiedź.

A w tym kalkulatorze czegoś mi brakuje... nie będę się zgłębiać bo nie pamiętam już tych konfiguracji sprzed lat.

Ps:najlepiej gram właśnie na 60Hz,Pozatym nie widzę różnic między 61 a 120Hz na 120Hz monitorze(Samsung S27A950)

Ja widzę różnicę pomiędzy 60 a 120hz od razu, jak przesunę kursor po pulpicie, 120hz jest dużo przyjemniejsze dla oka, różnicę widać szczególnie przy bardzo szybkich ruchach.

Ludzkie oko nie dostrzega ruchu szybszego niż 60 Klatek/s

Niby tak jest, ale to nie do końca tyczy się gier, tak jak pisałem wcześniej, przy wolnym obracaniu się, np. w cs nie widzę różnicy, ale jak zacznę wykonywać gwałtowniejsze ruchy to od razu da się zauważyć różnicę (nawet po animacji przeładowywania).

Ok problem rozwiązany .. chodziło o program przez co mecze rozgrywałem a dokładnie ESL WIRE. Bez niego wszystko ok jest a wcześniej takich problemów nie było. Niestety punktów mi naliczać nie będzie ale jakoś dam radę. A niby ten program ma czity wykrywać i powiem że nic nie wykrywa tak na lipe jest:). Dzięki za rady ! Pozdrawiam !