pato2 0 Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Mam pytanie czy nowszy model tj. Z-906 są lepsze od Z-5500 Cytuj Link to post Share on other sites
bercik9999 24 Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Nie, satelitki zostały poprawione jednak rozmiar ma znaczenie i subwoofer odstaje ;p od z-5500, również panel nie jest ciekawy. Cytuj Link to post Share on other sites
mek 87 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Witam. Miałem szansę porównania Z-5500 i Z-906 i to czym ujmują te głosniki nie zostało zawarte w Z-906 czyli mocny bas. Sam posiadam Z-5500 i jak weszły nowe to chciałem je wymienić ale po odsłuchu już nie chcę i jak bym miał teraz kupować "zetki" to bez wachania wybrał bym Z-5500. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
patrick25567 23 Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Tak jak poprzednicy też posiadam Z5500 i bardzo chwale. Na popularnym forum francuskim lesnumeriques.com (nie wyśle ci linku bo i tak nie zrozumiesz ) testowali te dwa modele i doszli do wniosku że Z5500 jest lepszy bo ma mocniejszy bas ale i dźwięk jest lepszy. Bierz Z5500 będziesz zadowolony 8) Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 zdecydowanie wybieraj logitech-z5500 mialem oba zestawy tzn tak 2-3 lata temu kupilem z-5500 po wyjsciu na rynek nowego modelu z-906 kupilem je sprawdzilem przez 3 dni po czym oddalem ze wzgledu na bas (jezeli nei rozumiesz to juz wyjasniam) bas w z-906 dudni ciegnie sie do konca i przez to zamazuje reszte dzwiekow ktore wychodza z satelitek !!!!!!!mimo ze jest ustawiony na polowe w z-5500 jest bas o wiele o wiele mocniejszy idealnie schodzi i nie jest zbyt dlugi cala scena jest zdecydowanie lepsza srednie tony wychodza tak samo jezeli chodzi o wysokie (satelitki jedno drożne )to w z-5500 jest minimalnie lepiej (slyszalne) na moje ucho Cytuj Link to post Share on other sites
Jozio 28 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 z5500 mocniejsze są, droższe i lepsze. z 906 to tani plastik wystarczy zobaczyć porównanie na konkurencji benchmarka z onetu. Cytuj Link to post Share on other sites
BULDOGGG 21 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 teraz cenowo z-5500 sa drozsze ale jak ja kupowalem w cenie za 899 zl ze sklepu proline oczywiscie noweczki z pelna gwarancja i wersja z odpinanymi kablami (teraz ludzie na tym zarabiac poniewaz doskonale wiedza ze lepsza sa od z-906 dlatego cena jest drozsza jak i moim zdaniem (gusta) sa o wiele ladniejsze (jak mowie moje zdanie) Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Kupno nowych Z-5500 jest nie opłacalne na chwilę obecną. To co jest w sklepach (głównie internetowych) to leżaki magazynowe albo egzemplarze po serwisowe ze zwrotów najczęściej ściągane z zagranicznych szroto-marketów jak to nazywam. Kupisz nowe Z-5500 z gwarancją. Uszkodzą Ci się i w najlepszym wypadku (jeśli to panel jest popsuty) po wysłaniu do FixIt zostanie wymieniony na nowy. W gorszym wypadku dostaniesz od nich taką odpowiedź: Opis naprawy: Naprawa urządzenia nie jest możliwa. Wymiana na Logitech Speaker System Z906 (PN 980-000468) Czyli na sprzęt gorszy i tańszy bo można go po marketach kupić za 1k. Kupując zetki bierz używki. Tylko z trybem STD-BY a nie przyciskiem słuchawek na panelu. Biorą mniej prądu jak są wyłączone. Konstrukcja Z-5500 sprawia, że jedynym elementem który może ulec uszkodzeniu to kondensatory w środku subwoofer'a. Cytuj Link to post Share on other sites
