behemothxx 208 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Mam pytanie, ile powinien wynosić turbo boost w karcie gigabyte gtx 670? Wszędzie czytam że 1058mhz a mi hwinfo64 pokazuje 1175mhz (karty NIE kręciłem). Po grze w metro 2033 ze wszystkimi opcjami na full, tylko zamiast msaax4 miałem aaa ustawione, hwinfo pokazuje coś takiego: http://imageshack.us/photo/my-images/715/17866667.jpg/ w związku z tym, mam kilka pytań: 1.Dlaczego w polu total GPU power widnieje tylko 74,...%, dlaczego karta nie daje z siebie 100%? 2.Czemu zajęte było tylko 1gb pamięci? Przecież mietro to dość wymagająca gra. 3.Czemu taktowanie GPU geometry clock wynosi aż 1175mhz zamiast tych 1058mhz? 4.Dlaczego wentylator tylko na 41% się rozkręcił? Cytuj Link to post Share on other sites
Fogzu 16 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) 1. W panelu nvidii masz zasilanie ustawione na adapcyjne 2. Bo tyle bylo widocznie tylko potrzebne 3. Mam tak samo Kumplowi 7950 leci na 1200mhz a nie ma podkręcanej Więc to nie tylko tutaj ma zastosowanie 4. Nie było potrzeby by kręcił się szybciej Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Fogzu Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 1.Fogzu też masz tą kartę? 2.Masz w paneli NV ustawione jak to zasilanie? 3.Serio też ci dobija do 1175mhz? Bo ja mam zainstalowane najnowsze bety i myślałem że to stery kartę bardziej katują. 4.Jeśli grałeś w metro na tym gtx'ie to mam kilka pytań. Cytuj Link to post Share on other sites
Fogzu 16 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) 1. Mam tą kartę 2.W panelu nvidii masz opcje zasilania i jeśli chcesz cały czas mieć full to zmieniasz z adaptacyjnego na preferowanie maksymalnej wydajności. Wg mnie nie do końca ma sens bo karta tylko będzie pobierała więcej prądu kiedy nie jest to potrzebne 3.Nie do końca 1175, u mnie było max 1151 w bf'ie 4.W metro niestety nie grałem na tej karcie Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez Fogzu Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Wiem że jak karta potrzebuje więcej mocy, to sama sobie ją dawkuje. Ale grając w taką grę jak metro 2033 (masakrycznie daje wycisk karcie), powinna chyba chodzić na 100% a nie 70 kilka. Na jakich sterach jedziesz? Cytuj Link to post Share on other sites
Anoizmrox 68 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Jeśli chcesz to 100% ustaw w sterowniku NV dla Metro 2033 zamiast zasilania adaptacyjnego(tyle ile potrzebuję) na maksymalne wykorzystanie. Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie wpłynie to negatywnie na kartę? Nie chce jej uszkodzić... Wy też tak ustawiacie jak gracie? Cytuj Link to post Share on other sites
Anoizmrox 68 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja mam adaptacyjne. Wtedy karta sama sobie ustala jakie obciążenie musi być do danego obciążenia, a nie zawsze 100%. Negatywnie może nie wpłynie, ale zawsze większe temperatury będą. Cytuj Link to post Share on other sites
Fogzu 16 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Ja mam na adaptacyjne, a sterownik mam najnowszy - nie beta. Z mojego punktu widzenia nie ma sensu dawać na maksa karty, chyba, że Ci coś się ścina lub też chcesz robić smarki, ale one chyba automatycznie wykorzystują maksa Jeżeli aplikacja miała potrzebę wykorzystywania 100% to tak by się stało. Ustawiając na maksa podczas grania tracisz tylko prąd, no ale mówię - ustaw sobie na maksa jak potrzeba Ci każdej klatki jaka jest potrzebna Cytuj Link to post Share on other sites
sokol86 1 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 GPU Core load wynosi 99% więc czemu tak wszyscy panikujecie? to że GPU Power jest niższe to o niczym nie świadczy. Graj spokojnie a nie przejmuj się pierdołami. Pzdr Cytuj Link to post Share on other sites
behemothxx 208 Napisano 10 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. 1.Jest może jakiś sposób, aby pozbyć się tych pasów (jakby dwie połówki obrazu, zachodzą na siebie) gdy mam wyłączony v-sync, irytuje mnie to trochę, a nie chcę synchronizacji włączać. Niestety mam monitor full HD ale tylko 60hz. 2.Druga sprawa to to, że fraps pokazuje mi w metro np; 50fps a gra jakby lekko ścina, jakby płynnie nie chodziła a klatek mam całkiem dużo. 3.Ile powinienem mieć klatek w tym metro, na tej karcie mniej więcej? Bo niby karta całkiem mocna a metro potrafi jej dać w kość czasami. Sory że post pod postem, ale wpadłem na dziwną animalię;p Zainstalowałem oficjalne stery 301.42 i w hw monitor, pokazuje mi dodatkową opcję o0, zobaczcie sami: http://imageshack.us/photo/my-images/225/45862942.jpg/ chodzi o GPU SHADER CLOCK, na najnowszych betach tego nie było. Co to jest? Cytuj Link to post Share on other sites
foxy97 121 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 (edytowane) to gpu shader clock, http://en.wikipedia.org/wiki/Shader Edytowane 10 Sierpnia 2012 przez foxy97 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts