Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Panowie co wybrać.

Do tej pory używałem Zalmana STG-1 potem 2. Teraz przymierzam się do czegoś lepszego.

Myślałem nad:

- Prolimatech PK-1 - 10.2W/mk

- Arctic Silver 5 - 9.0 W/mK

- Coollaboratory Liquid Pro - 82 W/mK <- tutaj powinien być przecinek czyli 8.2

- IC Diamond 7 - 4,5 W/mK

Ostatnia wygląda na najbardziej inwazyjną.

Procesor Q6600 + Scythe Infinity.

Tym chłodzeniem i Zalmanem STG-2 miałem maks 49 stopni na E8400@4.25GHz.

Co z tych czterech wziąć, ewentualnie jaką inną. Przeglądałem rankingi i pierwsza pomimo najlepszej przewodności nie wygrywa.

Edytowane przez lukson

http://chlodzenie.net/wp-content/uploads/2010/02/Wyniki-test-past-obci%C4%85%C5%BCenie-v1.jpg

Chyba więc znowu zakupię STG-2.

Pół stopnia mniej jest nie warte dopłacania 15zł. Za tyle mam 5-6 browarów albo przesyłkę.

Edytowane przez lukson

@t.luk

Często odpowiadasz na moje komentarze na chłodzeniu :)

Powiedz, bardzo ciężko nakłada się IC Diamond?

Czytałem na PL stronach, że musi być ciepła (najlepiej podgrzać suszarką albo ciepłą wodą) i wtedy się nakłada luks.

Jak w testach robicie cienką warstwę? Pasek na brzegu IHS i kartą szpachlowanie po jego powierzchni? Ja tak robię (pewnie źle) i dość dużo zaprawy zużywam.

Wymieniając kit do okien na GPU, kładłem STG-2 w postaci kropki i skręcałem radiator licząc obroty tak jakbym dokręcał głowice w samochodzie. Przyznam szczerze, że na 9800gx2 uzyskałem spadek 7-10 stopni względem cienkiej warstwy dlatego mam dylemat.

Mało tego, wstawiając gruuuuuby termopad od pamięci z xboxa 360 miedzy PCB (pod rdzeniem) a obudowę urwałem kolejne 4 stopnie.

Oryginalnie 9800gx2 w spoczynku ma 60-75 stopni.

Moja ma 50-65 czyli raczej spadek jest względem oryginału.

Ponoć polecane jest też smarowanie X

Daje ono dobre efekty na dużych powierzchniach IHS. Inna metoda to duża kropka na środku i male po rogach.

Nie jestem maniakiem OC, który rwie każdy stopień. Chcę mieć po prostu chłód w budzie bez inwestycji w LC o ogniwa.

Hmm ja smarowałem cieńką warstwę i "x" i stwierdzam że na "x" miałęm o ten 1-2 stopnie chyba mniejsza temperature ;( niż na cieniuutkiej warstwie po całym.

Ja mam mx-2 i też się na tym diamondem zastanawiam w sumie ;/

Edytowane przez Rexlu

Powiedz, bardzo ciężko nakłada się IC Diamond?

Bez podgrzewania nakłada się tragicznie.

Jak w testach robicie cienką warstwę? Pasek na brzegu IHS i kartą szpachlowanie po jego powierzchni? Ja tak robię (pewnie źle) i dość dużo zaprawy zużywam.

Niemal zawsze optymalnie wychodzą "Dwa paski" oraz "Standard" :)

Ponoć polecane jest też smarowanie X

Jest najwydajniejsze ale też łatwo przy nim przesadzić z ilością pasty.
  • Popieram 1
  • 3 tygodnie później...

Pasta zakupiona. Dziadek znowu złożony. Ma mniejsze temperatury niż wcześniej :D

Według tego co pokazują mi czujniki w Everest Q6600 po oc na 3Ghz ma max 40 stopni na 4 rdzeniu. Reszta stoi równo na 38 stopniach.

Zastanawia mnie jednak to, że w spoczynku procesor na rdzeniach 1-2 ma 24-25 stopni, na 3 - 22 a na czwartym 28.

Chyba podstawa radiatora jest jeszcze nie do końca wyrównana. Stwierdziłem jednak, że więcej razy nie będę już rozbierał kompa i chłodzenie zostanie teraz na stałe na tej płycie.

Proc był wypolerowany prawie na lustro. To samo chłodziarka. Odpuściłem sobie 2500 na procesorze a na podstawie radiatora skończyłem na 1500.

Procesor chodzi na 1333 FSB z 1,35V a radiator to Scythe Infinity z jednym Arctic Cooling F12.

Wcześniej z przyzwyczajenia napisałem Everest. Obecnie oczywiście Aida.

Procesor 24 °C (75 °F) w idle.

@mery_master

Ślepy jesteś czy nie umiesz czytać ze zrozumieniem?? Chociaż nie... obstawiam na lenistwo.

NIE WIDZISZ, ŻE TEMAT WYBORU PASTY JEST JUŻ SKOŃCZONY!!!

Więc przestań się bawić w nekromantę.

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...