Zingeer 1 Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Nawet się nie zastanawiaj nad tymi dwoma plastikami z Logitecha jakie wymieniłeś bo płacisz za przeciętny dzwięk i w dużej mierze za MARKETING ZNANEJ MARKI. Sugeruje zastanowić się nad Edifier S550. Cytuj Link to post Share on other sites
vidio 19 Napisano 8 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 (edytowane) mam te Z5500 już kilka lat i na dźwięk nie narzekam (do komputera), do kina mam JBLE90 (w systemie 5.1 z subem Studio L8400), więc mam porównanie i na Z5500 nie jest źle w pokoju 4x5...natomiast mam 1 problem z tymi Z-etkami, otóż od początku palą mi bezpiecznik i problem jest dosyć znany...znacie może jakieś lekarstwo? Edytowane 8 Listopada 2012 przez vidio Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Wstawić zamiast normalnego bezpiecznika 2.5A, bezpiecznik zwłoczny 3.15A. Cytuj Link to post Share on other sites
Grzechuboss 143 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Mam pytanie czy nowszy model tj. Z-906 są lepsze od Z-5500 Z-906 są gorsze od Z-5500, nie poprawili w nich żadnej wady, które miały Z-5500. Cytuj Link to post Share on other sites
vidio 19 Napisano 9 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 dzięki Lukson... tak też zrobię... Cytuj Link to post Share on other sites
dawfil 0 Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ze wszystkim co tu piszecie o glosnikach Z 5500 zgodze sie, sa o niebo lepsze, z-906 sa tanim ~plastikiem~ Poza tym sub mniejszy, lecz... niedlugo bede kupowac z-906 z wielkim bolem. A teraz wyjasnie dlaczego. Gwarancja jest tutaj istotnym atutem. Kupuje oczywiscie nowy sprzet i nawet jezeli sie cos popsuje dam na gwarancje i po problemie. Natomiast kupujac z-5500( duzo sie o nich naczytalem i nie tylko) nie mialbym juz tej gwarancji. NA allegro jest jedna oferta: 1100 zl UZYWANE na rok gwarancji. Niestety... Nic nie trwa wiecznie, ale jezeli mam wydac pieniadze- a dla mnie nie sa one male, kupic Z-5500 i niechby cos sie stalo- np. gasnaca kontrola sterowania po jakims czasie co sie czasami zdarza, albo tez ktorys przetwornik czy tez kondensator sie spali. Co prawda w z-5500 ludzie jak piszza jest prosto wymienic pewne podzespoly , w Z-906 to jakas tandeta.. Mysle ze niejeden zrobilby tak samo na moim miejscu i kupil nowe na gwaranci. Bardzo ubolewam z tego faktu ze sie spoznilem ok 1.5 roku, moze 2 lata ( nie wiem kiedy weszly Z-906). Dlaczego tak boje ise napraw? Wczesniej, a nawet do teraz mam Creative g-500. Mocny sprzet bass ma 130 W. Po 4 latach uzytkowania moze 3 (nie pamietam tak dobrze) sprzet sie zepsul, cos w srodku, rozkrecilem go i nie zauwazylem niczego nadpalonego czego moglbym zmienic. KAbel glowny ucialem , zrobilem przedluzke, oraz 3 satelitki razem wziete podlaczylem pod wieze, do dnia dizsiejszego wszystko gra ale to nie jest ten dzwiek. Chcialbym cos dobrego kupic ,ale na gwaracvnji. Wczoraj czytalem ze jest taki sprzecik 5.1, tylko ze za 1500 zl, satelity w drewnianej obudowie, tylko ze slabo popularny. Wiec stwierdzilem ze jak sie pchac to na stala firme.W tym wypadku Z906. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 @Up Jak widać nie masz pojęcia o sprzęcie. Z906 to chłam, który nawet na gwarancji mogą Ci nie naprawić bo stwierdzą, że usterka powstała z Twojej winy. Z-5500 wcale nie są lepsze. Mało tego Z906 gra lepiej bo jest mniejsza dziura w paśmie przez to, że głośnik niskotonowy jest mniejszej średnicy. Idąc dalej. Gigaworksy G500 bez problemu można naprawić w góra godzinę czasu. Jaki sprzęt za 1500? Edifier S550? Zjada logiszajsowy plastik jakością wykonania i generowanego dźwięku. Poza tym niejeden kupiłby Z-5500 jako używki za 400-500zł bo w takiej kwocie idzie je dostać. Awaryjność tego zestawu jest niewspółmiernie mniejsza od Z906. Cytuj Link to post Share on other sites
