Daniel1209 0 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam Mój kolega ma spory problem z płytą DFI BI 785G-M35 a mianowicie chodzi o temperatury chipsetu. Temp. w idle to 65-70*C a w stresie 85*C. Wymieniona została pasta na chipsecie na AS 5 ale to nie przyniosło skutku. Co jest jeszcze ciekawsze przed każdym włączeniem komputera trzeba zworką zrestartować bios bo w przeciwnym wypadku temp w idle to 85*C a w stresie dochodzą do 100*C i komp sie "wyłącza" tzn monitor przechodzi w tryb oszczędności a świeci sie zielona dioda sygnalizująca prace i komputera nie da sie wyłączyć ani przyciskiem power ani reset zostaje tylko listwa. Po restarcie biosu zworką przy ładowaniu biosu jest jakiś problem z procesorem i jest F1 aby włączyć komputer albo Del aby wejść do biosu. Jeśli wejdzie sie do biosu i wyjdzie to temp są te większe więc trzeba F1. Dziś będę miał fotkę co dokładnie wtedy pisze o tym procesorze. Troszkę znam sie na PC ale w tym przypadku nie wiem co poradzić koledze więc proszę o pomoc dużo bardziej doświadczonych Jak trzeba jakichś ss z programów typu everest to pisać. Nie da rady tylko fotki z CPU-Z bo ten niezależnie od wersji zawiesza sie przy ładowaniu na opcji DVI. Pełna specyfikacja: Procesor: AMD PHENOM II Black Edition x4 965 3.4 GHz Płyta Główna: DFI LANPART Blood-Iron 785G-M35 Pamięci 8GB DDR3 1333Mhz (4x2GB) Dysk Twardy: 500GB Samsung F3 Karta Graficzna: Sapphire DIRT 3 EDITION Radeon HD 6950 2 GB DDR5 Zasilacz: 500W Tacens Supero 500 A tutaj obiecana fotka z biosu: http://img705.imageshack.us/img705/3106/biosv.jpg[/img] Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez Daniel1209 Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Jeżeli dotykasz chipset ręką to parzy ? Miałem podobny problem z PIV. Też grzał się chipset, pomogła wymiana płyty. Nie bawiłem się w żadne naprawianie, bo nie widziałem najmniejszego sensu. Jeżeli płyta posiada na gwarancję, to wyślij ją do serwisu, w przeciwnym wypadku podmień płytę Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel1209 0 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Tak parzy, gwarancji niemam a tą płyte cieżko będzie sprzedać bo mimo dobrych p[arametrów jest bardzo mało popularna a jak tej się nie sprzeda to cieżko z budżetem. Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) No to płyta kwalifikuje się do wymiany. Nie wiem czy sens jest ją naprawiać i ile będzie taka naprawa kosztowała. Jak będziesz chciał sprzedać płytę to będziesz musiał powiedzieć, że płyta się grzeje, inaczej ktoś może uznać to za oszustwo mnie już taki 'jeden' oszukał i dla mnie jest spalony, teraz zawsze sprawdzam wszystko dokładnie. Lepiej sprzedać taniej aniżeli robić sobie wrogów Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez vilgefortz_pl Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel1209 0 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Tylko czy naprawa jest konieczna, wydaje mi się, że jest to wina jakichś ustawień w biosie bo po jego restarcie tem jest niższa o prawie 20*C i taka może zostać tylko rzeby nie trzeba było za każdym razem biosu restartować. Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Nie masz innego procesora na podmianę ? Cytuj Link to post Share on other sites
Daniel1209 0 Napisano 19 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Procesora ? Nie, nie mam. Co to ma do rzeczy ? Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 U mnie zmiana na słabszy obniżyła trochę temperatury, ale nie jestem pewien czy to na pewno jest związane z procesorem Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Płyta po resecie biosu drze się ze, nie powiodła się próba o/c procesora i dlatego odsyła do ustawień. Wgraj najnowszy bios do płyty i już nie powinno być tego komunikatu . Co do wysokich temperatur może być kilka przyczyn: - pasta na nb straciła swoje własności lub zbryliła się (ale to juz sam sprawdziłeś) - stary bios który źle wykrywa cpu i tym samym daje zle napięcie na cpu i nb - zbyt wysokie o/c procesora - zbyt wysokie napięcie na mostku (prawdopodobnie da się je obniżyć w biosie) Tyle przyszło mi do głowy na szybko, ale skoro nie masz kasy na nowe mobo to doraźnie możesz zastosować nawiew na nb albo wymienić radiator na jakiś lepszy + nawiew Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts