Skocz do zawartości

BC2 vs. BF3

39 użytkowników zagłosowało

1. 1. Multiplayer BC2 vs. Multi BF3

• BF Bad Company 2
      11
    • Battlefield 3
      28

Recommended Posts

Powitawszy was wszystkich, chciałbym zapytać i zarazem wysłuchać waszych opinii na temat trybu multiplayer obu tych gier.

Jak uważacie, lepszy multi jest w BC2 czy w BF3? Który z nich bardziej wam się podoba, i który jest przyjemniejszy w rozgrywce itp.?

BF3 nie kupiłem wcale jak dotąd, miałem inne dziwne i fajne wydatki :D Zainteresował mnie natomiast BC2, którego również nie kupiłem, bo miałem PIRATA - tak jestem okrutny :P Wielu ludzi uważa, że milej spędziło czas właśnie z multi BC2. A wy jak sądzicie?

Oba Multiplayery są bardzo dobre. Jak na razie więcej czasu spędziłem w BF BC2 ale od premiery BF3 już ani razu nie zagrałem w BC2. Dla mnie mimo że BF3 ma parę nedociągnięć to jest po prostu lepszy. Raz że ma większe mapy, dwa że można toczyć naprawdę epickie bitwy na 64 graczy, trzy że co jak co ale grafika robi niesamowite wrażenie (choć nie jest dużo lepsza od BC2)

W obu tytułach dźwięk na ustawieniu "taśmy wojenne" i z przyzwoitą kartą muzyczną powoduje czasami ciarki na plecach, jest naprawdę świetny.

Najlepsze Multi według mnie miał Battlefield 2142. Szczerze oczekuję na BF 2143 z obecnymi możliwościami technicznymi.

Zdecydowanie BC. 64 osoby nie świadczą o epickości, a te gigantyczne mapy są bardzo nieprzemyślane ( Oprócz granicy kaspijskiej). Na temat karkandu nie mogę się wypowiedzieć, bo nie posiadam. W BF3 mam już 50 godzin na liczniku i jeszcze nigdy nie miałem żadnej "epickej" bitwy.Fajnie, że jest więcej pojazdów, ale są spierdzielone poprzez system umiejętności, autonaprawę oraz nieskończoność amunicji. Bad Company 2 ma mniejsze mapy ale za to są ciekawsze. Klasy i bronie są bardziej zbalansowane niż w BF3 ( Medyk to jakaś kpina). Oczywiście trzeba wziąść pod uwagę to, że raz kupisz BC2 za ~30 zł i cieszysz się w pełni grą, a w BF3 trzeba kupować dodatki, dlatego mając samą podstawkę nie posiadam wszystkich broni, bo nie zapłaciłem. Mimo, że mam BF3 często gram w BC2.

Najbardziej w BF3 boli mnie ten niedosyt. Gram praktycznie na 2,3 mapach bo na reszcie nie ma sensu grać. Nieprzemyślane są totalnie. Metro, czy szczyt dewamendu to czyste kampienie przez cały mecz.

Trzeba dodać jeszcze przereklamowany silnik Frostbite 2. Niby super zniszczenia ale tak naprawdę prawie ich nie ma, a jak już są, to są bezużyteczne i tylko dla picu. W Bad Company miały sens, bo były małe budynki i je całe można było zniszczyć. Snajper był w oknie? nic trudnego, granatnikiem w ścianę i po nim.

W BF3 też jest skopany system z oznaczeniami ( Nie wiem jak to nazwać). Chodzi mi tu o zaznaczenie przeciwnika na mapie. Otóż wróg niemal ZAWSZE jest zaznaczony na mapie. Nie ma nic do rzeczy czy ktoś go wcześniej widział czy nie. Przeciwnika po prostu widać.

Aha, udźwiękowanie lepsze w BC2 ( Bronie, Głosy). W BF3 zatrudnili tandetnych aktorów z Jetixa by im głosy podkładali. I cały czas ten " Odbiór Odbiór! Snajper w waszym rejonie, Odbiór! Czołg, Odbiór!" Rzygać się chce. W BC2 nie gadali do siebie przez radio, lecz normalnie krzyczeli i były to sensowne teksty.

Oczywiście polecam BC2, nie BF3. Za Bad Company 2 płacimy 30 złociszy i mamy całą grę, cieszymy się nią do woli. Za BF3 trzeba zapłacić 120 zł za podstawkę plus 50 zł za każdy dodatek ( Jest ich 5) lub kupić sobie premium za 180 zł ( Chyba), który dodatkowo daje ci premię 2x do zdobywanego doświadczenia w weekendy i w innych określonych terminach.

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi :) Oczywiście każdy ma swoje zdanie i doceniam, że nikt się tutaj nie pokłócił, które jest lepsze :D

A więc teraz, na jaką część czekacie? Lub na co liczycie w BF4 - o takie pytanie lepsze :P

Osobiście tęskni mi się do Bad Company, ale na to na razie nie ma co liczyć chyba, no a niestety bardzo nie lubie futurystycznych gier z bronią bogów xD

Gość darkatraz

Ja niczego nie oczekuje po BF4. Co oni mogą zmienić lub dodać względem BF3.

Dla mnie przygoda się skończyła na BF3.

Wracając do tematu. Każda z tych części ma swoje plusy i minusy. Minusem dla mnie w BC2 są hitboxy, a w BF3 system zniszczeń. Jakoś szkoda, że ten system zniszczeń w FrostBite 2.0 nie zezwala na zrównanie całej mapy z ziemią co było możliwe w FrostBite 1.5.

To są dla mnie największe minusy. Co do odgłosów "zauważyłem wrogi czołg, odbiór" jest to zgodne ponieważ żołnierze zamiast wydzierać się na siebie to porozumiewają się po przez radio na wojnie.

Edytowane przez darkatraz

Co do odgłosów "zauważyłem wrogi czołg, odbiór" jest to zgodne ponieważ żołnierze zamiast wydzierać się na siebie to porozumiewają się po przez radio na wojnie.

Ja cie rozumiem, próbują zrobić w miarę realistyczną wojnę, ale mogli by se darować ten "Odbiór" bo to irytuje na dłuższą metę. Każdy tekst jaki wypowiadają, kończy się na "Odbiór"...
Gość darkatraz

Ja cie rozumiem, próbują zrobić w miarę realistyczną wojnę, ale mogli by se darować ten "Odbiór" bo to irytuje na dłuższą metę. Każdy tekst jaki wypowiadają, kończy się na "Odbiór"...

Kończy się tak ponieważ przy rozmowie na odległość prawdziwi wojskowi zawsze wypowiadają to magiczne słowo "odbiór" dla sprawdzenia czy wiadomość doarła. :P

Gość darkatraz

To ja zadam pytanko. Jest opcja by głosy były ENG, a napisy PL :?:

Nie ważne pogrzebałem w ustawieniach i znalazłem.

Czy według Was warto wł. AAx16 i MSAAx4 przy rozdzielczości 1920x1080 :?: Szkoda, że w panelu nvidia nie można wł. FXAA i filtrowania ustawić na CSAAx32 :/ :/

Edytowane przez darkatraz

Im wyższa rozdzielczość tym anty-aliasing mniej potrzebny. W necie pisze, że mówi się, że za kilka lat AA nie będzie już potrzebny (bo z czasem coraz wyższe rozdzielczości będą standardem).

A tak w ogóle to x16 to chyba mówisz o AF (Filtrowanie Aniztropowe - oł je, wie się takie rzeczy :D). W BF3 z tego co mi wiadomo to jest FXAA (POST ANTIALIASING - tak jakoś pisze w grze chyba) i MSAA (Opóźniony Antyaliasing - czy jakoś tak).

POPRAWI KTO WIE.

Gość darkatraz

Filtrowanie anizotropowe - x1, x2, x4, x8, x16

Jakość antyaliasingu - *wył, niski, średni, wysoki

Opóźniony antyaliasing - wył, MSAAx2, MSAAx4

Które z tych rzeczy jak ustawić. Reszta ustawiona jest na full.

Rozmycie warte wł. :?:

*nie jestem pewien :/

Słuchajcie na Origin jest BF3 za 50% taniej, ale będę musiał to ściągać przez 40h (net 1,2mb/s czyli 120kb/s ściągania), ale na laptopa, bo na nim tylko BF3 mi zadziała (pecet niestety nie da rady ;( ). No i mam pytanie, czy ściąganie na laptopie ma sens, tzn. laptop będzie musiał cały dzień być włączony może czasem i w nocy, jak mi się zachce :D i nie jestem pewien czy to ma sens. No i drugie pytanie, czy jak zamknę lapka, to on się tak jakby blokuje, bo jak podniosę ekran to pisze: nazwa profilu i status zablokowany, tzn. że wtedy jak pobieram coś, to pobieranie się zatrzyma, dopóki go nie odblokuje?

W skrócie:

1. Jest sens ściągania na laptopa? (wymaganie trzymanie lapka włączonego przez prawie 40h (oczywiście z przerwami, ale czasem też w nocy).

2. Czy jak zamknę laptopa (który się wtedy blokuje jakoś takoś czy coś) to pobieranie się wstrzyma, czy origin poleci dalej?

Sorry za takie długie wypociny, ale chcę się jak najwięcej upewnić :D

Gość darkatraz

Z tym zamykaniem lapka to nie wiem. Wiem tyle, że jak wył. Origin to pauzuje on Ci ściąganie i przy odpaleniu wznawia pobieranie. Tylko, że gra ma 12GB + patch 5,5GB :wariat: :wariat: Więc do ściągnięcia masz 17,5GB %-) %-)

• Popieram 1

Gdy go zamykam, to nawet traci połączenie z netem :D Mimo, że filmik na YT pokazuje, że jest do końca załadowany, to jednak wydaje mi się, że to po prostu taki bug :D

@jempierozki, wypróbuje twój sposób dzięki, ale nadal i tak nie wiem czy podołam ściąganiu 20GB na lapku ;D

Gdy go zamykam, to nawet traci połączenie z netem

Tak, gdy komputer przechodzi w tryb uśpienia zużywa najmniej prądu przykładem jest właśnie: wyłączenie karty sieciowej.

...Mimo, że filmik na YT pokazuje, że jest do końca załadowany, to jednak wydaje mi się, że to po prostu taki bug

Poprostu filmik z Youtube się naładował i działał bez połączenia z internetem

• Popieram 1

Poprostu filmik z Youtube się naładował i działał bez połączenia z internetem

No właśnie nie do końca :) Oglądałem 25-minutowy filmik, ok. 3 min zatrzymałem filmik i zamknąłem laptopa. Wróciłem po ok. 5 minutach i film był do końca naładowany, a karta sieciowa już nie działała :P

Jakoś to ogarnę, dzięki wszystkim za pomoc :)

Edytowane przez Ladros
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...