Skocz do zawartości

Dziwne spadki fps'ów na dobrym sprzęcie

Recommended Posts

Witam!

Miesiąc temu zakupiłem laptopa Dell inspiron n5110

Dokładnie taki - Laptop,tylko że pamieć ram mam 6gb

Od pewnego czasu mam dziwne spadki fpsów w grach i nie jest to wina słabego sprzętu ani gier.

Problem polega na tym że podczas grania gdy liczba fpsów jest np załóżmy na poziomie 40-50fpsów to co kilka sekund spada liczba klatek do 10-15fpsów i wraca do normy po kilku sekundach.

Nie jest to wina słabego sprzętu jak wspominałem.Jak dotąd grałem w 4 gry i były to :Dirt 2,BF3,GTA 4,Mafia 2 i w każdej grze był ten sam problem,nawet na ustawieniach low gdzie średnia liczba fpsów dochodziła do 100 były spadki do 10-15.

Laptop jest nowiutki i nie ma żadnych niepotrzebnych programów,itd.System operacyjny to Windows 7 Home 64 bitowy.

Czytałem że takie spadki fpsów to wina małej ilości ram,ale ja posiada 6gb to jest dużo.Nawet próbowałem w cmd komendą bcdedit /set increaseuserva przypisać ilosc pamięci ram do gier i nic to nie dało(co prawda zwiększyła się ilość fpsów,ale spadki nadal były)

Podczas uruchamiania gier wyłączałem wszystkie możliwe programy jakie w tym czasie działały ręcznie i poprzez gamebooster i nic to nie dało.

Jakieś pomysły,jak temu zaradzić?

Będe bardzo wdzięczny :)

Podczas uruchamiania gier wyłączałem wszystkie możliwe programy

o to Ci chodzi ? i co z tego ? ;)

zdarzało mi się, że po pewnym czasie jeden z gadżetów Windowsa powodował obciążenie procka w ok.50%. eh...

a lapka mam tego samego tylko z i7.

o to Ci chodzi ? i co z tego ? ;) zdarzało mi się, że po pewnym czasie jeden z gadżetów Windowsa powodował obciążenie procka w ok.50%. eh... a lapka mam tego samego tylko z i7.

Wyłączałem wszystkie możliwe programy ręcznie i przez program gamebooster to jak jeszcze mogę sprawdzić czy jakiś program nie obciąża zbytnio laptopa?

To masz jedną partycję? wrzucić ważne pliki na D i tyle

W sumie racja nie pomyślałem,mam 2 partycje tylko że zbytnio nie znam się na instalowaniu systemu ponieważ gościu w sklepie mi zainstalował :)

Jeżeli kogoś interesuje jeszcze temat to już sobie poradziłem z tymi spadkami,a problemem były tu temperatury,które osiągały 85 stopnie na karcie graficznej i przez tą temperaturę miałem te spadki,ponieważ miałem w ustawieniach zasilania użycie procesora na 100% przestawiłem na 95% i temp spadła o 10 stopni i już nie ma spadków :)