natsu 1871 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Budżet to powiedzmy max 1300zł. D5 Pompa jest BEZGŁOŚNA. Nieważne jaka prędkość, jej i tak nie słychać (czego o dcp 4.0 powiedzieć nie można), do tego o wiele mocniejsza. Ogólnie 100x lepszy wybór jeśli chcesz wydać 1300. Jakbyś coś chciał bez czekania w angeli to mogę przywieźć z UK. Wracam w grudniu więc to nie będzie problem Nazwa produktu Ilość Cena Wartość EK Water Blocks EK-Supremacy Clean CSQ - Acetal+Nickel 272,30 272,30 Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 240mm 199,00 199,00 Masterkleer 11.1/15.9 przeźroczysty 17,50 35,00 EK Water Blocks EK-CSQ złączka prosta SK 10/16 G1/4" silver 18,99 113,94 Aquacomputer Double Protect Ultra 1000ml - niebieski 39,90 39,90 EK Water Blocks EK-D5 Vario X-RES 140 (incl. pump) 559,00 559,00 Łączna wartość produktów: 1 219,14 zł Edytowane 4 Listopada 2013 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Oo widzicie zawsze to coś Dopatrzyłem się w tym zestawieniu dwóch rzeczy których nie dam rady zamontować Mianowicie chłodnica którą polecacie ma 60mm grubości nie wcisnę tam wentyli jak kupię tak grubą. Mierzyłem i wyszło mi, że max to 35mm. Chyba, ze sama chłodnica bez wentyli sobie poradzi z procesorem. Czekam na opinie, rady Druga sprawa to EK water blocks EK-D5 Vario X-Res 140 on ma długości prawie 20cm i tutaj też będzie problem z zamontowaniem go. Czy jak wziął bym ten mniejszy EK water blocks EK-D5 Vario X-Res 100 to odczuję jakiś dyskomfort Rozumiem, ze to już jest komplet. Wyglądało by to mniej więcej tak http://vpx.pl/i/2013/11/04/air540.jpg Chciał bym wywalić 140mm wentyl z tyłu i przy oknie zamontować cały zestaw rezerwuar + pompa. Dzięki Natsu będziemy w razie czego w kontakcie, a dokładnie to gdzie u nas będziesz w kraju >> Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Poznań, Kołobrzeg, Koszalin Rezerwuar to tylko pojemnik a jego wielkość nie ma znaczenia. Tak, to już komplet jest i bardzo mocna baza pod przyszłą rozbudowę XT45 ma 45mm Na front możesz ją dać przecież. Ewentualnie ST30, która ma 30mm i z wentylami powinna wejść na top. Ten armor na płycie trochę przeszkadza Edytowane 4 Listopada 2013 przez natsu Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 4 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Zerknij na modding Jacka- będziecie się mogli wymieniać pomiarami, przymiarkami itp. -360tka na front (na przykład nexxos)- jedna chłodnica a da spokojnie radę przy dokładaniu grafiki do układu -zostań przy D5- rewelacja- zostanie Ci ona na lata i jest faktycznie niesłyszalna na niższych biegach -Węże 16/10- takie też dobierz złączki Do tych masterkleerów nie dasz się skusić na mayhems pastel? Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ok Dzięki za rady, w takim razie złączki 16/10 i do tego taki sam wąż. Złączki wezmę chyba czarne, a nad wężem właśnie się zastanawiam, czy bezbarwny czy kolor. Na front wejdzie mi chłodnica max 45mm, grafika asusa to potworek, wiec na razie chyba kupię tylko na top, ale mam pytanko czy jak bym wziął powiedzmy chłodnicę 60mm, musiał bym montować na nią wentyle Czy poradziła by sobie z schłodzeniem procesora Jesl.i muszą byc to po prostu kupię na top 30 lub 35mm i tyle Aha i czy chłodnica musi mieć w sobie jakieś odpowietrzanie bo gdzieś cos mi się o uszy obiło, ale nie pamiętam gdzie ja to wyczytałem. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Aha i czy chłodnica musi mieć w sobie jakieś odpowietrzanie Nie, ale ja miałem spore problemy z odpowietrzeniem układu do momentu dokupienia jednego elementu do reza. Oczywiście piszę o pompie D5 i zintegrowanym rezie. Poczytaj mój temat a wszystkiego się dowiesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jak masz takie wentyle jak BQ to przy 600-800RPM nie usłyszy ich nawet nietoperz a chłodzenie będzie dużo wydajniejsze niż w pasywie. Ja do niskoobrotowców polecam chłodnicę 4,5cm o niższym upakowaniu finów (FPI)- takie jak wspomniane nexxosy. 6cm chłodnicę jednak jest już trudniej przedmuchać. Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Czyli muszę dokupić pierścień, aby to powietrze nie było zasysane przez pompe hmm jak mus to mus wyjdzie taniej niż kupno osobnego reza Jeśli o wentyle na chłodnicy idzie to chodziło mi o to czy jeśli wezmę grubszą chłodnice to czy bez wentyli będą w miarę odpowiednie temperaturki, hałas nie ma znaczenia, bo mam je ustawione teraz na 1000 i w sumie słychac delikatny szum tylko. Jak wziął bym te 60mm to nie zamontuje na niej już wentyli ( brak miejsca ) Stad własnie moje pytanie czy taka chłodnica obsłużyła by proca nie posiadając wentyli, a pisząc jeszcze prościej co będzie lepsze chłodnica 60mm bez wentyli, czy chlodnica 35mm z wentylami Oczywiscie z taką na 35mm tego problemu by już nie było wentyl powinien wejść na styk Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ja Ci powiem tak- na Twoim miejscu brałbym jedną 360 tkę i byłbym spokojny że zwoduję na niej też grafikę jak mnie najdzie (a najdzie Cię pewnikiem) Ogólnie trudno Ci powiedzieć konkretnie co będzie lepsze. Raczej wydajniej będzie z wentylami ale wszystko zależy jaka chłodnica, jakie FPI itp. Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Na styk do "naszej" budy na TOP wchodzi chłodnica 45mm plus śmigła 25mm Cytuj Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Zależy od mobo. Jedna ma większe radiatory od drugiej, inna ma jakiś dziwny armor jak w tym przypadku. Najlepiej będzie jak sam zmierzy sobie odległość między armorem/kablem eps i będzie odpowiedź ile miejsca ma na chłodnicę Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Fakt możliwe, że na styk by 45mm wlazła, ale prawdopodobnie był by problem z wpięciem kabla eps, u mnie jest on na samej górze w dodatku zapinany od góry, czyli te uchwyty co łapią aby kabel się nie wypiął są po za płytą. W takim razie daruje sobie na styk i męczarnie i dobiorę max 35mm, jednak na razie staram się znaleźć optymalne ułożenie węży, w obudowie. Nie lada wyzwanie hahahah Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 8 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Jak będziesz miał jakieś wersje "beta" to wrzuć foty Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Miało być LC pod koniec roku, ale stwierdziłem, że nie mogę być samolubem i sprezentowałem mojej drugiej Połówce nową CHOINKĘ, bo przecież Święta są trzeba być miłym i w ogóle No nic oczywiście z tematu się nie wycofuję, a tylko go przełożyłem w czasie na rok 2014. W sumie dobrze wyszło, bo kaski by mi na wszystko nie starczyło a tak prezenty były obfite a i na choinkę fajnie wieczorkiem popatrzeć Takie tam świąteczne http://vpx.pl/i/2013/12/26/choinka_2013g.jpg http://vpx.pl/i/2013/12/26/choinka_2013aa.jpg Wszystkiego Najlepszego z okazji Świąt oraz szampańskiej zabawy sylwestrowej Wszystkim jak i sobie życzę 4 Cytuj Link to post Share on other sites
jacekgothic 18788 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 LC poczeka Wesołych świąt Cytuj Link to post Share on other sites
Klikacz 1462 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 (edytowane) Kozacka choinka. Siedzenie przy kimś bliskim w Święta lepsze niż najlepsze LC i Tajtany w SLI Edytowane 26 Grudnia 2013 przez Klikacz Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Takie tam świąteczne Bardzo ładna choinka, Wesołych. Cytuj Link to post Share on other sites
Potato2209 12 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jakieś postępy? Bo temat trochę ucichł Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 YO yo na chwilę obecną to postępy są, ale biorąc pod uwagę środowisko domowe ( remoncik i dodatki upiększające wystrój mieszkania ) Jesli o kompa i wszystko co z nim związane zaś chodzi to cisza. A nie no oddałem na gwarancję mysz Roccata Rozwalił mi się scroll Nie wrzucam nowych zdjęć, bo nic w sumie się nie zmieniło. Jak coś dojdzie na pewno nie omieszkam wstawić kilku fotek. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts