Skocz do zawartości

Zmieniający się mnożnik

Recommended Posts

Wiatam.Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem.

Mam problem z e5300,mianowicie zmienia sie mu mnożnik.

W spoczynku jest 6x, a po włączeniu orthos'a(w stresie) 13x czyli tak jak powinno byc.

Czy jest tak u mnie czy u innych jest podobnie?

Dodam,że jak wchodziłem do biosu to było coś takiego

minimum 6x

maximum13x

i pole w którym można było wpisac wartośc, no to dałem 13x

W cpu-z widzi raz 6x i 1200MHz a raz 13x i 2600MHz

Co może byc tego przyczyną?

Dziękuję za zainteresowanie tematem

Pozdrawiam.

Jeżeli chcesz to można to wyłaczyc w biosie poprzez wyłączenie funkcji EIST więcej info poniżej.

Co to jest EIST - Enhanced Intel SpeedStep Technology (EIST, EISST) - technologia firmy Intel pozwalająca na dynamiczną zmianę wartości mnożnika i napięcia pracy niektórych procesorów tej firmy.

Jest stosowana w celu zmniejszenia poboru mocy procesora, powodując również mniejszewydzielanie ciepła i cichszą pracę systemu chłodzenia.

Zalecane jest wyłączenie tej opcji podczas OC (OverClockingu).

Wyłączenie tej funkcji oszczędzania energi powinno zapobiec zmiejszaniu się mnożnika ;)

Pozdrawiam.

Tak, tylko po co to wyłączać?

Procesor oszczędza energię, a przy tym jest chłodniejszy, no i chłodzenie jest cichsze.

Podczas obciążenia procesora przełącza się on na "maksymalne obroty", ta funkcja działa szybko i nie powoduje spadków wydajności.

Dlaczego większość osób zamiast wytłumaczyć, na czym polegają funkcje oszczędzania energii, poleca ich wyłączanie? ;)

W sumie jakie by było praktyczne zastosowanie wyłączenia tej funkcji? Komuś potrzebna jest maksymalna wydajność przy wyświetlaniu pulpitu? :D

Niektórzy, w tym mój sąsiad, są święcie przekonani, że to muli kompa... el o el.