Skocz do zawartości

Drobne pytanko w kwestii zasilacza

Recommended Posts

Witam, dręczy mnie taka pewna sprawa, otóż noszę się z zamiarem złożenia komputera, to tam do gier, to tam do innych równie ciekawych czynności.

Jest tylko jeden problem, zakładając że włożę do niego zasilacz 650w - czy cena jaką przyjdzie zapłacić moim rodzicom za prąd wzrośnie znacznie ?

Ich to pytanie również dręczy, a ja niestety nie znam odpowiedzi.

Tatuś twierdzi że dużo, ale ja tam do końca nie wiem, więc zwracam się do was.

A więc, zakładając że dziennie komputer używany byłby 3-5 godziny, z tego dwie grania, reszta to luźnie użytkowanie (internet, pisanie różnych rzeczy itd), cena jaką przyjdzie płacić miesięcznie za prąd jakoś zauważalnie wzrośnie ?

Poza tym, czy do zestawu za 4500-5000 z Gtx'em 670 i podkręconą I5-2500K wystarczy zasilacz 650w ?

Czy może pokusić sie o jakiś z większym poborem prądu ?

Pozdrawiam i z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi : )

Zasilacz bedzie pobieral tyle mocy ile caly zestaw bedzie wymagal w danym momencie.

Np. w idle bedzie to 250 W , a w stresie 400 W

Markowy 650 watowy zasilacz wystarczy do tego zestawu.

Edytowane przez sebki1
  • Popieram 1

Nie jest to takie proste, zasilacz zasilaczowi nie równy. Bardzo ważnym czynnikiem jest sprawność zasilacza, mówiąc krótko jest to różnica między tym co zasilacz pobiera "ze ściany" a tym co rzeczywiście jest wykorzystane. Inaczej jeśli komputer pobiera powiedzmy 100W z gniazdka to, w zależności od sprawności wykorzystuje 80-90W. Właśnie po to wymyślono klasy sprawności zasilaczy 80+, 80+ Bronze, 80+ Silver oraz 80+ Gold i Platinum. Więc jeśli chcesz płacić najmniej za prąd powinieneś wybrać zalicz z certyfikatem Gold lub Platinum niemniej te są bardzo drogie.

Komputer jaki planujesz pobierać będzie ok 70W w idle i 280-300W z pełnym obciążeniem (oczywiście jest to maksymalny chwilowy pobór) przy zasilaczu o sprawności 85-86% (czyli np. norma Broznze).

Dlatego przy takim konfigu więcej jak tak naprawdę 500W (oczywiście markowe) nie jest potrzebne. Co więcej zasilacze osiągają największą sprawność przy ok. 50-60% obciążenia stąd wynika, że używanie zasilaczy o zbyt dużej mocy jest nieopłacalne.

• Popieram 2

Jezeli 1 kWh = 0,60 zl przy poborze pradu 300 W to po godzinie uruchomionego komputera zapłacisz w przyblizeniu 0,20 zl.

4 godziny to koszt 0.80 zl

Czyli za miesiac zaplacisz 24 zl.

Jesli sie pomylilem to niech mnie ktos poprawi :)

Edytowane przez sebki1
  • Popieram 2