Skocz do zawartości

blue screen,komputer sie niewłącza

Recommended Posts

Prosze o pomoc. Posiadam win7hp 32bit od jakiegoś czasu zaczęły pojawiać mi się blue screeny(wcześniej miałem je teź na xp ale wymieniałem sprzęt i było ok).Otóź pierwszy błąd to stop:0x00000024, zastosowałem się do instrukcji ze strony ms po czym wyskoczył błąd driver irql not less or equal stop:0x000000d1(0x000000002,0x00000000,0x95d4c922) i komputer nie chce sie wlaczyc nawet w trybie awaryjnym,tylko ciagle speaker piszczy.moj sprzet to phenom x4 955, hd6950 2gb asus, 2gb ram ddr2 geil, ma790x ud3p, ocz zt 650w.prosze o jakies rady.

Sprawdź czy kręcą się wszystkie wiatraki, szczególnie ten na karcie graficznej. Jeśli robiłeś OC to przywróć do ustawień fabrycznych.

Przeczyść styki na pamięciach, grafice, karcie sieciowej i dobrze wepnij. Podopinaj również kable od dysku, napędów itp.

Jeśli nie pomoże odłącz zbędny sprzęt, np. pendrive, sieciówka, napęd optyczny i sprawdź dalej to samo.

Aaa, podaj jaki sygnał leci ze speakera np. 1 długi 3 krótkie

Edytowane przez siban

zrobiłem tak jak napisaliście ale dalej nic, ciągle jeden długi dźwięk ze spikera, jeśli chodzi o Oc to nic nie robiłem, co do nowych sterowników to jakieś 3 tygodnie temu instalowałem nowe stery do grafiki ale dopiero teraz mam te błędy.3 miesiące temu komputer był w serwisie już na nowych podzespołach, wszystko było ok, wiatraki wszystkie się kręcą.Jakieś inne pomysły??

Długi sygnał oznacza problem z pamięcią. Może być ona niepoprawnie wpięta, uszkodzona itp. Podaj dokładnie jaki to model i sprawdź na innych jeśli masz możliwość. Na liście pamięci obsługiwanych przez płytę nie ma żadnych z firm Geil (http://download1.gigabyte.ru/memory/mb_memory_ga-ma790x-ud3p.pdf). Nie musi to być przyczyną problemu, ale może.