dawfil 0 Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 no to co? proponujesz kupic uzywki z 5500?? co do z-906 mialbym je na gwarancji, a to do czegos zobowiazuje, miales ten sprzet? oddales na gwarancje i nie naprawili Ci czy tylko tak krytykujesz? Nie chce sie sprzeczac, chce tylko wiedziec co bys zrobil, chyba mniejszym niebezpieczenstwem kupic z gwarancja niz uzywany sprzet z-5500 ktory ma juz troche za soba i nieuniknionym moze byc w przyszlosci jego naprawa, bo jak czytalem bezawaryjne to one tez nie sa... a co do ceny to dokladnie sprawdz bo nic tanszego nie widizalem jak 600 zl. kupic mozna uzywane od 700 zl uzywki ciekawi mnie jeszcze bass, wiadomo ze w z-5500 jest silniejszy, a jak nisko schodza oba zestawy? 33 hz tak samo?? co do gigaworks sprawa zamknieta moze i jak mowisz daloby sie zrobic, po prostu nie hccialy sie wlaczyc, z tylu zielona lampka od wlacznika nie swiecila sie, a jak sprawdzalem amperomierzem prad na plycie glownej w subbie przechodzil. a co do tego sprzetu zqa 1500 to Edifier, ladne kolumienki, co prawda nie maja wejscia cyfrowego, no ale ja ito wejscie nigdy nei bylo mi potrzebmne. Pilot ladny, lcd, tylko boje sie bassu, jest mniejszy, nie iwem czy bylbym z niego zadowolony, bo lubie ostry bass, a ten sprzet prawdopodobnie nie ma tak mocnego bassu. I co do awaryjnosci tego sprzetu, podobno porownuja go do jakis slabszych marek. no i wyczytalem ze bass shodzi tylko do 42 hz a w z-5500 albo z-906 do 33 hz. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 no to co? proponujesz kupic uzywki z 5500?? Twierdzę, że jest to bardziej opłacalny zakup. miales ten sprzet? oddales na gwarancje i nie naprawili Ci czy tylko tak krytykujesz? Teksty tego typu mnie rozbrajają. Miałem, mam co to za różnica? chce tylko wiedziec co bys zrobil, chyba mniejszym niebezpieczenstwem kupic z gwarancja niz uzywany sprzet z-5500 ktory ma juz troche za soba i nieuniknionym moze byc w przyszlosci jego naprawa, bo jak czytalem bezawaryjne to one tez nie sa... Nie kupiłbym ani tego a tamtego a jeśli już to uszkodzony i sam sobie naprawił. Poza tym większym prawdopodobieństwem jest to, że popsuje się Z906 niż ten starszy. a co do tego sprzetu zqa 1500 to Edifier, ladne kolumienki, co prawda nie maja wejscia cyfrowego, no ale ja ito wejscie nigdy nei bylo mi potrzebmne. Sprzęt ma grać czy wyglądać? Pilot ladny, lcd, tylko boje sie bassu, jest mniejszy, nie iwem czy bylbym z niego zadowolony, bo lubie ostry bass, a ten sprzet prawdopodobnie nie ma tak mocnego bassu. I co do awaryjnosci tego sprzetu, podobno porownuja go do jakis slabszych marek. Co jest mniejsze? Bas? W zestawie S550? Pokaż gdzie takie głupoty wypisują bo aż mnie to zaciekawiło. no i wyczytalem ze bass shodzi tylko do 42 hz a w z-5500 albo z-906 do 33 hz. Papier przyjmie wszystko. Poza tym częstotliwość graniczna dolna zestawu to jedna sprawa a kubatura pomieszczenia druga. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts