Skocz do zawartości

Nowa myszka, ale jaka O.o ?

Recommended Posts

Witam. Moja aktualna myszka (A4tech x755) popsuła się po 6 latach użytkowania :P Jestem zmuszony kupić nową. Chciałem kupić kolejnego A4techa, dokładnie x748, ale podobno nie ma ich już na avago, a te na v-tracku to ponoć kupa. Ale pomyślałem, że może wydam trochę więcej pieniędzy i w moje oko wpadł Logitech g400 oraz Razer deathadder. Ogólnie nie jestem do tego aż tak przekonany bo 200 zł to w ****j kasy na myszkę, ale jeśli miałbym pewność, że mi ten gryzoń potrzyma chociaż 3 lata to bym wziął. Z tego co słyszałem razery się szybko psują. Czy to prawda ? I moje pytanie czy warto dokładać ponad sto złotych do razera bądź do g400. Czy może nie odczuje żadnej różnicy między A4techem prócz znaczka ? Co najlepiej kupić i ile mi potrzyma. Bo nie chciałbym kupić gryzonia za 200 zł i zmieniać go za rok....

Pozdrawiam Pychu !

Ja z kolei mam Deathaddera 3500dpi od ponad dwóch lat. Przeżył kilkanaście upadków z biurka na różnorodne powierzchnie, jest wygodny, dobrze leży w dłoni, a ja nie żałuję zakupu :P Co prawda strasznie się brudzi ten błyszczący plastik po bokach i w szczeliny wchodzą różne zanieczyszczenia, które później ciężko wyczyścić.

Dodam jeszcze, że mój brat ma tą samą myszkę i również ją poleca... ALE... miał problem ze "scrollem", mianowicie kółko spadło z takich zaczepów w środku myszki, ale nie jestem pewien, ale to mogło być spowodowane tym, że myszkę wrzucił do torby na podróż samolotem, a tam różne rzeczy wyprawiają z tymi walizkami :D

Napiszę to co wczoraj 2x razy:

Deathadder (resztę myszy razera sobie odpuść, co do abbysus'a to możesz trafić na model z jitteringiem), g400v2 (najlepszy stosunek cena/jakość), xai, mx518 (bardzo dobra mimo przyciągania kątowego), ewentualnie g9x, m8000x.

Jeśli jesteś hadkorowym graczem fps to zastanów się nad pierwszymi 4 myszkami, jeśli nie to patrz na wszystkie modele, jeśli natomiast nie grasz w fps'y to możesz brać obojętnie co, nawet słabiutkie rat'y od saitek'a.

No ok. Ale.... jak z żywotnością ? Bo tak jak mówiłem 200zł na myszkę niby mam, ale trochę mi szkoda :P Kupiłbym, ale gdybym wiedział, że mi ze 3 potrzyma. Jakie są częste wady w tych myszkach i co się w nich psuje ? I czy x748 jest naprawdę tak słaba na vtracku ? Warto wydać na nią te 70 ? Czy dołożę te 130 zł i poczuje takie "WOW, ona jest dużo lepsza!" ?

Warto wydać na nią te 70 ? Czy dołożę te 130 zł i poczuje takie "WOW, ona jest dużo lepsza!" ?

Za 130zł nie ma dobrego szczura, najtańszy, a zarazem jeden z najlepszych to g400v2, kosztuje 150zł (za swojego dałem 100zł :P więc to był dobry deal).

I czy x748 jest naprawdę tak słaba na vtracku ?

Vtrack to nie sensor, to nowa "technologia" przy wdrążaniu której zastąpili avago szitowym pixartem.

Pixart jest dużo gorszy, x7 z avago może konkurować ze sporo droższymi szczurami, które kosztują więcej niż 100zł :D

Jedynym znanym mi x7 z dobrym sensorem to x760h

http://allegro.pl/mysz-dla-graczy-a4tech-x-760h-avago-adns-3060-i2569549591.html

Sam musisz zdecydować.

Chodziło mi o to czy x748 jest az tak slaby czy mi wystarczy. Gram duzo w bfa i w lola. A z tym dołozeniem chodzilo mi o to ze mam te 70 i doloze 130 to bedzie 200 na razera. Ale czy warto dolozyc ? Poczuje ogromna róznice ? Noi jak z awaryjnoscia tych myszek ?

Z awaryjnością bywa różnie, jednym pada po roku innym trzyma 5 lat, tutaj akurat dużej różnicy nie ma w porównaniu do a4techa, jedynie sam plastik będzie lepszej jakości. Mikrostyki i cała elektronika i tak w chinach jest robiona, często w tych samym fabrykach na tych samych taśmach :D Jeśli chodzi o długowieczność to logitech udziela 3 lat gwarancji, razer tylko 2 i najbliższy serwis mają za zachodnią granicą.

Miałem Razera DeathAddera tylko że tej "pierwszej" generacji z 1800 dpi (czy też 1600 dpi już nie pamiętam). Spisywał się bardzo dobrze przez dwa lata. Nie miałem z nim żadnych problemów. W dłoni leżał mi bardzo dobrze, a mam małą rękę. Po tych dwóch latach było na nim parę rysek, ale to z mojej winy, kilka razy mi spadł podczas emocjonującej gry. Sprzedałem go gdyż kupiłem notebooka (studia na mnie to wymusiły) i i uznałem że do takiego sprzętu lepsza będzie myszka bezprzewodowa (Logitech M305). No niestety się pomyliłem i sam teraz poszukuję normalnej, przewodowej myszki. W zamiarze mam chęć kupić A4Tech x760h ewentualnie Logitech G400 v2 (nie potrafię ich nigdzie znaleźć na Allegro tylko w jednym sklepie internetowym za 155 zł). Nie zastanawiaj się nad tym tak długo bo w końcu nic nie kupisz :) Ja miałem podobnie ze słuchawkami. Miesiąc szukałem "najlepszych, najwspanialszych, najcudowniej grających" do 100 zł, aż w końcu wybrałem Superluxy HD-681B z których jestem zadowolony :)

Edytowane przez MrWacek69

No dobra,ale czy warto wyjac te 130zl wiecej i kupic deathaddera zamias x748 ? Poczuje różnicę ?

x748 sobie odpuść bo to pixart, jak coś to tego x760h co wymieniłem.

Tak jak wcześniej pisałem, na pytanie czy warto nikt Ci nie odpowie, bo to zależy czy od twoich wymagań i czy wykorzystasz potencjał takiego szczura.

Miałem DA i uważam, że to świetna mysz, teraz szukałem czegoś tańszego i natrafiłem na g400v2 używanego 2 tyg za 100zł, jestem z niej chyba jeszcze bardziej zadowolony. Jeśli nie chcesz wydawać majątku to radzę też poszukać czegoś "z drugiej ręki".

Tutaj masz 3-miesięczną

g400v2 http://allegro.pl/mysz-logitech-g400-gaming-3600dpi-nowa-rewizja-i2576937574.html

jeśli jest gwarancja to moim zdaniem warto

Deathadder to wyśmienita mysz, aczkolwiek po 15 miesiącach pojawiła się usterka mechaniczna (usunięta samodzielnie). Co mi się najbardziej w niej podoba, że cudownie się ślizga po szmaciance Qck i jej wygląd. Wadą dla mnie jest nie możliwość łatwego skorzystania z jednego bocznego przycisku, gdyż jest "za daleko", ale szczerze powiedziawszy w żadnej myszy i tak z niego nie korzystam - wystarcza mi jeden boczny zamiast dwóch. Razer DA to mysz bardziej do FPS'ów, gdyż jest dość sporych rozmiarów i już w RTS czy League of Legends grało mi się trochę mniej komfortowo. Ogolnie wygodniejszą myszą moim zdaniem i droższą jest Sensei RAW (nada się do wszystkiego, ale cena w Polsce jest zaporowa), którą używam od prawie pół roku. W Razer Abyssus zapadł mi się lewy przycisk po 2-3 tygodniach użytkowania (pech), zaś u mojego szwagra trzyma się już 2 rok i dodatkowo jest katowana przez dzieciaki. Abyssus jest z kolei dla mnie za mały, chociaż przydaje się jako myszka pod laptopa. Na dzień dzisiejszy do 200 złotych poleciłbym DA.