GreQonE 3629 Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Ja nawet nie dawalem pasty pod tasme termo PS. Zdejmij zaslepke z 8pin eps zeby wetknac pelna wtyczke Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Oj, nie wiem czy w tym nałożeniu "X" nie dałeś za dużo tej pasty Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Heh też o tym pomyslalem jak to robiłem ale zwrocilem na to uwage czy po docisnieciu nigdzie nie wyplynelo i bylo czysto, wiec zapewne na styk. hehe wiedzialem ze ktos sie czepi wlasnie tego ;]. Swoją drogą mx2 nie przewodzi prądu wiec tragedii by nie było jakbys cos tam poszlo poza hmm? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 No nie byloby Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 1)z tą pastą to pojechałeś Termopad ma 5W/MK a pasta MX2~10.8W/MK 2)A to oznacza że nie będzie(albo będą małe) w stosunku do samego termopada 3)lepszym wyjściem by ten Termopad: http://www.angela.pl/p7889,thermalpad-xt-120x20x1-5mm.html Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) no wiesz, sam sobie nie wymyslam, wiedza przy instalacji takich rzeczy zwlaszcza jak sie robi pierwszy raz to instrukcja, net, portale i porady na forach. Jutro popoludnie i wieczor - montaz reszty w obudowie. EDIT 28.08 Złączki i połaczenia z chlodnicą, blokami i wężami - smarujecie płynem do naczyń? olejem?, silikonem? czy wystarczą oringi? Jak radzicie? Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez Cubano Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 ściśnięty O-ring Wystarczy(po 2 latach zalecam wymianę) Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 a od strony węży i końcówki węży? Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 ??? Wkręcasz złączkę z o-ringiem w Gwint(mocno ALE nie za Mocno) a wąż naciągasz na złączkę i zaciskasz nakrętką(kręcisz do końca) Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 eee no ok ok, to raczej wiedzialem, mialem na mysli smarowanie koncowki węzy czymś jak pisza w magicznych poradnikach. Ale rozumiem ze odpuscic sobie . Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak,Wystarczy naciągnąć i zacisnąć (skręcić) Jak chcesz mieć 100% pewności to dmuchnij w złożony układ(jak syczy to nieszczelny) A końcówki smaruje się ale w pneumatyce(a LC to hydraulika) Cytuj Link to post Share on other sites
seele 21 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 W opone też można dmuchać a czy bedzie syczeć to już inna sprawa. Niema co piękna porada. Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Trochę się przedłużyło ale w końcu urlop i mogę się porządnie zabrac do tego. Oto co jest na razie zrobione: http://stud.pam.szczecin.pl/~haberko/cubantrooper/montaz1.jpg Wózek na HDD poszedł na dół - jest specjalne miejsce na jego przykręcenie. Odległość między nim a PSU jest mała, ponadto jest tam jeszcze klapka która trzyma tył PSU i którą się przykręca do dna - oczywiście jak są kable już podpięte jest z tym trochę zabawy - polecam kolejność: 1. Wózek na HDD 2. PSU i przykrecenie tylnej blaszki podtrzymującej. 3. Kable od PSU http://stud.pam.szczecin.pl/~haberko/cubantrooper/montaz2.jpg Teraz musze ogarnąć te kable z przedniego panelu na górze (masakra!) i rozplanować jak ułożyć to chłodzenie. Odległość między mosfetem i cpu jest bardzo mała i nie wiem czy użyje małej pętli ( starając się żeby w połowie się wąż nie złamał) czy złączek 90. Kolejna sprawa to chłodnica - gdy ułoże wlotami z tyłu to węże bedą dotykać wentyla. Jak z przodu to nie wiem czy nie bedzie tam balaganu z kablami innymi - ogladalem rozne buildy na necie i nie wiem co bedzie lepsze. Tym bardziej że mam dwa rezy - oba X2 multioption advanced - 150 i 250 ml - wolałbym ten większy bo wyglada lepiej, ale mały bedzie wygodniejszy. I dość ważna rzecz- przykręcenie reza. Tam gdzie jest na zdjęciu - mniej wiecej tam będzie. Spójrzcie na ten link http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18362112 w połowie gdzieś strony koleś pokazuje jak wierci dziurę w obudowie żeby przymocować RES holder'a- a obok po prawej - powyżej i poniżej są dwie takie zagięte blaszki i ja myślałem żeby tam przykrecić - czy to jest po coś innego? Macie jakieś doświadczenie z takim umiejscowieniem reza 250 ml? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Mi sie bardzo podoba umiejscowienie reza u mnie w serwerze, polecam ten patent Na pewno nie chcesz gelidow dodatkowych na chlodnice? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Nie myślałeś nad zrobieniem piwnicy? Nawet takiej jak ten koleś. //Edit Edytowane 2 Września 2012 przez Sn1PeR Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 2 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2012 (edytowane) Tylko 150 tka tu wejdzie. Za mała odległość między PSU a dolnym brzegiem Gelida. Do gelidów się naprawde zastanowie http://stud.pam.szczecin.pl/~haberko/cubantrooper/rez.jpg Edytowane 2 Września 2012 przez Cubano Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 2 Września 2012 Udostępnij Napisano 2 Września 2012 To wrzucaj 150tke i co sie meczyc Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Mam pytanie odnośnie czujników temp załączonym z lamptronem (6) - gdzie je najlepiej umieścić? Wiem na pewno dobrze między radiatorem a procem, tylko po zalozeniu juz tego bloku (raystorm) to chyba nie da rady nie? No więc gdzie radzicie w przypadku tego zestawu co mam i obudowy Obsidian 650D? Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Radiatory M/B, GPU, może dysk. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Tak jak pisalem chyba na gadu, kup jeszcze czujke w korku Cytuj Link to post Share on other sites
Cubano 49 Napisano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2012 (edytowane) no wiem - jedna luźno w obudowie zwisa, inna w płynie a pozostałe? czy temp procka i grafy bedzie widziana przez płytę fabrycznie? czy warto te czujniki umieścić gdzieś ? przy wentylach ? Sn1PeR, piszesz GPU - ale gdzie przylepić czujnik? to pytanie tez sie tyczy M/B, Mosfetu i dysku (bedzie podstawowy SSD + dwa zwykłe) Gdzie przylepić czujniki przy grafie i przy zalożonym juz bloku na mosfet i CPU? Edytowane 8 Września 2012 przez Cubano Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 czy temp procka i grafy bedzie widziana przez płytę fabrycznie?Oczywiście, odpalasz HWMonitor i masz wszystko. Przy wentylach raczej nie, bo tam jest chłodno, a coolera nie masz. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 przy grafie Na VRM bym przylepil moze Cytuj Link to post Share on other sites
Sn1PeR 678 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Gdzieś w okolicach sekcji zasilania CPU, włóż gdzieś np. pod radiator mosfetu, HDD przyklej gdzieś od spodu. Cytuj Link to post Share on other sites
Tarrok 253 Napisano 8 Września 2012 Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Ja włożył bym tutaj: 1)mosfef'y CPU(miedzy mosfet'y) 2)mosfet'y GPU(J/W) 3)chipset 4)HDD 5) wnętrze obudowy 6)do rezerwuaru(w korku) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts