Gaudeamus 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Koledzy proszę o pomoc w interpretacji odczytów SMARTa. Już się naczytałem na ten temat ale szczerze mówiąc wszędzie są te same formułki opisujące poszczególne elementy odczytu. Brak jednak informacji jak je interpretować - jakie wartości są dopuszczalen, jakie krytyczne itp. Prezentuję odczyt z CrystalDiskInfo 5 Problem objawiał się tym, że przy próbie odczytu niektórych plików komp dotawał "czkawki" - zawieszał się na ułamek sekundy co 2 sekundy (około) Zużycie proca było w normie. Przeskanowałem dysk HD Tune i wykazało bad sektory. Co z tym fantem zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 SeaTools for Windows -> SMART Check -> instrukcja co zrobić za pomocą SeaTools for DOS -> wykonać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ok. Thanx za odp. Powiedz mi tylko czy wykonując tą operację utracę dane z dysku. Chodzi o to czy muszę je jakoś archiwizować - 2 partycje w tym systemowa. Czy ta operacja w SeaTools for Windows usunie problem doraźnie, czy też mogę być spokojny o dysk na dłuższy czas? No i jak interpretować SMART a w szczególności sekce C5 i C6? Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Bardzo duzo tych bad sectorow - w dodatku nastepne niestabilne czekaja w kolejce. Mozesz sprobowac SeaTools jak drachenfeles napisal. Monitoruj te parametry - jak sie beda zwiekszac to moim zdaniem pora na nowy dysk niestety. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 . Chodzi o to czy muszę je jakoś archiwizować - 2 partycje w tym systemowa. dysk jest w takim stanie, że ważne dane powinieneś zarchiwizować tak czy owak, sama naprawa nie powinna nieść za sobą takiego ryzyka, gdyby miało się tak stać program cię ostrzeże Czy ta operacja w SeaTools for Windows usunie problem doraźnie, czy też mogę być spokojny o dysk na dłuższy czas? tego dowiemy się dopiero po 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Cholerny świat! A jak ocenicie stan tego dysku. To drugi identyczny. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 nie jest źle, ale potraktuj go tak samo aha i upewnij się, że kable są dobrze dopięte, czasami dyski sypią błędami wynikającymi z niedopiętego/wadliwego kabla 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dzięki za wszystkie rady. Tak to jest jak się zbyt długo (czytaj intensywnie) używa jednego dysku a drugi kupuje się używany bo taniej. Szlag! Teraz tylko nówki i z wyższej półki. Zbyt ważne dane mam by się bawić w taką partyzantkę. Dobrze że za wczasu się zoriętowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
_MoonLight_ 9 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Z dyskami dzisiaj to nie ma reguły nawet z nowymi, trafisz z defektem to masz pecha trzeba wymieniać co się ostatnimi czasy nader często zdarza. Kupowałem WD Black-a za 8 stów i też sypał niestabilnymi sektorami. Jak masz ważne dane to lepiej zainwestuj w regularny backup ew w mirror (raid 1). Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez _MoonLight_ Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Wrócę do tematu. Cały dzień walczyłem z dyskiem z postu #1. Spod Hiren's Boot 15.1 Uruchomiłem Victoria 4.3\ 1. Przeskanowałem dysk i efekt nie był zbyt optymistyczny. Bloki 200 (zielony) 438 wystąpień 600 (pomarańczowy) 25 wystąpień > (czerwony) 0 wystąpień Err (niebieski) 39 wystąpień (niebieski z wykrzyknikiem) 2. Remap 3. Skan = brak Err I uzyskałem wynik w Crystal Disk Info A było Co można sądzić po tych zmianach. Da się jakąś w miarę pozytywną prognozę / założenie na przyszłość wyciągnąć. Próbowałem wcześniej załatwić sprawę SeaTools for DOS ale podczas skanu zawiesił się (kompa) więc przerzuciłem się na Victorię Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 To znaczy dysk jeszcze wytrzyma ale musisz zrobić kopię danych Cytuj Link to post Share on other sites
Gaudeamus 1 Napisano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 To znaczy dysk jeszcze wytrzyma ale musisz zrobić kopię danychKopia to podstawa. Zrobiłem ją zanim zabrałem się za powyżej opisane czynności. Możesz jakoś doprecyzować (domyślam się, że to raczej wróżenie) czy "jeszcze wytrzyma" może oznaczać np. 3 miesiące, czy rok. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 7 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie mogę ci wyróżnić bo nie wiem w jakim tępię się będzie pogarszał jego stan ja sam posiadam dysk z kilkoma badami o pojawiły się w tydzień ale od 5 miesięcy się to nie zwiększyło wieć ciężko to oszacować. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts