Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Witam! Miesiąc temu zakupiłem laptopa Dell inspiron n5110 Dokładnie taki - Laptop,tylko że pamieć ram mam 6gb Od pewnego czasu mam dziwne spadki fpsów w grach i nie jest to wina słabego sprzętu ani gier. Problem polega na tym że podczas grania gdy liczba fpsów jest np załóżmy na poziomie 40-50fpsów to co kilka sekund spada liczba klatek do 10-15fpsów i wraca do normy po kilku sekundach. Nie jest to wina słabego sprzętu jak wspominałem.Jak dotąd grałem w 4 gry i były to :Dirt 2,BF3,GTA 4,Mafia 2 i w każdej grze był ten sam problem,nawet na ustawieniach low gdzie średnia liczba fpsów dochodziła do 100 były spadki do 10-15. Laptop jest nowiutki i nie ma żadnych niepotrzebnych programów,itd.System operacyjny to Windows 7 Home 64 bitowy. Czytałem że takie spadki fpsów to wina małej ilości ram,ale ja posiada 6gb to jest dużo.Nawet próbowałem w cmd komendą bcdedit /set increaseuserva przypisać ilosc pamięci ram do gier i nic to nie dało(co prawda zwiększyła się ilość fpsów,ale spadki nadal były) Podczas uruchamiania gier wyłączałem wszystkie możliwe programy jakie w tym czasie działały ręcznie i poprzez gamebooster i nic to nie dało. Jakieś pomysły,jak temu zaradzić? Będe bardzo wdzięczny Cytuj Link to post Share on other sites
Papiesz111 152 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 A na jakich detalach graleś? Te karty graficzne są słabe, nawet bardzo słabe... Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Błagam was nie piszcie mi że te karty są słabe,ponieważ grałem na wszystkich ustawieniach,no ale jak np w takiej grze dirt 2 na ustawieniach low liczba fpsów to 90-120 i spadki są do 10-20 to pozostawię to bez komentarza... Cytuj Link to post Share on other sites
vilgefortz_pl 28 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 A jakie temperatury ma procesor ? Może przeinstalujesz sterowniki od grafiki ? Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Może coś w tle w tym czasie korzysta z proca lub karty ? Dysk pracuje w tym czasie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) Może coś w tle w tym czasie korzysta z proca lub karty ? Dysk pracuje w tym czasie ? Przeczytaj dokładnie mój post! Zapomniałem dodać że zainstalowałem że strony producenta najnowsze sterowniki do tej karty graficznej Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Robiłeś re-instal systemu? i od nowa wszystko instalować? Zainstaluj starsze sterowniki grafiki Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Podczas uruchamiania gier wyłączałem wszystkie możliwe programyo to Ci chodzi ? i co z tego ? zdarzało mi się, że po pewnym czasie jeden z gadżetów Windowsa powodował obciążenie procka w ok.50%. eh... a lapka mam tego samego tylko z i7. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Nie robiłem re-instalu,ponieważ jest to laptop wspólny z moją siostrą.Ona ma na tym laptopie ważne rzeczy i nie chciałbym od nowa instalować systemu i usuwać wszystkie danej z dysk,ale chyba się bez tego nie obejdzie? Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 To masz jedną partycję? wrzucić ważne pliki na D i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 o to Ci chodzi ? i co z tego ? zdarzało mi się, że po pewnym czasie jeden z gadżetów Windowsa powodował obciążenie procka w ok.50%. eh... a lapka mam tego samego tylko z i7. Wyłączałem wszystkie możliwe programy ręcznie i przez program gamebooster to jak jeszcze mogę sprawdzić czy jakiś program nie obciąża zbytnio laptopa? To masz jedną partycję? wrzucić ważne pliki na D i tyleW sumie racja nie pomyślałem,mam 2 partycje tylko że zbytnio nie znam się na instalowaniu systemu ponieważ gościu w sklepie mi zainstalował Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Format bedzie dobrym rozwiązaniem i instalacja od nowa http://www.youtube.com/watch?v=5DxBlTG1d6o 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Tylko jak go odinstalować i później podzielić partycje,pomożesz ? Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Obejrzyj dokładnie 1;18 i tam klikasz Niestandardowa wybierzesz partycje c i formatuj i tyle Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Ale w ogóle od czego zacząć, jak nie mam windowsa na płycie tylko wersję przypisaną do tego laptopa? Cytuj Link to post Share on other sites
karer 10 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Jesli karta dzieli ram z komputerem to mozliwe ze jest to przyczyna problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Jesli karta dzieli ram z komputeremta karta dysponuje własną pamięcią, nawet jeśli by tak nie było to i tak ma nadmiar RAM'u. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravan 4 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Ale w ogóle od czego zacząć, jak nie mam windowsa na płycie tylko wersję przypisaną do tego laptopa? A masz partycje recovery? Cytuj Link to post Share on other sites
Deomortis 72 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Miałem podobne przejścia. Okazało się, żę wina leży po stronie zaczytu z dysku. Gry ścinają się, gdy muszą doczytać dane. Defragmentacja trochę pomogła. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17834 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Okazało się, żę wina leży po stronie zaczytu z dysku.dobrze by było zapuścić pełnego skana z HDTune i (lub) obejrzeć odczyt Smart. Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 (edytowane) Przeistalowałem system i dalej są spadki fpsów?? Zauważyłem że podczas dłuższego grania pojawiają się te spadki i według mnie to raczej spowodowane jest przez temperature laptopa która podczas gier wynosi ok,80 stopni Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez Yamakasi51 Cytuj Link to post Share on other sites
diablos222 13 Napisano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Ja rowniez mialem taki problem z niektorymi grami. Musialem w ustawieniach zasilania wlaczyc "Wysoka wydajnosc". Cytuj Link to post Share on other sites
Yamakasi51 5 Napisano 18 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Jeżeli kogoś interesuje jeszcze temat to już sobie poradziłem z tymi spadkami,a problemem były tu temperatury,które osiągały 85 stopnie na karcie graficznej i przez tą temperaturę miałem te spadki,ponieważ miałem w ustawieniach zasilania użycie procesora na 100% przestawiłem na 95% i temp spadła o 10 stopni i już nie ma spadków Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts