Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Ale te twoje byczki nie wejda pod noctue Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez kubaziom73 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Wejda, tylko trzeba noctue odpowiednio zamontowac Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Aha jak tak uważasz masz zestawik pierwsza klasa te ramy od GreQa i jazda Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Łomem Te 2x 690 to był dowcip wyszydzający wszechobecną przesadę No ale zestaw żyleta, tylko jakieś duże szkiełko (42"?) by się nadało. Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Założył już osobny temat w dziale monitory Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Tu masz pokazane co i jak: Cytuj Link to post Share on other sites
perfekcjonista999 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) @kubaziom73 twoja propozycja jest bardzo slaba moim zdaniem poniewaz brak argumentacjii z twojej strony nad moim zostawem oraz: 1. Ram mniejszy rozumiem od g.skill i zmiesci sie z noctua, badz zalmanem (nadal nie mam testu ktore chlodzenie jest wydajniejsze). Czy jest lepszy ram cos jak g.skill, corsairy pracuja z niska czestotliwoscia i wysokie opoznienie maja wzgledem skili...- i tak sa mi te parametry potrzebne mimo ze wiekszosc twierdzi inaczej. Dodatkowo wystarczy mi w zupelnosci 16GB ramu aktualnie, w kostkach po 8gb, nie potrzebuje na dzien dzisiejszy wiecej. 2. Co to jest za producent tej karty geforca ktora podales, kolejne nie lepszym rozwiazaniem jest sli gtx 680. 3. Ocz vertex4 256gb jest wydajniejszym dyskiem od samsunga 256gb 830 wiec nie wiem po co mi go podajesz jako propozycje. 4. Corsair Ax850W wypada lepiej od drozszego konkurenta enermax platimax 750w. Roznica w poborze pradu na korzysci enermaxa nie zwroci sie nawet po 10latach, a w pozostalych wszystkich innych kwestiach corsair jest lepszym wyborem od 750w enermaxa. Wczesniej podalem link do testu na fraz. 5. Naped blu-ray, pisalem ze nie potrzebuje, wiec nie wiem po co mi go umieszczasz w zestawie...wystarczy mi moj plextor dvd. 6. Przy monitorze to zupelnie sie popisales, potrzebuje monitora 30calowego a polecasz mi 23" z nizsza rozdzielczoscia ze zbednym bajerem 3d jak dla mnie. 30cali 2560x1600 mnie jedynie interesuje do 5tys zl do 80%gier+15%multimedia,5%internet, 0 grafiki. 7. Klawiatury, myszy, podkladki nie zmieniam bo sa to pod moje preferencje mmorpg gracza najlepszy mozliwy sprzet obecnie na rynku pomijajac profesjonalne klawiatury typu filco itd. 8. Dzwiekowka, wiekszosc poleca mi STX ze wzgledu na to ze jest bardziej przyszlosciowa. Reasumujac: Nadal nie wiem jaka wybrac pamiec, procesor, grafike, plyte glowna, chlodzenie. Pisalem juz ze chce najlepsze mozliwe komponenty dla gracza do domu. Dotychczas nikt nie rozwial moich watpliwosci na temat niektorych podzespolow. Prosze tez o krotkie argumentacje jezeli mozna przy podzespolach. Dodatkowo nie musicie sie ograniczac i skladac zestawow w jednym sklepie. Bede szukal w calej sieci podzespolow. @Greq, chce nowe ramy z lepszymi parametrami, j.w 2x8gb. pozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez perfekcjonista999 Cytuj Link to post Share on other sites
ProXimo 210 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 co do twojego zdania "Co to jest za producent tej karty geforca ktora podales" przy GTX 690 producent nie ma większego znaczenia bo chłodzenie tak czy siak nie może być inne (tak sobie zażyczył producent czyli nvidia) więc nie można się tego czepiać . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) chce nowe ramy z lepszymi parametrami, j.w 2x8gb. Do platformy S2011 bierze sie 4 kosci conajmniej, zeby zutylizowac QuadChannel. A roznic pomiedzy 1600mhz czy 2200 nie odczujesz, poza lzejszym portfelem Nie mowiac ze te korsarze pewnie by sie podkrecily do podobnych wartosci ad.3 Samsung mniej problematyczny i mniej awaryjny. ad.4 Enermax to lepsza marka, wypada podobnie a wcale specjalnie drozszy nie jest. Napewno nadrobi kulutra pracy. ad.8 Jakakolwiek dzwiekowka wkladana do srodka peceta to lekko mowiac kupa, ja postawilbym na amplituner/zewnetrzny DAC jezeli cenisz sobie jakosc dzwieku. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez GreQonE Cytuj Link to post Share on other sites
perfekcjonista999 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 @ProXimo ok @GreQonE SSD-vertex szybszy, biore vertexa, zepsuje sie cos, oddam na gwarancje lub kupie nowy - wersja 4 zbiera same dobre opinie. Zasilacz-co rozumiesz przez nadrobi kultura pracy? czytales test na fraz? ma gorsze kable od corsaira ax850w-trudniej je ulozyc w budzie-moze pogorszyc wentylacje w budzie, jest minimalnie glosniejszy, nie ma trybu pasywnego, jest drozszy i ma o 100w mniej. Natomiast za to zabiera 2-3% mniej pradu ktore nigdy sie nie zwroca. Co rozumiesz przez kultura pracy? karta dzwiekowa-ok, usuwam ja z listy. Co do naglosnienia udam sie do fachowcow w sklepach audio. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 SSD-vertex szybszy, biore vertexa Spoko Zasilacz-co rozumiesz przez nadrobi kultura pracy? czytales test na fraz? ma gorsze kable od corsaira ax850w-trudniej je ulozyc w budzie Kultura pracy - glosnosc wentylatora, Corsair nie slynie z cichych zasilaczy, konstrukcja jest praktycznie blizniacza z Seasonic, ale z tych dwoch wybralbym Seasonic nad Corsairem. Kable zawsze mozna wygiac wedle upodoban, to ze sa twarde to juz kwestia dyskomfortu psychicznego, niczego wiecej, musialyby byc z betonu zeby nie dalo ich sie dobrze ulozyc Natomiast za to zabiera 2-3% mniej pradu ktore nigdy sie nie zwroca 2-3% pradu to nie wiele, ale wez pod uwage, ze wydziela przy tych 2-3% o wiele mniej ciepla (mniej energii jest marnowane na "grzanie") przez co jest wyzsza kultura pracy, za czym idzie kolejny punkt na korzysc enermaxa. Cytuj Link to post Share on other sites
perfekcjonista999 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Model ax850w Corsair wedlug testow jest cichszy od enermaxa. Wielkosc, jest krotszy o cm. Ma odczepiane kable wszystkie w pelni modularny czyli nie bedzie zbednych kabli w obudowie co jest okropne. Model enermaxa w pelni modularny jest np 1200W, nawet 850w ma zainstalowany na stale splot kabli. Nie chodzilo mi o twardosc w woli scislosci kabli tylko o mozliwosc odczepiania. W kazdej high endowej obudowie nie ma zbednych palasajacych sie kabli. Co do wydzielanego ciepla sie nie wypowiem, ale moj osobisty wniosek jest taki, gdyby enermax mial odczepiane kable, byl w pelni modularny bralbym go w ciemno zamiast corsaira (doplacilbym te pare groszy) a tak lepszym wyborem pozostaje corsair (w zupelnosci wystarczajaca ilosc kabli w budzie od zasilacza z pewnoscia nie pogorszy cyrkulacji jak w przypadku byc moze enermaxa.) Model enermaxa np 850w jak i Corsaira ax850w zarowno w zagranicznych jak i polskich recenzjach lapie same plusy, z tym ze wiekszosc przyczepia sie jedynie do lekko zawyzonej ceny enermaxa i tych przekletych kabli. Pamięć Corsair DDR3 4x4GB 2133MHz CL9 Dominator GT XMP ~900zł Beda pasowac z tym chlodzeniem zarowno pod lga 1155 jak i 2011? Wydaja sie byc mniejsze od g.skili, maja nizsze napiecie no i zajma 4 wejscia na RAM - i tak wiecej nie potrzebuje pamieci. Z tego co wyczytalem noctua NH-D14 jest najlepszym obecnie chlodzeniem powietrznym na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
Dip79 147 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Jak tak wszystko dobrze wiesz i nic ci nie pasuje, to dlaczego jesteś tu na forum i zadajesz pytania? Każdą opinie, każdą pomoc krytykujesz i mówisz, że to i tamto lipne. Najwidoczniej sam wiesz lepiej... Ja ci mówie (jak wcześniej), że do tej ceny Enermax najlepszy jest. Według mnie oczywiście, bo spora część może zdania nie podzielać. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez Dip79 1 Cytuj Link to post Share on other sites
perfekcjonista999 1 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Jak ktos mi poleca zestaw z du* skladany w 2min nie czytajac w pelni mojego pierwszego posta tylko zerkajac na limit cenowy to pewnie ze wypadam na madrego. Przesiedzialem cala noc w sieci i zaszlo duzo zmian: Zasilacz: enermax platimax 850w -100% obudowa: Corsair Obsidian 800D -100% zakochalem sie w tej obudowie. Zobaczylem test na fraz http://www.frazpc.pl/artykuly/478511,Corsair_Obsidian_800D_-_Obudowa_przez_duze_O_.html porownanie idealne z silverstone ft02. Corsair jest lepsza buda. Potrzebuje dodatkowo do niej 4 wentylatorow 120mm w kolorze czarnym. Ktore sa topowe, najlepsze. Jeden na 2.5 zatoke, i trzy na gore obudowy ktore beda wpychac zimne powietrze z zewn. Czy ta obudowa posiada USB3 bo nie moglem sie dopatrzec. Jesli nie to chyba jest wada, skoro sa juz dostepne pendrivy usb3 ktore sa praktyczne i znacznie szybsze niz na usb 2.0. pamiec: Corsair DDR3 4x4GB 2133MHz CL9 Dominator GT XMP ~900zł - tyle ze nadal nie wiem jak sie ma one z chlodzeniem noctua, swoja droga wentyle z noctuy nie beda pasowac kolorystycznie do wnetrza budy, ale jakos to przeboleje. W przyszlosci zrobie wodowanie w tej obudowie bo najlepiej sie do tego nadaje na rynku. Cytuj Link to post Share on other sites
Dip79 147 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 LOL, nie dość że z ciebie d!ck, to jeszcze masz jakieś wysokie ego na swoim punkcie. Zejdź na ziemie i ogarnij się. Czytając pierwszego posta? Chciałeś zestaw "best of the best" i taki ci składali. Jak wiesz lepiej, to proszę bardzo sobie sam składaj i tyle. Na mądrego wychodzi tutaj każdy, prócz ciebie. A ty masz na tym kompie grać (czy co tam robić), czy gapić się na to? Uj z tym, że nie pasuje człowieku. Babą nie jesteś i nie powinieneś wybredzać. 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Kupuj co chcesz chciałeś wydajny sprzęt to dałem, co ci w procu, płycie nie pasuje? Jeżeli wiesz jaką grafike kupujesz to po co sie pytasz? Nie wiem żeby zaszpanować że CIę stać czy jak nie wiem??? Ludzie próbują pomóc a ty ciągle na nie wybiez ten ram jaki chcesz... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ten facet już tu siedzi od jakiegoś czasu i wypytuje o najlepszy możliwy sprzęt a potem kręci nosem że nie takie, nie srakie. Nie lubię takich ludzi co najpierw pytają co lepsze a potem zawracają du*e swoimi spostrzeżeniami odnośnie nieadekwatnej giętkości kabli w zasilaczu i tylko marnują nasz czas. A teraz wiadomość, za kilka miesięcy twój zestaw best of the best będzie anymore więc jest to wysoce bez różnicy co kupisz skoro za chwilę ten chwalebny tytuł zgarnie inny sprzęt. Jak oczekujesz wydajności w grach na 30" monitorze to można to osiągnąć za 1/3 tej kwoty i nie biadolić na forum od co najmniej tygodnia że chce się większą przepustowość ramu bo 2000Mhz to niedostatecznie dużo. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Kubuś_73 320 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Mas ztesty programista poczytaj http://www.anandtech.com/show/5805/nvidia-geforce-gtx-690-review-ultra-expensive-ultra-rare-ultra-fast/11 Cytuj Link to post Share on other sites
kastefan4 106 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Według mnie zestaw Kuby jest dobry, ale właśnie zmieniłbym grafikę na 680sli i zasiłke 1000W modularną Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 4 wentylatorow 120mm w kolorze czarnym BeQuiet SilentWings 2 bodajze bedzie spoko tyle ze nadal nie wiem jak sie ma one z chlodzeniem noctua Nie powinno byc problemow, najwyzej troszke bedziesz musial pokombinowac przy montazu wentylatora push na chlodzeniu Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Ach tam problem, to niech weźmie archona albo armagedona. Jaka będzie różnica w wydajności ? 3/4 stopnie ? Dalibyście już też spokój z tą noctuą bo ja mam wrażenie, że legenda tego chłodzenia już kilkakrotnie przerosła je same i jego możliwości. Jest MULTUM lepszych, ciekawszych, ładniejszych chłodzeń na rynku. Wystarczy przejrzeć testy. Cytuj Link to post Share on other sites
Dip79 147 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dla wielu osób te 3/4 stopnie robi różnice, a ja i tak uważam że to błąd pomiarowy i po prostu są podobne wydajnościowo. Dla mnie Noctua i tak jest numerem jeden, ale nie śledze ostatnio chłodzeń, więc moge się mylić. Zawsze możesz sam podać "lepsze" chłodziwa. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Napisałem. Wystarczy rzucić okiem na pierwsze lepsze testy. Choćby na BMK. Już podstawowa wersja Sliver Arrow rozwala tą noctuę, jest jeszcze Phantex - też równie wydajny. Ale jak wyżej napisałem, jak gościu chce takie extremalne ramy to archon czy armagedon wystarczą aż nad to. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Panie Profesjonalista na kij Tobie pamięci 2133MHz ? Masz wogóle pojęcie jakiekolwiek na ten temat czy kupujesz po prostu najdroższy sprzęt jaki jest ? Piszesz takie bzdury że czytać się tego nie da. Vertex4 jest fizycznie lepszym dyskiem od Samsunga 830 ? Kto Tobie takich głupot nagadał ? Gdyby nie marny producent jakim jest samsung to ich dysk był by jednym z najlepszych na rynku. Przede wszystkim to toggleNAND, do tego przyzwoite banki pamięci i bardzo dobry kontroler. Co ma Vertex4 ? Szkoda gadać .... Następna sprawa - człowieczku jak masz ramy powyżej tych 2000MHz to na jaki kij wspominasz w ogóle cokolwiek o timingach ? Weź się ogarnij z tym i wtedy zacznij coś składać, bo jak na razie to kupa śmiechu jest i tyle. Więdzę w tym temacie masz co najmniej znikomą. Do tego nadal nie widzę celu aby do gier zwiększać transfery na ramie - co Tobie da wzrost z 12GB/s na 20-25GB/s ? Odczujesz to w grze, która rzadko kiedy na 8Gb potrafi się rozsiąść Zestawik : i7-3930 + Nocti D14 lub coś o zbliżonej wydajności (jest tego trochę już na rynku) Mobo - Asus X79 Deluxe Ram - G.Skill RipJawsZ 2400MHz CL9 (ZHD) 4*4GB (2400zł) lub G.Skill RipJawsZ 2400MHz CL11 4*4GB (ZHD)- dołączone wentylatory olej, bo nie wejdą jeżeli nie masz wodowania. Pamięci bez nich stabilnie chodzą na jakiś 2500MHz. CL powyżej 2000MHz schodzi na drugi plan dlatego polecał bym tańsze kości CL11. Z 8GB kości polecał bym zestawik Team Group Xtreem 2400MHz, CL10, 32GB (około 1800zł). GPU : 2x gtx680 (evga lub zotac amp) SSD: OCZ Revo3 256GB (pci-e) HDD : Seagate 1TB (DM003) 64MB x2 w raid0 zasilacz - może być Corsarz AX - bardzo dobre zasiłki, często stosowane w stacjach roboczych reszta według uznania. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez stelek 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Mroczny 105 Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 lub jak wolisz to 3960X Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts