Skocz do zawartości

Dziwny problem z EVGA 9800 GTX

Recommended Posts

Otóż odpaliłem sobie dzisiaj Skyrim, a ku mojemu zdziwieniu liczba fps z 60 spadła do 30, po czym nagle wyskoczył mi blue screen z artami w tle. Zresetowałem więc kompa - po włączeniu, w biose pojawiły się rzędy białych kropeczek, a następnie komunikat o nieprawidłowym wyłączeniu systemu( już bez kropek). Postanowiłem odpalić system bez trybu awaryjnego. Windows uruchomił się normalnie, bez żadnych artów, tylko rozdzielczość zmniejszyła się do 800x600 i przestał działać aero. Sterownik karty, tak jak MSI afterbunner przestały widzieć GTX'a. Usunąłem sterowniki i ponownie je zainstalowałem - bez skutku. Tak samo starsze sterowniki nie widziały karty. Zmiana wyjść DVI nie pomogła. Po podłączeniu HD 4850 wszystko działało bez zająknięcia. Chciałbym upewnić się, czy problem ten można jeszcze w jakiś sposób rozwiązać? Z góry uprzedzam, że nie jestem pozytywnie nastawiony do wypiekania. Pozdrawiam i czekam na pomocną dłoń

Edytowane przez strasznypotfur

Czas karty do biegl konca

Mozna ja reanimowac "piekarnikiem" (polecam jednak sposob z opalarka - poszyukaj na forum mojego tutka)

da sie ja jeszcze reanimowac ;) nawet kilka razy :)

innego sposobu oprocz reflow nie ma

piekarnik jako piekarnik odradzam al podlanie fluxem i odpowiednie grzanie HOTGUNEM da efekt zobaczysz)

reball noieoplacalny

Edytowane przez tommyt1983

Sam kiedyś dałem się tak zrobić - chciałem wyrwać taniego 8800gtx, który miał służyć do akceleracji PhysX. Karta okazała się piekarnikowana, miała nawet widoczne ślady (potopione luty, zbrązowiałe naklejki itd.) Padła po miesiącu, próbowałem walczyć ze sprzedawcą ale stwierdził, że u niego działała i zbył mnie. Nie miałem ochoty się z nim kłócić o 130zł więc upiekłem ją jeszcze kilka razy zanim całkiem umarła a potem wywaliłem. Nie zamierzam nigdy nikogo oszukać tylko dlatego, że sam zostałem...

Kretyni wkładają tylko do piekarnika, tam mogą być jeszcze elektrolity... wiesz jak taki kondensator fajnie strzela? Nigdy żadnego piekarnika, potrafi pomóc ale może też bardzo zaszkodzić. Hot-air, ew. opalarka - OK ale żadnego piekarnika.

Sam kiedyś dałem się tak zrobić - chciałem wyrwać taniego 8800gtx, który miał służyć do akceleracji PhysX. Karta okazała się piekarnikowana, miała nawet widoczne ślady (potopione luty, zbrązowiałe naklejki itd.) Padła po miesiącu, próbowałem walczyć ze sprzedawcą ale stwierdził, że u niego działała i zbył mnie. Nie miałem ochoty się z nim kłócić o 130zł więc upiekłem ją jeszcze kilka razy zanim całkiem umarła a potem wywaliłem. Nie zamierzam nigdy nikogo oszukać tylko dlatego, że sam zostałem...

Zapewne koleszka przesadził z temperaturą skoro widoczne były ślady wypiekania :D Ostatnio reanimowałem kumplowi poczciwą 8800GT metodą,którą przedstawił użytkownik toshi123 i nie dość ze karta śmiga jak marzenie to nie ma na niej absolutnie żadnych śladów w postaci nadtopionych lutów czy zbrązowiałych naklejek.

Mozna jasniej?

Musisz zdjąć z karty wszelkie możliwe plastiki do zdjęcia, także elementy które ew. mogą się stopić i narobić szkód (np. foliowe plomby gw.). Warto też odkręcić śledź, gdyż łatwiej będzie kartę ustawić w poziomie.

Potrzebujesz:

-lutownicę hot-air, ew. opalarkę z możliwością ustawienia temp. na 180-200C

-topnik do cyny bezołowiowej (ok. 10-15zł za buteleczkę która wystarczy na kilkanaście takich procesów)

-jakiś alkohol do czyszczenia np. izopropanol

-papierowe ściereczki

-pędzelek ew. starą szczoteczkę do zębów

Po "rozebraniu" kartę musisz dokładnie wyczyścić, z każdej najmniejszej drobinki pasty termoprzewodzącej czy podkładki oraz przede wszystkim kurzu (zalecana kąpiel w alkoholu, doczyszczenie ściereczkami/pędzelkiem). Następnie kartę odstawić do wysuszenia, 20-30 minut powinno załatwić sprawę. Za pomocą strzykawki wstrzyknąć topnik pod układ graficzny (GPU), przez ok 7-10min ogrzewać okrężnymi ruchami sam układ (NIE CAŁĄ KARTĘ). Co jakiś czas możesz lekko (na prawdę lekko) puknąć układ za pomocą np. wykałaczki. Po zakończeniu procesu NIE RUSZAĆ ... czekać aż wystygnie (znów ok 20-30 minut). Zmontować wszystko pamiętając o poprawnym zamontowaniu chłodzenia (pasta, podkładki) i voila. Powinno śmigać.

NALEŻY BEZWZGLĘDNIE PAMIĘTAĆ ŻE PODCZAS PROCESU REFLOW KARTA MUSI LEŻEĆ NA PŁASKIEJ POWIERZCHNI W POZIOMIE.

• Popieram 1

przeciez dostales sprawna karte, ktora zepsula sie po miesiacu wiec sprzedawca nie ma wedlug prawa sobie nic do zarzucenia

piekarnik bardzo inwazyjny jest bo grzejesz bez sensu cala karte. powinno sie poprawnie robic to tak ze grzac od spodu np nad kuchenka elektryczna a reszta jak w opisie gtxxor opisal bo wtedy to najbardziej zblizone do prawdziwego reflow