boombastic 0 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam jak w temacie poszukuje monitora przeznaczonego do gier najlepiej 23/24 cale. zastanawiałem sie nad BenQ GW2450HM. Czy to dobry monitor do gier ? a moze za ta cene opłacało by sie kupić jakiś inny? lepszy ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Warto dozbierać jeszcze 40zł Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 duzo mi to da ? w tym benq sa zastosowane ciekawe technologie. odczuje róznice wgl jakąs ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Bierz co chcesz te technologie to hdmi ? Też stałem przed takim wyborem czy dołożyć? Dołożyłem i nie żałuję! Pełna regulacja w każdej płaszczyźnie jest bajeczna u dellla tak samo jakość obrazu Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 bardziej mi chodziło o Senseye 3 niz o HDMI -_- Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Mogłeś napisać a nie minki stroić; nie miałęm nigdy styczności z tym Benq mam della i Ci moge BARDZO go polecić Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 lubie pisac minki własnie ogladam recenzje teg della nawet i chyba bd musiał sie zastanowic ktory wybrac Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Jeżeli gdzieś przeczytasz o ghostingu lub niedoświetlonych rogach to bajki (ja tego nie zaobserwowałem) a powinienem bo podobno w Cs ten efekt się pojawia Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 GW2450HM to w cele nie jest gorsza opcja tak na marginesie, po prostu ma inny zestaw wad i zalet Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 cs <3 hehe. własnie mialem o to sie cb spytac Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Tak jak pisałem 1.6, source, go, cody, bf3 we wszytkich tych grach monitor sprawuje sie rewelacyjnie Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) mógłbys pare tych wad i zalet wymienic ? to grejt bo we 3 tytuły ktore wymieniłes gram od paru lat Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez boombastic Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 mam go rok zgrabny , nie zajmuje niepotrzebnie miejsca. zgadzam się z przedmówcą w pionie troszkę niewygodnie się patrzy, ale za to zalety z tego ustawienia przy pracy na dokumentach i internecie rekompensują niedoskonałości obrazu. Jestem zadowolony z zakupu. Planuje nawet kupić drugi. Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 ale jest ciut za drogi co powiecie o tym LG IPS235P ? Cytuj Link to post Share on other sites
Dawczer 0 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 również chce kupić monitor w tej cenie i zainteresował mnie bardzo ten BenQ GW2450HM dell tez wydaje się bardzo dobry ale zależy mia na tych 24 calach miałem już zamawiać "benka" ale w internecie znalazłem bardzo zła opinie o nim i teraz bardzo się zastanawiam nad rezygnacją z niego "Typowy przedstawiciel monitorów marketowych, oparty o odmianę matrycy typu VA. Liderem w dopracowaniu matryc tego typu jest Samsung który jest jednocześnie właścicielem szeroko rozpoznawalnych oznaczeń PVA/S-PVA/c-PVA. Matryca MVA produkcji AU Optronics, zastosowana w BenQ GW2450HM, choć o tej samej zasadzie działania, ma wyraźnie gorszą równomierność rozświetlenia, pogorszoną dodatkowo przez podświetlenie LED i mniejszy kontrast wynikający z gorszego blokowania światła przez komórki ciekłokrystaliczne. Rzeczywisty kontrast nie przekracza 700:1, co w kontekście podawanego w ulotkach 5000:1 i dynamicznego 20 000 000:1, jest reklamowym kłamstwem powszechnym do tego stopnia, że nikt już nie zwraca na to uwagi, a ludzie od marketingu dopisują co sezon zero do kontrastu licząc, że komuś "wlezie w oczy". Za uwagi na przewidywane zastosowania rozrywkowe, sterownik ekranu jest wersją z tzw "dopalaczem" poprawiającym charakterystykę czasu reakcji. Działanie dopalacza, wbudowanego w kontroler firmy Realtek, jest jednak dalekie od najlepszych implementacji w tej dziedzinie. Matryca jest 8 bitowa, bez wewnętrznej korekcji charakterystyki odpowiedzi. Typowe defekty takiego rozwiązania to zlewanie ciemnych odcieni w czerń, brak rozróżnienia odcieni mało różniących się jasnością lub kolorem i wyraźne przebarwienia (pręgi) widoczne na szarościach. Nie należy monitorów tego typu używać do żadnych zastosowań związanych z kolorem, nawet bardzo amatorskich, typu zdjęcia z wakacji. Zdjęcie zrobione w pochmurny październik nad Bałtykiem wygląda na przedmiotowym monitorze jak z nad morza Śródziemnego. Kolory są silnie przesadzone, nieprawdziwe. Niestety, marketowy cel istnienia tego monitora determinuje również zastosowanie chłodnego, niebieskawego podświetlenia, które ma przyciągać wzrok przeciętnego, niewymagającego odbiorcy. Chłodna biel wydaje się "bardziej biała", przez co atrakcyjna wizualnie. Korekcja tej wady jak i defektów kolorystyki jest niemożliwa." Cytuj Link to post Share on other sites
