creatinfreak 48 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) 7970 vs 670 Witam wybór karty jak w wielu tematach,ale z małym wyjątkiem na pewno będzie multiGPU, które będzie robione po wyjściu nowych gen konsol,bądź gdy stwierdzę,że mam za małą wydajność(co mi na razie nie grozi). Komp używany do rozrywki w fullhd. Ceny kart porownywalne Za 7970 przemawia do mnie 3gb vram, możliwość łączenia z 7950 (taniej wyjdzie) oraz zerocore (co jakiś czas zostawiam kompa na noc włączonego bo net bez limitu mam tylko w nocy). Natomiast za keplerem :physyx, fxaa,adaptiv v sync,wyższy fps min. mniejszy pobór mocy w stresie (ale przecież nie gramy dzień i noc), kiedyś obiło mi sie o uszy,że lepiej działa intel z nvidią (prawda czy mit?). Jaki byłby wasz wybór? Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez creatinfreak Cytuj Link to post Share on other sites
oolloo 7 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Jakiś znawca w innym temacie napisał, że lepsze współdziałanie Intela z nVidią to nieprawda. Do PhysX można kupić osobną kartę rzędu GT 610, ale nie wiem, czy to zadziała przy CrossFire, poza tym trzeba wyłuskać jeszcze jeden port PCI-Express x16 (jak elektrycznie, to chyba obojętnie). Ja bym brał GeForca, ale to z powodu Cudów, gdyż przydałyby mi się do Photoshopa. Nie wiem, czy Ty byś tę funkcjonalność jakoś wykorzystał. Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 1) Łącząc 7970 z 7950 otrzymasz wydajność 7950 w CrossfireX. Nadmiar mocy jaki posiada 7970 ponad 7950 będzie marnowany. Więc jeśli chcesz oszczędzić kupuj od razu 7950. 2) PhysX wykorzystują 2 gry w tym roku, AMD ma odpowiednik FXAA w postaci MLAAv2, wydajność GTX 670 i 7970 jest zbliżona i zależna od konkretnej gry (np. w BF3 lepszy jest GTX, ale w Sleeping Dogs wygrywa Radeon), różnice w poborze - marginalne 3) CUDA przy PS faktycznie potrafią dodać troszkę możliwości, z drugiej strony Stream w Radku też posiada masę dedykowanych aplikacji (np przyśpiesza kompresję/dekompresję w WinZip 16.5 i nowszych)... do typowego GPGPU (BTC, SL3) lepszy będzie Radosław, ale kto się tym trudni Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts