Skocz do zawartości

Przepięcie na zasilaczu

Recommended Posts

Zacznę od tego, że:

dwa dni temu kupiłem nową płytę - asus M3A78-T, więc postanowiłem trochę podkręcić proca (x2 4600 windsor)... pomijając dalszą część historii, doszedłem do momentu kiedy podwyższyłem napięcia, odpowiednio 1,35 dla procesora oraz 1,9 dla pamięci. Pierwsza reakcja to nie odpalenie monitora, 5 sekund później trzask i iskry z tyłu obudowy, kolejne 3 sekundy jak już nachyliłem się za obudowę aby wyciągnąć kabel, kolejny trzask i kolejne iskry, konkretnie z gniazda zasilacza(huntkey jak w podpisie). Miałem pod ręką starą zasiłkę więc szybko ją podłączyłem aby ocenić co poszło z dymem:-), żeby nie przedłużać trzask iskry i takie tam... ale zauważyłem przeskok iskry na kablu zasilającym kompa. Okazało się że w kablu jest kilkumilimetrowe przecięcie. Następne moje kroki: wymiana kabla, reset biosu zworką, podłączenie wszystkiego na "padniętym" huntkeyu i tu niespodzianka - wszystko działa, chodzi pięknie. Teraz moje pytania, w końcu, po pierwsze co był przyczyną tych przepięć - czy zwarcie na przeciętym kablu, czy też zasilacz nie wyrobił i w dziwny sposób przetopił laminat na kablu? i czy w zasilaczu mogło się coś przepalić? To by było na tyle z góry dziękuję za odpowiedź.

Generalnie mnie dziwi jedna sprawa...dlaczego nie zadziałał układ przeciwzwarciowy w zasilaczu i nie odciął napięcia. Choć z drugiej strony, skoro uszkodzenie było na kablu idącym do zasilacza, to powinno wybić bezpieczniki w mieszkaniu.

Kolega _nick_ słusznie sugeruje dokładne sprawdzenie napięć. A ja dodatkowo proponuję dokładne wyczyszczenie z kurzu zasilacza.

Pozdrawiam!

Jakiś czas tu nie zaglądałem i nie zauważyłem, że mój post został już przeniesiony do właściwego działu (mój błąd przy wstawianiu:-). Dzięki za odpowiedzi. Kilka nowych faktów: zasilacz nie jest zakurzony, ponieważ jest nowy (a to były jego testy:-); mnie także dziwi dlaczego nie wywaliło bezpieczników, a z drugiej strony dlaczego "przeżyły" wszystkie komponenty. Oczywiście najbardziej nurtujące mnie pytanie to przyczyna całego zamieszania, to znaczy oc, czy też może przecięty kabel.

Napięcia (mierzone miernikiem pod obciążeniem) chyba ok z małym wyjątkiem:

5V: 5,05-5,06

12V: 12,10-12,12

3.3V: 3,37-3,40 (i tu mi się nie podoba).

Napięcia (mierzone miernikiem pod obciążeniem) chyba ok z małym wyjątkiem:

5V: 5,05-5,06

12V: 12,10-12,12

3.3V: 3,37-3,40 (i tu mi się nie podoba).

Norma ATX (do pobrania tutaj na stronie 22 mowi, ze tolerancje napiec wynosza:

http://www.fothost.pl/thumb/09/05/thumb_855c7a75.jpg

5% z 3.3V to jest od 3.135V do 3.465V zatem wszystko w normie.

A w odpowiedzi na pierwotne pytanie, sadze ze najpierw uszkodzeniu mechanicznemu ulegl przewod zasilajacy a pozniej od niego doszlo do zwarcia. ale czy moglbys zamiescic fotke tego przysmazonego przewodu i powiedziec w jakiej odleglosci od zasilacza nastapilo zwarcie?