Skocz do zawartości

Zestaw best of the best do gier ~10-20tys pln

Recommended Posts

Witam, czy macie jakies zastrzezenia do ponizszego zestawu. Potrzebuje pomocy przy wyborze procesora, plyty glownej oraz karty graficznej oraz korekty pozostalych podzespolow. Interesuje mnie jedynie chlodzenie powietrzem, bedzie OC. Co do dzwieku ze jest to specyficzna dzedzina odwiedze sklepy i odslucham interesujace mnie modele glosnikow/kina domowego/sluchawek nausznych. Ceny najnizsze wedlug ceneo 04.08.12.

Zastosowanie: Gry, multimedia, rozdzielczosc 2560x1600 (minimum 50FPS na full detalach) + uzytkowanie do ramozernej gry odpalanej na multi np 10gier w jednym czasie 24/7. Nie bawie sie w grafike, programowanie itd.

PROCESOR: ?

PŁYTA GŁÓWNA: ?

WENTYLATOR: Noctua NH-D14 297,30 zł

PASTA TERMOPRZEWODZĄCA: Noctua pasta termoprzewodząca NT-H1 33.80

PAMIĘĆ RAM: G.SKILL DDR3 2x8GB 2133MHz CL9 RipjawsX 775.00

DYSK TWARDY: SSD OCZ Vertex4 256GB 829.00

DRUGI DYSK TWARDY: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 352.00

TRZECI DYSK TWARDY: Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 352.00

KARTA DŻWIĘKOWA: Asus Xonar Essence STX 779.00

KARTA GRAFICZNA: ?

OBUDOWA: Silverstone Fortress SST-FT02B 850zł

ZASILACZ: Corsair AX 850W 730zł

NAPED DVD: Plextor PX-891SA Sata Black 127zł

MONITOR: HP ZR30w 4243.00zł

KLAWIATURA: Razer BlackWidow Ultimate Stealth 2013 500zł

MYSZ: Logitech G700 284zł

PODKŁADKA POD MYSZ: SteelSeries Expcerience I-2 (black) 122zł

PAD: Xbox 360 (przewodowy; + XBCD) (black) 120zł

KAMERA INTERNETOWA: Microsoft LifeCam Studio 187zł

URZADZENIE WIELOFUNKCYJNE: Brother MFC-J615W 326zł

PENDRIVE: Kingston USB 3.0 DTU30G2/32GB 193zł

LISTWA ZASILAJĄCA: 2x Ever Premium Plus 1.5m (7 gniazd) 120zł

Z gory dziekuje, pozdrawiam

Edytowane przez perfekcjonista999

Weź GTX 690 od Evgi i woduj to. Płyte główną brałbym pewnie MSI Z77A-GD80, lub coś od Evga. Procesor jak już płyta taka, to pewnie i7 3770k. Zasilacz bym się pokusił o lepszy z jakąś Platyną jak na tą kwotę. Coś ala Enermax Platimax 750W +.

A coz to za zasilacz bo pierwszy raz o czyms takim slysze. 750w kosztuje minimum 800zl. Ten corsair ma same pozytywne opinie, ma duza moc, no i nie kosztuje malo. Dlaczego niby Enermax Platimax jest lepszy od tego corsaira? Niestety ale nie bede nic wodowal bo tego nie umiem i nie mam kolegow ktorzy potrafiliby to fachowo zrobic.

Gość effendi360

A patrzyłeś na zasiłkę od Seasonica ? Z certyfikatem platinium ? Ja bym takiego brał.

NIe znam się aż tak na monitorach, ale looknąłem na recenzję w zachodnim portalu. 3/5 to nie jest moim zdaniem monitor warty ponad 4 kafle.

Te ramy ci się nie zmieszczą jak chcesz to chłodzenie na proca.

Przeczytalem caly test na fraz . pl Corsair 850AX vs Enermax Platimax 750W

wnioski: Enermax pobiera w kazdym tescie minimalnie mniej pradu (roznica miedzy nimi w zl bedzie odczuwalna po kilkudziesieciu latach?) Corsair jest minimalnie cichszy i ma tryb przy pracy -20% wylacza wentylator, dodatkowo lepiej jest okablowany, cena nizsza o ~150zl i ma wiecej o 100W-czyli mam rozumiec bardziej pradozerny zestaw pociagnie?

Wniosek: Corsair 850AX moim zdaniem jest lepszym zasilaczem. (tutaj test: http://www.frazpc.pl/artykuly/918802-5,Enermax_Platimax_750W_-_z_platyna_w_roli_glownej.html - wybaczcie jesli nie wolno publikowac)

Dodatkowo wobec tego jakie ramy lub czy jest wydajniejsze chlodzenie powietrzem. Jestes pewny ze te ramy sie nie zmieszcza? Sa idealne...Co do monitora spoko, rozumiem 3/5 no ale wskaz lepszy o ile taki istnieje...(pobiera duzo pradu ten monitor i cewki piszcza przy jasnosci mniejszej niz maksymalna) to jedyne wady jakie wyczytalem o tym monitorze...Deklasuje tansze delle 30" do gier...parametrami.

jodla94: nie wiem co to UPS

Gość effendi360

Dodatkowo wobec tego jakie ramy lub czy jest wydajniejsze chlodzenie powietrzem. Jestes pewny ze te ramy sie nie zmieszcza? Sa idealne...

Jestem PEWNY, że się nie zmieszczą bo mam chłodzenie Sliver Arrow, które jest gabarytowo bardzo podobne do noctua a tam odstęp u mnie między ramem a wentylatorem wynosi jakieś 2mm zaledwie. Nie ma więc szans, na to żeby weszło tam cokolwiek z takim radiatorem.

Nowaj: nie potrzebuje blu-ray- bo po co, skoro filmy bede mial z sieci a przenosic je bede na tv za pomoca hdd dysku przenosnego. Naped blu-ray jest zupelnie zbedny do czegokolwiek.

effendi360-dasz rade polecic jakies pamieci ktore beda konkurowac z tymi g.skill pod wzgledem wydajnosci i sie zmieszcza? Jeszcze ktos cos wspominal o chlodzeniu CNPS14x zalman, jest lepsze od tej noctuy? nie moge znalesc testow..

Nie, chyba Noctua lepsza. Wydajność ramów? Jaka wydajność? Dziś pewnie nie zauważysz różnicy między 1600, a takimi 2133 i więcej (jak są, a pewnie są).

Chciałeś the best, czyli musi być blu-ray. W dodatku ja ci nie powiem co jest tego napędu plusem, ale znajdą się takie osoby i nie powiedzą, że tylko na tym filmy oglądasz itp.

Edytowane przez Dip79
  • Popieram 1

nie potrzebuje blu-ray- bo po co, skoro filmy bede mial z sieci a przenosic je bede na tv za pomoca hdd dysku przenosnego. Naped blu-ray jest zupelnie zbedny do czegokolwiek.

Sam większość filmów zasysam, są jednak dla każdego takie pozycje, które wypada mieć w pudełku. W moim przypadku to m.in. SW, Alieny, Blade Runner, Dune i sporo innych. Nawet do tak prozaicznej rzeczy jak archiwizacja zdjęć, czy backup zdecydowanie przydaje się większa pojemność krążka niż 4GB.