komandos92 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Witam posiadam router 8level wrt-300.Z routera korzystam tylko w moim pokoju 9m2 tam też stoi router ale zasięg jest bardzo słaby.Możliwe ze ja coś źle ustawiam Typ dostępu do internetu ustawiłem na DHCP mam problem z ustawieniem szerokość kanału do wyboru mam 20 i 40 MHz wybrałem 20 i problem z wyborem regionu FCC ,IC,ETSI, SPAIN ,FRANCE,MKK mam do wyboru w instrukcji podali żeby wybrać zgodnie z regionem a w internecie nie znalazłem na ten temat informacji.Jeszce jedno pytanie czy wybór kanału mam od 1 do 13 wybór ma jakieś znaczenie? Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Też zakupiłem ten router i działa wszystko ok.U ciebie zasięg to jakieś nie porozumienie.Na początek (pierwszy raz) zrestartuj urządzenie z tyłu na reset i pod adresem 192.168.1.1 Jesli masz net zabezpieczony nazwą użytkownika i hasłem to połącz sie najlepiej przez PPPoE. Zakres radiowy: Jest to zakres pasma radiowego routera. Ustawieniem domyślnym jest: 802.11b/g/n. lub możesz ustawić samo N. Tryb radia: Jest to tryb pracy routera. Ustawieniem domyślnym jest: Punk dostępowy.-i tak zostaw. Szerokość kanału (20MHz): Jeżeli router zostanie ustawiony w tym trybie, będzie pracował z niską szerokością pasma, o niskiej interferencji i niskiej prędkości. Szerokość kanału (40MHz): Jeżeli router zostanie ustawiony w tym trybie, będzie pracował z szerokim pasmem, o wysokiej interferencji i wysokiej prędkości. - tzn Wzrasta prędkość sieci, ale jest podatny na zakłócenia szczególnie gdy więcej przeszkód ma do pokonania ściany itp. Boczna wstęga kontrolna: Funkcja ta kontroluje używanie przez router wysokiego lub niskiego kanału do transferu danych podczas pracy routera w trybie 40MHz.-tu musisz się pobawić i sprawdzić jak u ciebie będzie działać czy z niższą czy z wyższą (spróbuj na początek wyższą) zaś przy 20Mhz tego ustawienia nie ma. kanał: Możesz ustawić kanał roboczy ręcznie, w zakresie od 1 do 14, by uniknąć interferencji (zakres może się różnić w zależności od wybranego regionu).Wszystko ma znaczenie;) z tym,że tu najlepiej zostawiać na AUTO (sam sobie dobierze i szybciej niż ty byś to zrobił). Nasz region ustawiasz na ETSI. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez lwses Cytuj Link to post Share on other sites
komandos92 0 Napisano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Zrobiłem tak jak radziłeś i zasięg dalej słaby.Coś jeszcze mogę zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Jak słaby masz ten zasięg ile kresek? a nie zakłóca ci coś mocno czasem,może spróbuj przestawić w inne miejsce router. Cytuj Link to post Share on other sites
komandos92 0 Napisano 5 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 jedna kreskę mam Oki spróbuje przestawić a czy poruszanie przestawienie anten coś daje? Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Po to są anteny byś sobie odp. ustawił. Na zasięg i szybkość działania sieci Wi-Fi spory wpływ ma położenie i sposób ustawienia rutera w domu. Jeśli chcemy, by sieć Wi-Fi obejmowała zasięgiem całe mieszkanie, powinniśmy ustawić ruter w centralnym jego punkcie. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, pamiętajmy, by znajdujący się w skrajnej części mieszkania ruter nie był zamknięty w szafce, ustawiony obok metalowych kaloryferów czy włożony pod łóżko. Wszystkie dodatkowe przeszkody, a metalowe i betonowe w szczególności, dosyć znacznie tłumią fale sieci radiowej.Nawet mieszkając zaraz pod blaszanym dachem. http://karolsolecki.files.wordpress.com/2012/02/45.gif?w=530 Jeśli chcemy ruter przymocować do ściany, jego anteny ustawmy koniecznie w pionie. Na zasięg sieci Wi-Fi ogromny wpływ ma też sposób ustawienia rutera – czy leży on płasko na podłodze lub biurku, czy jest przymocowany do ściany. Każdy ruter wyposażony jest bowiem w anteny nadawczo–odbiorcze, które mają określoną charakterystykę promieniowania. W przypadku ruterów fale sieci bezprzewodowej najczęściej przybierają kształt torusa i rozchodzą się głównie w poziomie. Jeżeli zatem ruter przymocujemy do ściany w pionie, a jego anteny ustawimy poziomo, fale sieci Wi-Fi będą się rozchodziły w stronę podłogi i sufitu, a nie na nasze mieszkanie. Swoją drogą jak żadne ustawienia wifi i lokalizacja routera nie pomagają masz nadal słabiutki sygnał,nawet podchodząc do routera to coś nie tak z urządzeniem bo w jednym pomieszczeniu gdzie znajduje się router powinno być przykładowo na 4 od 3-4 kresek uwzględniając mocne zakłócenia,kolejno mogą spadać za przeszkodami. U mnie na tym samym modelu na otwartej przestrzeni od okna z małymi przeszkodami sięga 70m. mam 2 kreski bo kropki nie licze . W jednym pokoju gdzie znajduje się router max. a za ścianami (całe mieszkanie) na 4/3kreski. Pobaw się,sprawdz dokładnie bo ja pomysłu na twój zasięg nie mam choć bym chciał pomóc,wiesz u mnie konfiguracja przeszła bezproblemowo szybko i działa jak należy.Jak nie znajdziesz przyczyny to reklamuj router,możliwe że trafiłeś na padline. pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
komandos92 0 Napisano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Dzięki iwses za odpowiedź dzięki twojej wypowiedzi poprawnie ustawiłem router i teraz śmiga. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts