kubaset97 62 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam. Uczę się języka od dawna, zacząłem teraz uczyć się idiomów. I tutaj moje pytanie, czy są one ważne i czy można je zastosować np. w liście? Nie mam teraz kontaktu z osobami dobrze znającymi angielski, dlatego się Was pytam. Na pewno ktoś zna Przetłumaczyłem też na angielski, być może trafi się ktoś, kto pochodzi z Anglii albo coś Za pomoc daję plusiki. Welcome. I am learning english for couple of years and now I started learn idioms. And now is my question: are they important and can I use them for example in the letter? I have no contacts now with people that know english, so i asked you . I am sure somebody knows . I translated, beacuse it might be a person who is from g.b. or something like that . For any help I will give you pluses. Pozdrawiam/Greets. PS. Przepraszam za błędy, apologize for mistakes Cytuj Link to post Share on other sites
murmice 39 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Ogólnie polecam pisanie listów w najbardziej przystępny sposób, gdyż to ułatwia czytanie, nie rekomenduje dużego skomplikowania gramatycznego i konstrukcyjnego listów, bo wielu rodowitych anglików nie zna wszystkich czasów, a przynajmniej nie umie sie nimi posługiwać. I strongly reccomend writing letters in the most user-friendly way, because it is making reaidng easier, i'm not reccomending using complicated grammar or construction, cuz of a complications in understanding letter written in advanced language. Many english people have problems with adding a right type of time to their text, so make their life easier- simplify text- simplify life. Przepraszam za ewentualne błędy, pisze to tylko 13 latek z angielskim na poziomie B1/B2. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez murmice Cytuj Link to post Share on other sites
miskoralgol 1 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Oczywiście, że można je stosować w liście. Nie wiem dlaczego o to pytasz, ale jeśli to do matury, bądź ogólnie w szkole to jak najbardziej. To jest jak rozszerzenie, za to na pewno są jakieś punkty, ale uważaj bo na idiomach łatwo się przejechać i można porobić głupie błędy. Amerykanie i Anglicy jak najbardziej w życiu codziennym dosłownie żyją idiomami. Dlatego często słyszy się gadanie ludzi, że "trzeba uczyć się 20 lat języka, żeby dobrze go poznać". To takie typowe zderzenie kogoś kto zna angielski na poziomie B1/B2 i próbuje dogadać się z rodowitym Anglikiem, bo przecież idiomów nie wolno tłumaczyć dosłownie bo wyjdą cuda na kiju. Ucz się idiomów, one są często abstrakcyjne, ale to sprawia, że stosunkowo łatwo można je zapamiętać. Tak samo czasowniki frazowe. Pozdrawiam i życzę miłej nauki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts