Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mój kolega ma spory problem z płytą DFI BI 785G-M35 a mianowicie chodzi o temperatury chipsetu. Temp. w idle to 65-70*C a w stresie 85*C. Wymieniona została pasta na chipsecie na AS 5 ale to nie przyniosło skutku. Co jest jeszcze ciekawsze przed każdym włączeniem komputera trzeba zworką zrestartować bios bo w przeciwnym wypadku temp w idle to 85*C a w stresie dochodzą do 100*C i komp sie "wyłącza" tzn monitor przechodzi w tryb oszczędności a świeci sie zielona dioda sygnalizująca prace i komputera nie da sie wyłączyć ani przyciskiem power ani reset zostaje tylko listwa. Po restarcie biosu zworką przy ładowaniu biosu jest jakiś problem z procesorem i jest F1 aby włączyć komputer albo Del aby wejść do biosu. Jeśli wejdzie sie do biosu i wyjdzie to temp są te większe więc trzeba F1. Dziś będę miał fotkę co dokładnie wtedy pisze o tym procesorze.

Troszkę znam sie na PC ale w tym przypadku nie wiem co poradzić koledze więc proszę o pomoc dużo bardziej doświadczonych :) Jak trzeba jakichś ss z programów typu everest to pisać. Nie da rady tylko fotki z CPU-Z bo ten niezależnie od wersji zawiesza sie przy ładowaniu na opcji DVI.

Pełna specyfikacja:

Procesor: AMD PHENOM II Black Edition x4 965 3.4 GHz
Płyta Główna: DFI LANPART Blood-Iron 785G-M35
Pamięci 8GB DDR3 1333Mhz (4x2GB)
Dysk Twardy: 500GB Samsung F3
Karta Graficzna: Sapphire DIRT 3 EDITION Radeon HD 6950 2 GB DDR5
Zasilacz: 500W Tacens Supero 500

A tutaj obiecana fotka z biosu:

http://img705.imageshack.us/img705/3106/biosv.jpg[/img]

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez Daniel1209

Jeżeli dotykasz chipset ręką to parzy ? Miałem podobny problem z PIV. Też grzał się chipset, pomogła wymiana płyty. Nie bawiłem się w żadne naprawianie, bo nie widziałem najmniejszego sensu.

Jeżeli płyta posiada na gwarancję, to wyślij ją do serwisu, w przeciwnym wypadku podmień płytę

No to płyta kwalifikuje się do wymiany. Nie wiem czy sens jest ją naprawiać i ile będzie taka naprawa kosztowała.

Jak będziesz chciał sprzedać płytę to będziesz musiał powiedzieć, że płyta się grzeje, inaczej ktoś może uznać to za oszustwo :) mnie już taki 'jeden' oszukał i dla mnie jest spalony, teraz zawsze sprawdzam wszystko dokładnie. Lepiej sprzedać taniej aniżeli robić sobie wrogów :)

Edytowane przez vilgefortz_pl

Płyta po resecie biosu drze się ze, nie powiodła się próba o/c procesora i dlatego odsyła do ustawień. Wgraj najnowszy bios do płyty i już nie powinno być tego komunikatu . Co do wysokich temperatur może być kilka przyczyn:

- pasta na nb straciła swoje własności lub zbryliła się (ale to juz sam sprawdziłeś)

- stary bios który źle wykrywa cpu i tym samym daje zle napięcie na cpu i nb

- zbyt wysokie o/c procesora

- zbyt wysokie napięcie na mostku (prawdopodobnie da się je obniżyć w biosie)

Tyle przyszło mi do głowy na szybko, ale skoro nie masz kasy na nowe mobo to doraźnie możesz zastosować nawiew na nb albo wymienić radiator na jakiś lepszy + nawiew