Skocz do zawartości

Logitech X-540 - tak ma być czy nie ?

Recommended Posts

Witam.

Mam głośniki Logitech X-540. Grają super, mocny bass, wyraźny dzwięk ale dwa tylne głośniki niby grają ale tak z 3 razy ciszej od przednich i tak jakby tam dzwięk sie zlewał i wychodzi jakiś chłapot.

Tak sie dzieje tylko przy słuchaniu muzyki a przy grach jest normalnie, tylko np. w Ghost Recon'ie nie ma dzwięku dialogów gdy mówią. I znowu w filmie dzwięk idzie dość cicho. Nie jest to przygnębiający problem ale jakby sie kiedyś chciało dać głośniej film to nie da rady bo pokrętło na maxa, dzwięk w Windowsie max i reszta.

Jak mam temu zarazdzić ? Mam coś poprzestawiać w ustawieniach Windows czy jak ?

I poleccie mi prosze jakieś najnowsze sterowniki do karty dzwiękowej, mam zintegrowaną 5.1

Edytowane przez gitgosc

jezeli wlaczysz film nadawny w systemie 5.1 to to wtedy tylko beda graly normalnie !!!!!!!

mozesz to zmienic uzywajac 2x stereo czyli przednie i tylne bede graly dokladnie to samo ( w ustawieniach karty )

u mnie jest dokladnie tak samo dlaczego tak sie dzieje ? poniewaz muzyke chce zagrac rowniez 5.1 i ten system to nasladuje ale nie wychodzi mu to tak jak w oryginalnej ścieżce dzwiekowej AC3 (dzwiek/muzyka)

licze na pochwale ;)

pozdrawiam

Obecnie mam jakieś Audio HD Vdeck . Może wymienić na jakiegoś Realteka ?

@UP

A jak wyjaśnisz to że w GRFS nie ma dzweku rozmów tylko dzwieki strzałów i reszta jak wybuchy itd ?

I nie wiem ogólnie gdzie znaleźć ustawienia mojej karty dzwiekowej ?

@gitgosc w sterownikach dźwięku (Audio HD Deck...) ustaw, żeby przednie grały ciszej, a tylnie daj głośniej. Możesz ustawić, np. na 70% przednie a 100% tylnie. Użyj do tego dźwięku testowego, abyś słyszał wszystkie jednakowo.

Polecam zaznaczyć opcję 'speaker fill' oraz 'loudness equalization' wtedy bez żadnego bawienia się w ustawianie % przy przednich będą grały tak samo.

Ja w swoich (już sprzedanych) X-530 miałem tak samo. Satelitki jak i center grały równo lecz tylne grały ciszej. Koledzy wyżej mają rację co to filmów. Jeśli chodzi o muzykę to musisz ściągać bądź nagrywać piosenki w 320kbps wtedy usłyszysz wysokie tony na równym poziomie głośności z pozostałymi.

a wiec juz prawie wszystko rozwiązane. Coś było nie tak bo głośnik centralny sie odpiął od soobwofera. Tylko zostaje jeszcze to czemu nie ma dzwieku z dialogu w grze. W moich starych Apollo 2.1 za 40 zł ten dzwięk był a teraz są tylko napisy ale dzwieku z tymi zdaniami nie ma. Co to może być ?

I mam coś jeszcze takiego że przy Logitech'ach mam złącze czarne (reszta zielony i czerwony pasuje) ale w płycie głównej nie ma czarnego koloru tylko jest niebieski i tego nie czyta i to może byc to. Radilibyście może kupić karte dzwiękową lub nową płyte główną (którą i tak miałem kupować) ?

OKi.... wszystko już zrobione :D

I mam jeszcze jedno takie pytanko : kable od satelitek są krótkie i chciałem kupić jakieś przedłużki do tych satelitek tak aby podeszły do suba ale by nie były one jakieś szajsie żeby po przedłużeniu tylne satelitki grały ciszej tylko równo i tak samo jak na standardowych kablach. U siebie w miejscowości nie mam takiego sklepu RTV aby kupić takie kable wiec najlepiej by było gdybyście mi podali linki do allegro albo jakiegoś sklepu internetowego.

Napewno wiecie o jakie przedłużenie tych kabli od satelitek chodzi :D

A czy taki będzie dobry : ? http://allegro.pl/przedluzacz-2xrca-2-x-rca-cinch-2-5m-stereo-i2578862969.html

Potrzebuje prawie 5 metrów to bym kupił dwa takie i połączył ze sobą i podpiął do satelitek a na końcu do suba. Tylko chciałbym sie dowiedzieć od was czy ta firma i ten kabel będzie dobry i nie wyciszy satelitek ?

Edytowane przez gitgosc