Ginterek 7 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam. Od października zaczynam studia w pzn. Na codzień mieszkam w ZG. Mam w miarę wydajną stacjonarkę która na 99% zabiore na stancję. Na weekendy święta itd bd na 100% wracał. Czy w takim wypadku ma sens dokupić lapka? Lubię pograć ale od tego mam stacjonarkę. Ale mimo wszystko lapka moge zabrać wszedzie. Co w związkuz tym? Jak wy byście postąpili? Czy ma sens zainwestowanie dodatkowych środków w przenośny sprzęt który będzie używany dosyć rzadko? Cytuj Link to post Share on other sites
witchking22 33 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Skoro bierzesz stacjonarkę na stancję to myślę, że na święta itp. możesz odpocząć od PC (żartuję ) Ja osobiście mam zamiar kupić porządnego smartfona na studia, powinien mi zastąpić stacjonarkę tam gdzie jej nie będę miał (gry sobie moge darować przez parę dni). Tylko czekam na premierę WP 8, bo jak na razie żaden smartfon nie spełnia moich wymagań... Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Ja polecam jakiegoś netobooka. Może nie pograsz ale na studia się przyda. Nie trzeba nosić 3 kg laptopa + zasilacz. Sam tak mam i sobie bardzo chwale. (druga sprawa to taka że netbooka do neta i pakietu office z dobrą baterią masz za jakieś 800-900PLN) Cytuj Link to post Share on other sites
Glider 37 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Jeżeli byś miał kiepski komputer u schyłku swoich dni to laptop mógłby go spokojnie zastąpić. Masz zarazem mobilność i wydajność w jednym. Ja korzystam z takiego układu (po tym jak stacjonarka odeszła w agonii przeszedłem na laptopa), choć sprzęt noszę ze sobą, kiedy jest mi to potrzebne i mam dużo zajęć. Na twoim miejscu to nie ma sensu. Możesz rozważyć zakup nowego lub używanego Netbooka, bo jednak na smartphonie tylu rzeczy nie zrobisz co na nim. Dlaczego Netbook? Ponieważ jest: mobilny, poręczny (ok. 2 razy mniejszy i lżejszy niż notebook), bateria trzyma dłużej niż w zwykłym laptopie, ma spory dysk (jak na swoją klasę), w miarę dobre parametry i też można na nim pograć w starsze gry. Przy okazji masz ważne pliki przy sobie, możesz robić notatki z zajęć na miejscu w komputerze, sprawdzić co trzeba w internecie itp. Możliwości jest dużo. Również możesz go wykorzystać na mieście lub podczas studenckich wypraw/wycieczek. A kiedy jesteś przy stacjonarce to robisz synchronizację - zgrywasz ważne dane, wgrywasz nowe, potrzebne itd.. Ceny markowych, używanych Netbooków zaczynają się od ok. 500 zł. Nowy to koszt ponad 2x większy. To czego należy unikać przy ewentualnym wyborze, to Windows 7 Starter, lepszy jest XP lub jakaś wersja Linuxa, ewentualnie Win 7 Home Premium. Dużo zależy od parametrów. Ale o tym, to już może w nowym temacie ;] Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Wszystko zależy od tego na jaki kierunek będziesz uczęszczał? Szczególnie czy będziesz potrzebował komputer na zajęciach i wykładach. No do domu też nie będziesz zbytnio woził stacjonarki tam i z powrotem. Tak jak wyżej ci radzą dobrym wyborem będzie netbook albo jakiś tani laptop na zacate. A system to zawsze możesz otrzymać od uczelni w ramach programu MSDNAA. Cytuj Link to post Share on other sites
Ginterek 7 Napisano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Ekonomia na UEPie więc raczej na zajęcia nie potrzebuje. 90% czynności które bd wykonywał na lapku mogę teraz robić na moim SGS2. A stacjonarka do bardziej wymagających rzeczy. Najbardziej mnie zastanawia czy potrzebuję lapka w podróże itd. W domu rodzice maja nowego asusa a siostra przyzwoitego Lenovo i nie wiem czy nie będzie to zbędny wydatek. A może jakiś tablet z dołączaną klawiaturą? Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 To jeśli w domu będziesz miał możliwość korzystania z komputera od rodziców lub siostry to myślę, że kupno laptopa to będzie zbędny wydatek. A Tablet na Androidzie to nie odczujesz żadnej różnicy ( oprócz wielkości ekranu) od twojego SGS2. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam. Od października zaczynam studia w pzn. Na weekendy ... bd na 100% wracał. Ty wiesz co się robi w "łyk-endy" Czy w takim wypadku ma sens dokupić lapka? Tak, jak najbardziej -- stacjonarkę zostaw rodzicom (niech mają trochę zabawy jak Ciebie wreszcie nie będzie w domu), a lapka kup bo będziesz go brał ze sobą na uczelnie. Stacjonarki nie weźmiesz!!! Czy ma sens zainwestowanie dodatkowych środków w przenośny sprzęt który będzie używany dosyć rzadko? Częściej niż Ci się wydaje. No i dobrze by było nam napisać, co będziesz się uczył (ptfuu. studiował ) Cytuj Link to post Share on other sites
Glider 37 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) 90% czynności które bd wykonywał na lapku mogę teraz robić na moim SGS2A może jakiś tablet z dołączaną klawiaturą? To może zamiast bawić się w laptopy, tablety, netbooki kup po prostu klawiaturę na bluetooth?! W miarę tani i dobry to wynalazek. Bo z takim układem co opisałeś wcześniej - stacjonarka, notebooki w domu, mocny smartphone to nie widzę sensu by pakować się w dodatkowe, zbędne sprzęty i koszta... Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Glider Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Wszystko zależy od uczelni. Skoro na zajęcia nie będziesz potrzebował lapka (na polibudzie bez lapka momentami ciężko, szczególnie gdy musisz poprawić drobnostke w projekcie by go oddać, a nie masz na czym) to bym sie wstrzymał. Postudiujesz pare miesięcy, zobaczysz co i jak, dopiero wtedy sie przekonasz czy lapek Ci sie przyda i możesz w kazdej chwili go kupić. Najbezpieczniejsze rozwiązanie moim zdaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Kup sobie pendrive i wystarczy. Notatki rób tradycyjnie na papierze. Ktoś zapewne i tak przytacha netbook na wykład, a potem porozsyła wszystkim notatki. Osobiście zawsze dziwnie dla mnie wyglądał ktoś z netbookiem/notebookiem na zajęciach. Trochę jechało szpanerstwem, ale ja studiowałem jakiś czas temu. Cytuj Link to post Share on other sites
Glider 37 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) No czyli standardowo Ginterek, zastanów się raz jeszcze i wybierz dla siebie najlepszą opcję. Albo też poczekaj do pierwszego miesiąca studiów aż wszystko wyjdzie w praniu. Wtedy dokonasz wyboru "na miarę". Twoje studia, twoje pieniądze, twój wybór - nasze opinie. Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez Glider Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY__79 Napisano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Gdybym teraz miał wybrać się na I rok i jeszcze na kierunek tech to nie wyobrażam sobie zajęć bez lapka -- ale prawdą jest, że jak kto sprytny da sobie radę i ze zwykłym zeszytem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts