sober 5 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam. Jak wymieniony w tytule zasilacz (http://www.morele.ne...abl3-eu-447170/) wygląda na tle OCZ'a ZS 550W (http://www.morele.ne...550w-eu-413359/) lub jemu podobnych (OCZ SXS 2, XFX, Corsair)? O ile dane na jego temat brałem z dobrego źródła (http://www.coolermas...product_id=6788; różne kody produktów na stronie morele.net i coolermaster.com), to oba zasilacze mają podobną procentowo sprawność, mocną linię +12V i niemalże identyczne okablowanie (nie wiem tylko, czy Cooler Master ma oploty na kablach, ale nie jest to dla mnie rzeczą niezbędną). Martwi mnie jedynie głośność tego sprzętu, ponieważ wentylator w szczycie osiąga 1500 rpm. Zasilacz tworzyłby piękny zestaw z posiadaną już obudową Cooler Master Cosmos. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Nie wiem czym się różni lite od nie lite, ale kolega ma zwykłego GX 650 przy E8400@3.8 GHz i 560ti@1000MHz i nie narzeka na głośność z tego co wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Ocz ma troszku mocniejsza linie v12 no i więcej zabezpieczeń , ale ten cm też nie jest zły 1 Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Aktualnie używam tego zasilacza, gdyż mój Corsair HX650 poszedł na wymianę (głośny wentylator, chyba łożysko siadło) więc kupiłem sobie Cooler Master'a na przeczekanie (wiadomo serwis w morele.net trwa wieki). Zasilacz ten jeśli chodzi o estetykę jest zwykłą "szarą myszką" i to dokładnie brak malowania (zwykła blacha), całkowity brak oplotów przewodów. Niemniej "w środku" jest bardzo dobrze, dobre komponenty, mocna linia 12V. U mnie ciągnie bez problemu i5 760 + GTX670 + oczywiście SSD i HDD, napięcia są bardzo stabilne i nawet pod obciążeniem nie zmieniają się (niestety mierzone programem nie mam miernika ). Jeśli chodzi o sprawność to producent podaje 86% i jest to możliwe gdyż pobór prądu z gniazdka jest niemal taki sam jak na Corsair HX650 (mierzone watomierzem). W idle jest bardzo cichy (niesłyszalny) przy pełnym obciążeniu (cpu+gpu) trochę go jednak słychać ale bez tragedii. Naprawdę jestem zadowolony z tego zasilacza do tego stopnia, że wcale nie spieszy mi się wracać do HX650 gdyby nie ten wygląd... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artemowski 77 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 W takim razie lite od nie lite różni się tym że zwykły jest czarny i ma oploty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sober 5 Napisano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 (edytowane) @xnn123 Brakuje jakiegoś poważnego zabezpieczenia, czy po prostu nie dodali jakiegoś "bajerka"? Dzięki Panowie za opinię. Ulżyło mi, bo zależało mi na dobrym zasilaczu w tej cenie. Tak się składa, że Cosmos także jest w środku z czystej blachy i ten zasilacz pasuje idealnie. ;] Edytowane 2 Sierpnia 2012 przez sober Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ja bym uważał na zasilacze od Cooler Master bo lubią mieć nierozdzielane wtyczki PCI-E typu 8-pin...No ale jeśli Twoja karta nie ma wtyczki 6-pin to możesz brać bez obawy Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ten ma rozdzielone PCI-E 6+2 pin. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ufff Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 W dodatku są dwie takie wtyczki . Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Czyli można śmiało brać Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 currahee Nie dodali jakiegoś bajerka Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Bajerka? tzn? Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 zabezpieczenia np: OPP , OLP , I CHYBA OCPN ALE NI JESTEM PEWNY Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Przepisane z pudełka: Protection: OVP/ SCP/ OPP Safety: CE/ TUV/ C-Tick/ GHOST/ CCC/ KC Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts