mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Witam serdecznie. Poszukuję dobrej karty dźwiękowej, która będzie głównie służyła do słuchania muzyki. Czasem gram w gry, ale tak na prawdę wisi mi czy będę słyszał kogoś z odległości 100m czy 50m Głośniki jakie posiadam to Cambridge SoundWorks 5.1 DTT2200 oraz Samsung HT-X30. Z czasem zmienię je na coś lepszego. Słuchawki to Goldring DR150. Od karty wymagam by miała wyjście słuchawkowe, wejście line-in, wyjście optyczne oraz inne podstawowe typu mikrofon. Zadowoliło by mnie 7.1 jednak 5.1 jak na obecne głośniki mi wystarczy. Mam do przeznaczenia około 425 na ten cel. Płyta główna to ASRock P67 Extreme4 Gen3, zajęty mam tylko slot pci-e 3.0, w którym siedzi grafika. W oko wpadła mi jedna karta Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio http://www.saturion.pl/product/146014/RTV/Domowe_Audio_Video/Audiotrak_Prodigy_7_1e_X_Fi_Audio.html. Czy ta karta jest warta swojej ceny? Może jest coś lepszego w tej cenie? Proszę o pomoc PS. Lubię mocny bas, jeżeli miało by to jakieś znaczenie podaję tę informację. Co do gatunku muzyki to głównie house, trance, electro, hardstyle, dubstep itp Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 oko wpadła mi jedna karta Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio http://www.saturion....X_Fi_Audio.html. Czy ta karta jest warta swojej ceny? tak, możesz brać śmiało Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Spełni moje oczekiwania? Nie ma czegoś lepszego w tym segmęcie cenowym? Tak na marginesie. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego Samsunga, Cambridge oraz Goldringów? Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Moim zdaniem weź audiotraka ale Cube na US. Kosztuje około 400 zika. Zewnętrzna karta to mnie zakłóceń Miało być na USB Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Jeżeli chodzi o tą kartę: http://audiomagic.pl/wzmacniacze-sluchawkowe/20350-audiotrak-prodigy-cube.html to nie jestem zbytnio przekonany. Ona w ogóle jest 5.1 ? Bardziej przypomina mi to wzmacniacz słuchawkowy a nie kartę dźwiękową Wolał bym coś wewnętrznego bo kolejny klocek na biurku mi się nie widzi Ponawiam prośbę o napisanie opini na temat mojego sprzętu audio. Cytuj Link to post Share on other sites
zine5 175 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 wg mnie najlepiej kupić audiotrak prodigy hd2 albo 7.1 hi fi (a najlepiej używaną to jeszcze sporo zostanie...), ja dałem kiedyś za swoją 180zł i do dziś nie narzekam ... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 HD2 jest pod stereo podobnie jak Cube, a autor chce 5.1/7.1, nie żeby to miało sens, ale jak już chce to niech ma Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dzięki za opinie! A 5.1/7.1 nie ma sensu ? Proszę o jakąś głębszą wypowiedź Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 co tu dużo... miałem, pozbyłem się, teraz mam kolumny stereo, 5.1 czy inne tego typu rozwiązania na więcej kanałów to sztuka dla sztuki, nie mają żadnych zalet w stosunku do stereo, a wady już się znajdą, choćby fakt, że trzeba posiadać i gdzieś postawić cały układ, plus mało co w ogóle daje poprawne źródło, mam na myśli wszystkie filmy i gry, które rzekomo działają świetnie z 5.1... taa chyba na papierze 1 Cytuj Link to post Share on other sites
_MoonLight_ 9 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 5.1/7.1 to tylko filmy, gry i .. nic wiecej. Do muzyki to tylko stereo, specyfika układów stricte do stereo a do wielokanałowych jest troszkę inna. Stąd jak ktoś poważnie słucha muzyki a nie tylko "słucha" to stereo nic więcej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Melman1980 363 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Wlasnie wlasnie bo w stereo muzyke sie "slyszy" a w 5.1 "slucha" Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Czyli jeżeli teraz kupię kartę 7.1/5.1, a potem będę chciał zmienić głośniki na stereo, to ta karta stanie się praktycznie bezużyteczna ponieważ do stereo są rozwiązania innego typu? Dobrze rozumiem? To może pójdźmy na jakiś kompromis? Zakup karty stereo ze wzmacniaczem słuchawkowym oraz wzmacniaczem mikrofonowym, do której za pomocą jakiś przejściówek podłącze moje głośniki od Cambridge. Istnieje takie coś? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Czyli jeżeli teraz kupię kartę 7.1/5.1, a potem będę chciał zmienić głośniki na stereo, to ta karta stanie się praktycznie bezużyteczna ponieważ do stereo są rozwiązania innego typu? nie, taka karta obsługuje 8 kanałów, czyli od stereo (2 kanały) do 7.1 (8 kanałów), kwestia ustawienia w sterowniku czego od niej chcesz jak już masz zestaw 5.1, czy ile on tam ma, to używaj Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez drachenfeles 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Mam 2 zestawy 5.1. Czyli najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio Dziękuję wszystkim za pomoc ! PS. Czy karta dźwiękowa ma wpływ na jakość przesyłanego dźwięku kablem optycznym ? Jest różnica między integrą, a tym Audiotrakiem? Bo przy normalnych kablach to wiem, że jest spora różnica Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Czy karta dźwiękowa ma wpływ na jakość przesyłanego dźwięku kablem optycznym ? nie ma Jest różnica między integrą, a tym Audiotrakiem? analogowo - kolosalna Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) No to w takim razie biorę tego Audiotracka A co byście polecili do kwoty 300 zł, aby też spełniało moje wymagania? Kwota, którą chcę przeznaczyć na tą kartę jest zależna od ceny za jaką sprzedam PSP, więc dlatego rozważam różne przedziały cenowe. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez mi1996 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 nie bardzo jest sens schodzić niżej, ale Xonar DX/XD też jest niczego sobie Cytuj Link to post Share on other sites
mi96 384 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ok dzięki za pomoc. Jedynie ten Audiotrak posiada optyczne + wzmacniacz słuchawkowy. Decyzja zapadła. Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts