racek21 0 Napisano 16 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Wiatam.Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Mam problem z e5300,mianowicie zmienia sie mu mnożnik. W spoczynku jest 6x, a po włączeniu orthos'a(w stresie) 13x czyli tak jak powinno byc. Czy jest tak u mnie czy u innych jest podobnie? Dodam,że jak wchodziłem do biosu to było coś takiego minimum 6x maximum13x i pole w którym można było wpisac wartośc, no to dałem 13x W cpu-z widzi raz 6x i 1200MHz a raz 13x i 2600MHz Co może byc tego przyczyną? Dziękuję za zainteresowanie tematem Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 U każdego tak jest Procesor będąc w spoczynku oszczędza energię Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Jeżeli chcesz to można to wyłaczyc w biosie poprzez wyłączenie funkcji EIST więcej info poniżej. Co to jest EIST - Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST, EISST) - technologia firmy Intel pozwalająca na dynamiczną zmianę wartości mnożnika i napięcia pracy niektórych procesorów tej firmy. Jest stosowana w celu zmniejszenia poboru mocy procesora, powodując również mniejszewydzielanie ciepła i cichszą pracę systemu chłodzenia. Zalecane jest wyłączenie tej opcji podczas OC (OverClockingu). Wyłączenie tej funkcji oszczędzania energi powinno zapobiec zmiejszaniu się mnożnika Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Tak, tylko po co to wyłączać? Procesor oszczędza energię, a przy tym jest chłodniejszy, no i chłodzenie jest cichsze. Podczas obciążenia procesora przełącza się on na "maksymalne obroty", ta funkcja działa szybko i nie powoduje spadków wydajności. Dlaczego większość osób zamiast wytłumaczyć, na czym polegają funkcje oszczędzania energii, poleca ich wyłączanie? Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Dlaczego mówisz, że większość? W sumie jakie by było praktyczne zastosowanie wyłączenia tej funkcji? Komuś potrzebna jest maksymalna wydajność przy wyświetlaniu pulpitu? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Nie wiem, który już to jest temat na tym forum, wystarczy użyć tutaj opcji szukaj, ewentualnie wpisać w google. Zanim się o coś spytacie spróbujcie sami poszukać. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 W sumie jakie by było praktyczne zastosowanie wyłączenia tej funkcji? Komuś potrzebna jest maksymalna wydajność przy wyświetlaniu pulpitu? Niektórzy, w tym mój sąsiad, są święcie przekonani, że to muli kompa... el o el. Cytuj Link to post Share on other sites
racek21 0 Napisano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki za odpowiedzi.Funkcji nie wyłącze(nie muli kompa;p) Opcji szukaj użyłem nie analazłem jednak tego o co mi chodziło. Temat uważam za zamknięty. Pozdrrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts