Skocz do zawartości

5200 zł, LGA 1156 czy 1366

Mając 5200 zł na PC wybierasz LGA 1166 czy 1366?  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Mając 5200 zł na PC wybierasz LGA 1166 czy 1366?

• LGA 1156
      27
    • LGA 1366
      34
    • mimo to, wolę inną podstawkę
      2

Recommended Posts

Witam, robię ankietę jaką podstawkę byście wybrali mając 5200 zł na sprzęt . A co mnie do tego nakłoniło? wyjaśnię później jak będzie już ok 20 odpowiedzi w ankiecie ( późniejsze wyjaśnienie znajdzie się w tym poście ) .

Sytuacja właściwa : Masz 5200 zł na komputer (bez monitora, bez dodatków sama buda ) i teraz pytanie jaką podstawkę sobie wybierzecie ? Jeśli macie ochotę to fajnie by było aby swój wybór uargumentować . Pozdro !

Sytuacja właściwa : Masz 5200 zł na komputer (bez monitora, bez dodatków sama buda ) i teraz pytanie jaką podstawkę sobie wybierzecie ? Jeśli macie ochotę to fajnie by było aby swój wybór uargumentować . Pozdro !

pytasz sie tak, ze ilu userow tyle otrzymasz odpowiedzi. jesli nie piszesz magisterki lub nie badasz rynku to nic Ci ta ankieta nie da. 1366 jest dla freakow, 1156 to strasznie wydajny mainstream.

Mając 5200zł przeznaczone na komputer wybrałbym LGA 1366. Kupiłbym i7 920 i 6 GB pamięci RAM w triple chanel. Założył bym jakieś dobre WC na CPU i kręcił do granic wytrzymałości :D Dlaczego i7, a nie budżetowe, po OC równie wydajne i5? (i7 na LGA 1366), otóż mając tyle pieniędzy na komputer nie oszczędzał bym i kupiłbym platformę przeznaczoną dla najwydajniejszych procesorów :P

edit: @down:

(bez monitora, bez dodatków sama buda )

:)

Ja bym wziął 1156, a zaoszczędzoną kasę wydał na dodatki. Fajny monitor, obudowa itd. itp.

własnie sama cena kompa tylko i wyłącznie budy .

ja z tym nie mam problemu mam 5k na kompa to kupuje co najlepsze, a ze po podkręceniu lga1156 takie same to fakt ale jak ja podkrece lga1366 ? :D właśnie .

A własnie tutaj powiem ,że bardziej badam mentalność uzytkowników niż rynek czy prace magisterska .

Po prostu wg mnie, dodatkowe zużycie energii i wyższa cena, które charakteryzują Core i7 920 stawia go w gorszym świetle niż zdecydowanie tańszego, zdecydowanie oszczędniejszego i prawie tak samo wydajnego Core i5.

Szczerze mówiąc wybrałem 1156, dlatego, że ta platforma jest wystarczająco wydajna, szczególnie po OC. Do tego zdecydowanie tańsza, a włożyć jakiegoś Radka 58xx albo jak w koncu wyjdzie GF 300 w koncu tez mozna :D No chyba, że reszta kasy, która by mi została byłaby stracona, to wtedy wiadomo ze 1366, ale tak to nawet mając tyle kasy wolalbym zaoszczedzic i kupic np dobre LC aby jeszcze bardziej podkrecic kompa, albo kupilbym sobie fajną gitarkę :P

zaglosowalem na 1156 poniewaz sam zamowilem taki zestaw i jestem z nego bardzo zadowolony, zuzywa malo pradu i wogole. Juz zamowilem sobie mugen II z tool kitem na 1156 to podkrece go to pokaze. I tak jak mowili wyzej jest to platforma tansza i bys wtedy mogls sobie pozwolic na niezle bajery typu wc, jakiegos radka 5970 xD i wogole

Zestaw na lga 1366 jest wg mnie bardziej przyszłościowy ,jeśli intel nie mówił kłamstw co do i9 to będzie można wsadzić coś lepszego niż core i7 nie zmieniając całej platformy.Wszyscy piszą że wzięli by i5 fakt jest oszczędny i nieźle się kręci ale nie zapominajmy że Core i7 też (miałem z 4 miesiące właśnie zestaw na Core i7 i wręcz bariera 4ghz na Mugenie 2 nie była wielkim problemem).Nie zapominajmy też że autor mówił o tych 5200zł na sam komputer plus buda bez monitora,głośników i innych ważnych pierdółek więc teksty co do zostawienia kasy i kupienia lepszego monitora czy LC są niezrozumiałe.

Pozdrawiam

Zestaw na lga 1366 jest wg mnie bardziej przyszłościowy ,jeśli intel nie mówił kłamstw co do i9 to będzie można wsadzić coś lepszego niż core i7 nie zmieniając całej platformy.Wszyscy piszą że wzięli by i5 fakt jest oszczędny i nieźle się kręci ale nie zapominajmy że Core i7 też (miałem z 4 miesiące właśnie zestaw na Core i7 i wręcz bariera 4ghz na Mugenie 2 nie była wielkim problemem).Nie zapominajmy też że autor mówił o tych 5200zł na sam komputer plus buda bez monitora,głośników i innych ważnych pierdółek więc teksty co do zostawienia kasy i kupienia lepszego monitora czy LC są niezrozumiałe.

Pozdrawiam

bardzo mądra wypowiedź

Zrobiłem ankiete ponieważ..

..na pclabie założyłem konto na forum bo nie da sie ukryć ,że jest więcej postów, tematów, użytkowników a konto założyłem głownie ze względu na jeden temat gdzie pewien chłopak chce złożyć kompa (na samego kompa wychodzi własnie ok 5200 zł) ,że sam jestem praktycznie w identycznej sytuacji to mu pomogłem i napisałem co jest najlepsze w tej cenie , a pisał ,że coś na 3 lata (żeby ew. delikatną modernizacje przeprowadzić a w porywach nowy procek po jakimś czasie) nie pisał nic o potrzebie mniejszego zużycia prądu, czy jakiejś większej ciszy i energoszedności , więc za taką kasę może mieć coś najlepszego czyli lga1366 i tutaj już jest mało ważne czy opłacalne czy nie , po prostu wydajniejsze ma na to kasę wiec dlaczego nie, no i ja ofc zaproponowałem konkretny zestaw z lga1366 i już po paru postach zostałem stłamszony, zaatakowany (albo może ja atakowałem ? eh nie pamiętam) i ludzie na upartego chama wciskali coś co ma ograniczone możliwości i coś co jest gorsze, a potem sami przyznawali ze jak lga1366 trochę stanieje to sprzedadzą swoje lga1156 i kupią 1366 Oo.. po prostu czułem to jak wciskali mu coś takiego aby ktoś nie miał lepszej maszyny od nich, aby nie wybić się zbytnio (dla mnie to typowa mentalność polaków) i właśnie tacy tam są (według mnie, chociaż na pewno są wyjątki od tej reguły). Od razu uciekłem na benchmark, tutaj jest dosłownie jak w raju każdy stara sie dla Ciebie abyś miał jak najlepszy sprzęcik w miarę jak najlepszej cenie, a jak jesteś gotów na potwora to starają sie złożyć jak największego potwora a nie na odwrót , jak na razie lga 1366 prowadzi w ankiecie, a Ci co głosowali na lga1156 dawali świetne argumenty(Ci co do końca doczytali lub zrozumieli pierwszy post :D ). Gdybym nie mieszkał w spółce elektrownianej pewnie martwiłbym się o rachunki za prąd lecz na szczęście nie muszę wyliczać ile mój komputer pobiera prądu, ale dla niektórych jest to bardziej istotne niż wydajność komputera. A na koniec 2 słowa dla użytkowników benchmark.pl CHWAŁA WAM !

no i to by było na tyle. pozdro

Ja mogę wymyślić jeszcze kilka argumentów. Ogólnie to Core i5 1156 i Core i7 1366 można porównać do jakiegoś nowoczesnego diesela i trochę starszego benzyniaka. Z Core i5 dostajemy najnowocześniejsza technologię przez co przy bardzo małym poborze prądu (spalaniu), mamy prawie te same osiągi co w 1366. No ale mimo wszystko 1366 jest wydajniejszy, ale droższy. Dla "ekstremistów" będzie to jedyny wybór i nie chcą słyszeć nawet o jakimś Core i5 dla mas. Argumenty jak słynne HyperThreading czy Triple Channel, prawdę mówiąc, są o kant du*y, bo to są te małe niuanse, które wysuwają Core i7 na przód, ale na tyle mało, że raczej nie są warte swojej ceny. Do tego jesteśmy nie jako zmuszeni do kupna zestawu 6GB pamięci, które podwyższają koszt platformy o kolejne ~200zł.

Ja mam takie podejście do sprawy, mówię to, co ja bym wybrał. Nie bronię nikomu kupna Core i7, kto ma ochotę - śmiało. Ale wg mnie 1156 jest dla normalnych ludzi :) 1366 jest np. dla tych, którzy uważają, że PhysX to argument, dla którego warto kupić gorszą kartę graficzna, niż tak naprawdę można ;)

W ankiecie zaznaczyłem s.1156.

Nawet gdybym osobiście mógł wydać na komputer ~10tys. zł i tak byłoby to Core i5. Dlaczego? Otóż względem Core i7(s.1366) jest jedynie minimalnie wolniejszy w grach, czy innych aplikacjach z których korzysta przeciętny Kowalski. Core i7 na s.1366 IMO tylko dla profesjonalistów którzy wykorzystają wszystkie 8 wątków.

Krótka rozpiska za i przeciw względem obu platform nawzajem:

s.1156(i5):

+bardzo oszczędna platforma jeśli chodzi o pobór prądu

+w miarę dobry współczynnik cena/wydajność

-na chwilę obecną brak budżetowych procesorów

s.1366(i7):

+wysoka wydajność w profesjonalnych zastosowaniach

-duże zapotrzebowanie na prąd

-spore ilości wydzielanego ciepła

IMO aby kupić komputer do internetu/gier na platformie s.1366 trzeba być odrobinę szalonym. Może to i dziwne, ale osobiście miałbym psychiczną blokadę przed używaniem komputera który wydziela takie ilości ciepła i pochłania tak dużo energii elektrycznej gdy można kupić coś minimalnie wolniejszego, a zdecydowanie oszczędniejszego.

Jednak jeśli kogoś stać i nie będzie się martwił poborem prądu to droga wolna, niech się cieszy. ;)

EDYTKA:

Po co kupować Lamborgini, gdy możemy kupić Lancera Evo który będzie tańszy w zakupie, utrzymaniu, eksploatacji i będzie jedynie minimalnie wolniejszy na torze? :)

Wybrałem tańsze 1156.

Komputer z tym procesorem w grach osiągnąłby większą wydajność, gdyż zostało by więcej pieniędzy na kartę(y) graficzną(e), po za tym fajnie było by mieć dysk SSD i Blue-Ray.

edit

Ogólnie to Core i5 1156 i Core i7 1366 można porównać do jakiegoś nowoczesnego diesela i trochę starszego benzyniaka. Z Core i5 dostajemy najnowocześniejsza technologię przez co przy bardzo małym poborze prądu (spalaniu), mamy prawie te same osiągi co w 1366.

Akurat do Benzyniaka możemy wsadzić LPG. I w tedy mamy osiągi połączone z niskimi kosztami eksploatacji. A już nie długo - CNG, jeszcze niższe koszty, zaś osiągi.. lepsze niż na PB. Ale to tylko tak w charakterze ciekawostki.

Po co kupować Lamborgini, gdy możemy kupić Lancera Evo który będzie tańszy w zakupie, utrzymaniu, eksploatacji i będzie jedynie minimalnie wolniejszy na torze? :)

Bo mimo wszystko, to nadal Lancer. ;)

Zaglosowalem na 1366, nie widze za bardzo sensu pchania sie w 1156 przy takiej ilosci kasy, skoro za te pieniadze mozemy miec lepiej to czemu mamy wybierac gorzej?

Argumenty w stylu mniej pradu/mniej ciepla/mniejsza wydajnosc do mnie nie trafiaja :D

Sorry, że tak się wtrącę w ten temat ale tak sobie czytam wasze posty i stwierdziłem, że jeżeli kogoś stać na takiego kompa to na pewno będzie go stać na rachunki za prąd proste :) jeżeli ktoś chciałby zaoszczędzić parę gorszy to na pewno byłaby to podstawka 1156 takie jest moje zdanie w tym temacie ;)

• 3 tygodnie później...

Teraz znalazłem ten temat dopiero i wam sie ludzie dziwie dlaczego macie takie problemy z tym wyborem przecież z tego co piszecie wychodzi ze 1156 jest tylko dla i5 a i 1366 jest tylko dla i7.

Może w to nie uwierzycie ale są dostępne procesory i7 dostępne właśnie dla socket 1156 o dużo większym taktowaniu niżeli te na 1366.

Na gniazdo 1156

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... z_BOX.html

Na gniazdo 1366

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... z_BOX.html

:)

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...