Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Poszukuję dobrej karty dźwiękowej, która będzie głównie służyła do słuchania muzyki. Czasem gram w gry, ale tak na prawdę wisi mi czy będę słyszał kogoś z odległości 100m czy 50m :) Głośniki jakie posiadam to Cambridge SoundWorks 5.1 DTT2200 oraz Samsung HT-X30. Z czasem zmienię je na coś lepszego. Słuchawki to Goldring DR150. Od karty wymagam by miała wyjście słuchawkowe, wejście line-in, wyjście optyczne oraz inne podstawowe typu mikrofon. Zadowoliło by mnie 7.1 jednak 5.1 jak na obecne głośniki mi wystarczy. Mam do przeznaczenia około 425 na ten cel. Płyta główna to ASRock P67 Extreme4 Gen3, zajęty mam tylko slot pci-e 3.0, w którym siedzi grafika. W oko wpadła mi jedna karta Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio http://www.saturion.pl/product/146014/RTV/Domowe_Audio_Video/Audiotrak_Prodigy_7_1e_X_Fi_Audio.html. Czy ta karta jest warta swojej ceny? Może jest coś lepszego w tej cenie? Proszę o pomoc :)

PS. Lubię mocny bas, jeżeli miało by to jakieś znaczenie podaję tę informację. Co do gatunku muzyki to głównie house, trance, electro, hardstyle, dubstep itp :)

Spełni moje oczekiwania? Nie ma czegoś lepszego w tym segmęcie cenowym?

Tak na marginesie. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego Samsunga, Cambridge oraz Goldringów?

Jeżeli chodzi o tą kartę: http://audiomagic.pl/wzmacniacze-sluchawkowe/20350-audiotrak-prodigy-cube.html to nie jestem zbytnio przekonany. Ona w ogóle jest 5.1 ? Bardziej przypomina mi to wzmacniacz słuchawkowy a nie kartę dźwiękową ;) Wolał bym coś wewnętrznego bo kolejny klocek na biurku mi się nie widzi ;) Ponawiam prośbę o napisanie opini na temat mojego sprzętu audio.

co tu dużo... miałem, pozbyłem się, teraz mam kolumny stereo,

5.1 czy inne tego typu rozwiązania na więcej kanałów to sztuka dla sztuki, nie mają żadnych zalet w stosunku do stereo, a wady już się znajdą, choćby fakt, że trzeba posiadać i gdzieś postawić cały układ, plus mało co w ogóle daje poprawne źródło, mam na myśli wszystkie filmy i gry, które rzekomo działają świetnie z 5.1... taa chyba na papierze

• Popieram 1

Czyli jeżeli teraz kupię kartę 7.1/5.1, a potem będę chciał zmienić głośniki na stereo, to ta karta stanie się praktycznie bezużyteczna ponieważ do stereo są rozwiązania innego typu? Dobrze rozumiem? To może pójdźmy na jakiś kompromis? Zakup karty stereo ze wzmacniaczem słuchawkowym oraz wzmacniaczem mikrofonowym, do której za pomocą jakiś przejściówek podłącze moje głośniki od Cambridge. Istnieje takie coś?

Czyli jeżeli teraz kupię kartę 7.1/5.1, a potem będę chciał zmienić głośniki na stereo, to ta karta stanie się praktycznie bezużyteczna ponieważ do stereo są rozwiązania innego typu?

nie, taka karta obsługuje 8 kanałów, czyli od stereo (2 kanały) do 7.1 (8 kanałów), kwestia ustawienia w sterowniku czego od niej chcesz

jak już masz zestaw 5.1, czy ile on tam ma, to używaj

Edytowane przez drachenfeles
  • Popieram 1

Mam 2 zestawy 5.1. Czyli najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku będzie Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio :) Dziękuję wszystkim za pomoc !

PS. Czy karta dźwiękowa ma wpływ na jakość przesyłanego dźwięku kablem optycznym ? Jest różnica między integrą, a tym Audiotrakiem? Bo przy normalnych kablach to wiem, że jest spora różnica :)

No to w takim razie biorę tego Audiotracka :) A co byście polecili do kwoty 300 zł, aby też spełniało moje wymagania? Kwota, którą chcę przeznaczyć na tą kartę jest zależna od ceny za jaką sprzedam PSP, więc dlatego rozważam różne przedziały cenowe.

Edytowane przez mi1996