Skocz do zawartości

[650zł +/-50zł] Monitor przeznaczony do gier

Recommended Posts

również chce kupić monitor w tej cenie i zainteresował mnie bardzo ten BenQ GW2450HM dell tez wydaje się bardzo dobry ale zależy mia na tych 24 calach miałem już zamawiać "benka" ale w internecie znalazłem bardzo zła opinie o nim i teraz bardzo się zastanawiam nad rezygnacją z niego

"Typowy przedstawiciel monitorów marketowych, oparty o odmianę matrycy typu VA. Liderem w dopracowaniu matryc tego typu jest Samsung który jest jednocześnie właścicielem szeroko rozpoznawalnych oznaczeń PVA/S-PVA/c-PVA. Matryca MVA produkcji AU Optronics, zastosowana w BenQ GW2450HM, choć o tej samej zasadzie działania, ma wyraźnie gorszą równomierność rozświetlenia, pogorszoną dodatkowo przez podświetlenie LED i mniejszy kontrast wynikający z gorszego blokowania światła przez komórki ciekłokrystaliczne. Rzeczywisty kontrast nie przekracza 700:1, co w kontekście podawanego w ulotkach 5000:1 i dynamicznego 20 000 000:1, jest reklamowym kłamstwem powszechnym do tego stopnia, że nikt już nie zwraca na to uwagi, a ludzie od marketingu dopisują co sezon zero do kontrastu licząc, że komuś "wlezie w oczy". Za uwagi na przewidywane zastosowania rozrywkowe, sterownik ekranu jest wersją z tzw "dopalaczem" poprawiającym charakterystykę czasu reakcji. Działanie dopalacza, wbudowanego w kontroler firmy Realtek, jest jednak dalekie od najlepszych implementacji w tej dziedzinie. Matryca jest 8 bitowa, bez wewnętrznej korekcji charakterystyki odpowiedzi. Typowe defekty takiego rozwiązania to zlewanie ciemnych odcieni w czerń, brak rozróżnienia odcieni mało różniących się jasnością lub kolorem i wyraźne przebarwienia (pręgi) widoczne na szarościach. Nie należy monitorów tego typu używać do żadnych zastosowań związanych z kolorem, nawet bardzo amatorskich, typu zdjęcia z wakacji. Zdjęcie zrobione w pochmurny październik nad Bałtykiem wygląda na przedmiotowym monitorze jak z nad morza Śródziemnego. Kolory są silnie przesadzone, nieprawdziwe. Niestety, marketowy cel istnienia tego monitora determinuje również zastosowanie chłodnego, niebieskawego podświetlenia, które ma przyciągać wzrok przeciętnego, niewymagającego odbiorcy. Chłodna biel wydaje się "bardziej biała", przez co atrakcyjna wizualnie. Korekcja tej wady jak i defektów kolorystyki jest niemożliwa."

Zdecydowanie bierz BenQa, nie będziesz zawiedziony. Ja znalazłem tą recenzje, którą tu zacytowałeś i we wcześniejszym temacie wyjaśnili ładnie, że jest to recenzja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością. Najlepiej kierować się tylko recenzją z tftcentral, oni tam zrobili baardzo wyczerpujący opis co ten monitor potrafi.

Ode mnie moge dodać, że kontrast jest rewelacyjny, barwy bardzo przyjemne (polecam ustawienie z tftcentral), czerń po prostu niesamowita (za każdym razem sie ciesze, jak zmienia mi się tapeta na pulpicie na modelkę w czarnym mokrym stroju:D). Smużenie znacznie mniejsze niż na mojej starej TN-ce (LG W2343T), szczególnie po włączeniu odpowiedniego trybu nie odczuwam żadnego dyskomfortu z tego powodu.

Co do matrycy IPS, jest lepsza oczywiście, ale w tym przedziale cenowym ma dużo wad, które mogą bardziej irytować, niż te w AMVA, a BenQ zrobił całkiem dopracowaną tą matrycę.

jest to recenzja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością

nie tyle z rzeczywistością, co mierzenie budżetowego monitora miarą profesjonalnych zostało napiętnowane jako oderwane od rzeczywistości, bo tak poza tym Tom01 ma rację i jego opinie są cenne pod warunkiem, że trzyma się monitorów z wyższej półki

a BenQ zrobił całkiem dopracowaną tą matrycę.

BenQ nigdy nie produkował matryc, AMVA to produkt AU-Optronics, a co się udało BenQ to sprawnie działająca elektronika

Oczywiście mój błąd z matrycą, chodziło mi o efekt końcowy, którym jest bardzo dobry budżetowy monitor:)

Co do testu to miałem na myśli szczególnie kontrast, który został określony jako nie przekraczający 700:1. Natomiast w tftcentral zmierzyli wartości wyraźnie ponad 2000:1, jest to co prawda mniej niż deklaruje producent, ale na tle konkurencji pozytywnie się wyróżnia.

Smużenie znacznie mniejsze niż na mojej starej TN-ce (LG W2343T), szczególnie po włączeniu odpowiedniego trybu nie odczuwam żadnego dyskomfortu z tego powodu.

do czego używasz monitora ? czy grając w FPS-y i jakieś "wyścigówki" czyli ogólnie w gry w których akcja jest bardzo szybka również nie odczuje dyskomfortu ?

Ogólnie to ja nie wiele gram, ale w FPS-ie monitor już wypróbowany, teraz gram w wyścigówkę. Wiadomo nie jest to CRT, ale jest całkiem nieźle. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś wyczulony, ja zwykle zwracam uwagę na drobiazgi, a tutaj jest znośnie nawet przy dynamicznej grze.

Edytowane przez tintirintin
  • Popieram 1

Nie jestem w stanie tego obiektywnie ocenić. Oczywiście wraz z prędkością obraz sie robi bardziej rozmyty. Napis "i need more socks" jestem w stanie sam przeczytać przy prędkości 5, powyżej to jest bardziej na zasadzie domysłów.

Na tftcentral masz porównanie szybkości tej matrycy z paroma innymi właśnie w tym teście, o który Ci chodzi, sam zobacz: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2450hm.htm

• Popieram 1