ministrant 0 Napisano 16 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie najniższe napięcie mogę ustawić dla procesora karty graficznej. Teraz mam w biosie ustawine na 0.8V, ale wiem że w RBE można ustawić niższe. Czy ustawiając niższe napięcie mogę uszkodzić kartę? Moja karta to Radeon HD3850. A i jak to jest z taktowaniem? Można obniżać do bólu? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 17 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Taktowania i napięcia możesz obniżać jak tylko się da. Nie uszkodzisz w ten sposób sprzętu, tylko przedłużysz jego żywotność i sprawisz, że się będzie mniej grzał. Możesz obniżać do tego momentu, aż stanie się niestabilny. Wtedy podnosisz napięcie do minimalnej wartości, przy której jest stabilny. A taktowania możesz zmniejszać ile chcesz (ale w końcu w programie skończą się suwaki ). Cytuj Link to post Share on other sites
ministrant 0 Napisano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Aha fajnie bo spodobało mi się obniżanie temp. A o suwaki to się nie martwię bo ja w biosie kombinuję. Dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts