Skocz do zawartości

Cuban Trooper by cubano

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez GreQonE,

Recommended Posts

Heh też o tym pomyslalem jak to robiłem ale zwrocilem na to uwage czy po docisnieciu nigdzie nie wyplynelo i bylo czysto, wiec zapewne na styk. hehe wiedzialem ze ktos sie czepi wlasnie tego ;]. Swoją drogą mx2 nie przewodzi prądu wiec tragedii by nie było jakbys cos tam poszlo poza hmm?

no wiesz, sam sobie nie wymyslam, wiedza przy instalacji takich rzeczy zwlaszcza jak sie robi pierwszy raz to instrukcja, net, portale i porady na forach.

Jutro popoludnie i wieczor - montaz reszty w obudowie.

EDIT 28.08

Złączki i połaczenia z chlodnicą, blokami i wężami - smarujecie płynem do naczyń? olejem?, silikonem? czy wystarczą oringi? Jak radzicie?

Edytowane przez Cubano

Trochę się przedłużyło ale w końcu urlop i mogę się porządnie zabrac do tego. Oto co jest na razie zrobione:

http://stud.pam.szczecin.pl/~haberko/cubantrooper/montaz1.jpg

Wózek na HDD poszedł na dół - jest specjalne miejsce na jego przykręcenie. Odległość między nim a PSU jest mała, ponadto jest tam jeszcze klapka która trzyma tył PSU i którą się przykręca do dna - oczywiście jak są kable już podpięte jest z tym trochę zabawy - polecam kolejność: 1. Wózek na HDD 2. PSU i przykrecenie tylnej blaszki podtrzymującej. 3. Kable od PSU

http://stud.pam.szczecin.pl/~haberko/cubantrooper/montaz2.jpg

Teraz musze ogarnąć te kable z przedniego panelu na górze (masakra!) i rozplanować jak ułożyć to chłodzenie. Odległość między mosfetem i cpu jest bardzo mała i nie wiem czy użyje małej pętli ( starając się żeby w połowie się wąż nie złamał) czy złączek 90.

Kolejna sprawa to chłodnica - gdy ułoże wlotami z tyłu to węże bedą dotykać wentyla. Jak z przodu to nie wiem czy nie bedzie tam balaganu z kablami innymi - ogladalem rozne buildy na necie i nie wiem co bedzie lepsze. Tym bardziej że mam dwa rezy - oba X2 multioption advanced - 150 i 250 ml - wolałbym ten większy bo wyglada lepiej, ale mały bedzie wygodniejszy.

I dość ważna rzecz- przykręcenie reza. Tam gdzie jest na zdjęciu - mniej wiecej tam będzie. Spójrzcie na ten link http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18362112 w połowie gdzieś strony koleś pokazuje jak wierci dziurę w obudowie żeby przymocować RES holder'a- a obok po prawej - powyżej i poniżej są dwie takie zagięte blaszki i ja myślałem żeby tam przykrecić - czy to jest po coś innego? Macie jakieś doświadczenie z takim umiejscowieniem reza 250 ml?

Tylko 150 tka tu wejdzie. Za mała odległość między PSU a dolnym brzegiem Gelida.

Do gelidów się naprawde zastanowie :)

http://stud.pam.szczecin.pl/~haberko/cubantrooper/rez.jpg

Edytowane przez Cubano

Mam pytanie odnośnie czujników temp załączonym z lamptronem (6) - gdzie je najlepiej umieścić? Wiem na pewno dobrze między radiatorem a procem, tylko po zalozeniu juz tego bloku (raystorm) to chyba nie da rady nie? No więc gdzie radzicie w przypadku tego zestawu co mam i obudowy Obsidian 650D?

no wiem - jedna luźno w obudowie zwisa, inna w płynie a pozostałe? czy temp procka i grafy bedzie widziana przez płytę fabrycznie? czy warto te czujniki umieścić gdzieś ? przy wentylach ?

Sn1PeR, piszesz GPU - ale gdzie przylepić czujnik? to pytanie tez sie tyczy M/B, Mosfetu i dysku (bedzie podstawowy SSD + dwa zwykłe)

Gdzie przylepić czujniki przy grafie i przy zalożonym juz bloku na mosfet i CPU?

Edytowane przez Cubano