Skocz do zawartości

Karta do przyszłego sli/crossfire

Recommended Posts

7970 vs 670

Witam wybór karty jak w wielu tematach,ale z małym wyjątkiem na pewno będzie multiGPU, które będzie robione po wyjściu nowych gen konsol,bądź gdy stwierdzę,że mam za małą wydajność(co mi na razie nie grozi). Komp używany do rozrywki w fullhd. Ceny kart porownywalne

Za 7970 przemawia do mnie 3gb vram, możliwość łączenia z 7950 (taniej wyjdzie) oraz zerocore (co jakiś czas zostawiam kompa na noc włączonego bo net bez limitu mam tylko w nocy).

Natomiast za keplerem :physyx, fxaa,adaptiv v sync,wyższy fps min. mniejszy pobór mocy w stresie (ale przecież nie gramy dzień i noc), kiedyś obiło mi sie o uszy,że lepiej działa intel z nvidią (prawda czy mit?).

Jaki byłby wasz wybór?

Edytowane przez creatinfreak

Jakiś znawca w innym temacie napisał, że lepsze współdziałanie Intela z nVidią to nieprawda. Do PhysX można kupić osobną kartę rzędu GT 610, ale nie wiem, czy to zadziała przy CrossFire, poza tym trzeba wyłuskać jeszcze jeden port PCI-Express x16 (jak elektrycznie, to chyba obojętnie). Ja bym brał GeForca, ale to z powodu Cudów, gdyż przydałyby mi się do Photoshopa. Nie wiem, czy Ty byś tę funkcjonalność jakoś wykorzystał.

1) Łącząc 7970 z 7950 otrzymasz wydajność 7950 w CrossfireX. Nadmiar mocy jaki posiada 7970 ponad 7950 będzie marnowany. Więc jeśli chcesz oszczędzić kupuj od razu 7950.

2) PhysX wykorzystują 2 gry w tym roku, AMD ma odpowiednik FXAA w postaci MLAAv2, wydajność GTX 670 i 7970 jest zbliżona i zależna od konkretnej gry (np. w BF3 lepszy jest GTX, ale w Sleeping Dogs wygrywa Radeon), różnice w poborze - marginalne

3) CUDA przy PS faktycznie potrafią dodać troszkę możliwości, z drugiej strony Stream w Radku też posiada masę dedykowanych aplikacji (np przyśpiesza kompresję/dekompresję w WinZip 16.5 i nowszych)... do typowego GPGPU (BTC, SL3) lepszy będzie Radosław, ale kto się tym trudni :P