boombastic 0 Napisano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 lepiej brac na matrycy IPS, na poczatku tez miałem go kupowac ale jest wiele złych opini oraz po gwarancji lubi sie psuc a naprawa 1/2 ceny monitora. Do mnie wczoraj dotarl LG IPS235P jest rewelacyjny, wszystko widac nie to co na tn Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 miałem już zamawiać "benka" ale w internecie znalazłem bardzo zła opinie o nim i teraz bardzo się zastanawiam nad rezygnacją z niego była już o tym mowa, poczytaj tematy ludzi, którzy już kupili, albo uderz do nich na PW i wypytaj Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Zdecydowanie bierz BenQa, nie będziesz zawiedziony. Ja znalazłem tą recenzje, którą tu zacytowałeś i we wcześniejszym temacie wyjaśnili ładnie, że jest to recenzja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością. Najlepiej kierować się tylko recenzją z tftcentral, oni tam zrobili baardzo wyczerpujący opis co ten monitor potrafi. Ode mnie moge dodać, że kontrast jest rewelacyjny, barwy bardzo przyjemne (polecam ustawienie z tftcentral), czerń po prostu niesamowita (za każdym razem sie ciesze, jak zmienia mi się tapeta na pulpicie na modelkę w czarnym mokrym stroju:D). Smużenie znacznie mniejsze niż na mojej starej TN-ce (LG W2343T), szczególnie po włączeniu odpowiedniego trybu nie odczuwam żadnego dyskomfortu z tego powodu. Co do matrycy IPS, jest lepsza oczywiście, ale w tym przedziale cenowym ma dużo wad, które mogą bardziej irytować, niż te w AMVA, a BenQ zrobił całkiem dopracowaną tą matrycę. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 jest to recenzja nie mająca wiele wspólnego z rzeczywistością nie tyle z rzeczywistością, co mierzenie budżetowego monitora miarą profesjonalnych zostało napiętnowane jako oderwane od rzeczywistości, bo tak poza tym Tom01 ma rację i jego opinie są cenne pod warunkiem, że trzyma się monitorów z wyższej półki a BenQ zrobił całkiem dopracowaną tą matrycę. BenQ nigdy nie produkował matryc, AMVA to produkt AU-Optronics, a co się udało BenQ to sprawnie działająca elektronika Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Oczywiście mój błąd z matrycą, chodziło mi o efekt końcowy, którym jest bardzo dobry budżetowy monitor:) Co do testu to miałem na myśli szczególnie kontrast, który został określony jako nie przekraczający 700:1. Natomiast w tftcentral zmierzyli wartości wyraźnie ponad 2000:1, jest to co prawda mniej niż deklaruje producent, ale na tle konkurencji pozytywnie się wyróżnia. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawczer 0 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Smużenie znacznie mniejsze niż na mojej starej TN-ce (LG W2343T), szczególnie po włączeniu odpowiedniego trybu nie odczuwam żadnego dyskomfortu z tego powodu. do czego używasz monitora ? czy grając w FPS-y i jakieś "wyścigówki" czyli ogólnie w gry w których akcja jest bardzo szybka również nie odczuje dyskomfortu ? Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Ogólnie to ja nie wiele gram, ale w FPS-ie monitor już wypróbowany, teraz gram w wyścigówkę. Wiadomo nie jest to CRT, ale jest całkiem nieźle. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś wyczulony, ja zwykle zwracam uwagę na drobiazgi, a tutaj jest znośnie nawet przy dynamicznej grze. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez tintirintin 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawczer 0 Napisano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 mogę Cie prosić o test w Pixel Persistence Analyzer-ze?(http://www.dobreprogramy.pl/Pixel-Persistence-Analyzer,Program,Windows,11697.html) chodzi mi o test z "F6" przy jakim "tempie" nie odczuwasz efektu smużenia ? ten test zadecyduje o tym czy kupie monitor Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Nie jestem w stanie tego obiektywnie ocenić. Oczywiście wraz z prędkością obraz sie robi bardziej rozmyty. Napis "i need more socks" jestem w stanie sam przeczytać przy prędkości 5, powyżej to jest bardziej na zasadzie domysłów. Na tftcentral masz porównanie szybkości tej matrycy z paroma innymi właśnie w tym teście, o który Ci chodzi, sam zobacz: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2450hm.htm 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dawczer 0 Napisano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Dziękuje Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts