Skocz do zawartości

Sapphire Radeon HD7870 - Problemy ...

Recommended Posts

Witam , jak w temacie :) od 3 dni posiadam ta karte i sa problemy tzn. Jakby nie jest tak wydajna jak powinna być i teraz nie wiem czy to wina karty czy za małej ilości Ramu czy może wpływ na to ma też komputer ktory z 2 lata nie był formatowany ...

Battlefield 3 wszystko na maxa + MSAAx4 ~75 FPSów rozdz. 1280x1024

Assassins Creed Brotherhood Wszystko na maxa + v-sync OFF ~60 Klatek w samym centrum miasta jak włącze v-sync to ilosc klatek sopada srednio o 20 ... wiec jest no te 45/50 klatek ..

Bad Company 2 wszystko na maxa rozdz. 1280x1024 chodzi gorzej niż Battlefield 3 %-) ma około 5/10 klatek mniej od BF3 ...

Bardzo prosze o jakąs porade czy coś bo już mi rece opadają ...

Tutaj sa fabryczne ustawienia karty ...

http://img528.imageshack.us/img528/8823/beztytuulbz.png

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrwiam

Zrób test w 3d marku 06 i 011 bardzo dziwna sytuacja sprawdź użycie gpu podczas gry np BF3 i Assassins Creed Brotherhood , w msi afterburner powinno być na 97-99 % jeśli masz mniej to nie jest winna karty tylko procesor niedomaga lub zbyt mała ilość pamięci ram , mam tą samą kartę i u mnie wszystko pięknie śmiga w maksymalnych dostępnych detalach w rozdzielczości ful hd

@Szy3ki

Podkręć tą i5 do 3,6 GHz przynajmniej

Jak to zrobić ? Napisz krok po kroku jak byś mógł bo jestem zielony jeszcze nigdy nic nie podkręcałem :( I czy seryjne chłodzenie wystarczy po podkreceniu ?

P.S Polecił bys jakis dobry program do sprawdzania temperatur Karty i Procka ? Wydajnosc itp itd ?

Jak to zrobić ? Napisz krok po kroku jak byś mógł bo jestem zielony jeszcze nigdy nic nie podkręcałem :( I czy seryjne chłodzenie wystarczy po podkreceniu ?

P.S Polecił bys jakis dobry program do sprawdzania temperatur Karty i Procka ? Wydajnosc itp itd ?

Podkręcanie cpu to banalnie prosta sprawa i wszystko znajdziesz w tym dziale:

http://forum.benchmark.pl/forum/39-podkrecanie/

no i przydalo by się abyś wymienił coolera na cpu ale do 3 GHz boxowy wystarczy

Temperaturę procka sprawdzisz za pomocą real temp lub core temp. Co do karty graficznej to gpu-z i msi afterburner a do testów stabilności to gry i smarki

Moim zdaniem te wyniki niezależnie od OC cpu i tak są dziwne, bez OC powinno być nawet lepiej niż jest obecnie, hmm?

Dziwne i tio bardzo jutro wszystko posprawdzam i zdam relacje co i jak

Zrób test 3dmark 11 i podaj wynik

OK zrobie i wrzuce :D

Powiedz mi, czy zmieniałeś niedawno procka z dual core na quad bez reinstalacji systemu? Czasem to może powodować problem.

Nie tego procka mam od nowości tego kompa i jedynie co w całej budzie zmieniałem to własnie karte graficzna z Gainwarda GTX260 na Saphire 7870 :)

PROSZE WYNIK Z 3Dmark 11

http://www.3dmark.com/3dm11/4089964

Jak widać szału nie ma :/

Z tego co pokazuja wykresy ta karta w 3dmarku 11 powinna mieć ~6480 :) a u mnie wyszło 5300 ...

No Format nie był robiony z 2 lata %-) Jutro sformatuje całość , wgram Windowsa 7 i najnowsze stery do grafy 12.6 albo 12.7 i zobaczymy co wtedy będzie :) Odrazu wgram sobie Core Temp do Procka i GPU-Z albo MSI After Burner zobacze jakie sa temp po formacie itp itd no i zrobie 3dmarka 11 ... Mysle ze wynik powinien byc jak wszystko bedzie dobrze ponad 8000 tysiecy a nie jak teraz 5300 ... %-)

@Szy3ki

Ja mówię o wyniku TYLKO graphics, a nie o ogólnym. W graphics masz 6k, ja ponad 7,6k, więc różnica spora, ale to wynika z mojego wysokiego OC karty :) Na stocku robi jakieś 6,5k.

Edytowane przez YuroGT

@Szy3ki

Ja mówię o wyniku TYLKO graphics, a nie o ogólnym. W graphics masz 6k, ja ponad 7,6k, więc różnica spora, ale to wynika z mojego wysokiego OC karty :) Na stocku robi jakieś 6,5k.

6.5k ? Zgadzało by się , ponieważ gdzieś pisze na forach i stronach z wydajności że robi 6400