Skocz do zawartości

Przedziwny problem z portami USB :|

Recommended Posts

Witam,

Otóż problem polega na tym że po podłączeniu do kompa pamięci przenośnych (pendrive, przenośny twardy dysk), z jakichś powodów nie udaje się ich uruchomić. Oto co się dzieje:

1. Po podłączeniu kingstona datatraveler g3 16 GB w menedżerze urządzeń najpierw wyświetla się komunikat że "to urządzenie działa poprawnie", przy czym w moim komputerze go nie widać, a po ok 30s wyskakuje komunikat że nie udało się zainstalować sterownika, a w szczegółach w menedżerze urządzeń jest to "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)". Probowałem usuwania sterownika, pendrive działa bez problemu na innych kompach. Jego format to NTFS

2. Drugie nie działające urządzenie to dysk WD MyBook coś tam coś tam 1000GB. Po jego podłączeniu, sytuacja może rozwinąć się na kilka sposobów:

- "Przed użyciem dysku musisz go sformatować" - nie mogę tego zrobić gdyż są tam ważne dane - W moim komputerze pojawia się dysk o formacie RAW.

- Udaje mu się rozpoznać dysk, wyświetla ile jest wolnego miejsca, ile zajętego, lecz po wejściu do niego nie ma żadnych plików ani folderów.

- czasami w zarządzaniu dyskami napisane jest że dysk nie jest zainicjowany, gdy próbuję zainicjować jest komunikat że nie można namierzyć jakiegoś tam pliku.

Jego format to NTFS, działa bez problemu na innych kompach. Mam 7 64bit.

Pomocy!!!!

Pozdrawiam

Gość effendi360

Czy te porty aby na pewno działają w trybie 2.0 ? Spróbuj jak napisałem, pousuwać i restart niech je na nowo zainstaluje. Zalecałbym też twardy reset biosu (bateryjka). Zrób to i dalej będziemy myśleć jak nie będzie pozytywnego efektu. Ja w międzyczasie popytam na zachodnich forach.

A więc tak po usunięciu portów jest postęp - pendrive kingston pojawił się w moim komputerze, lecz w menedżerze urządzeń jest problem kod 10 - nie można uruchomić urządzenia. Po ponownym wypięciu i wpięciu pendrivea problem zmienił się na System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)

W BIOSie jest obsługa i pamięci przenośnych, i USB 2.0

Edytowane przez 1gordon1

Effendi miałeś rację. Problemem okazała się być karta WIFI, którą byłem zmuszony podpiąć poprzez 3 (!!!) 1,5metrowe przedłużacze USB, by chwytała zasięg wifi. Teraz gdy ją odłączyłem wszystko działa bez problemu :) Także wygląda to na napięcie

Gość effendi360

Jeżeli przedłużacz potrzebujesz do wifi to na jednym kablu, ważne, żeby był zgodny z USB 2.0. Sam używałem takiej przedłużki aż ośmio metrowej i to w laptopie. Nie było problemu z podłączaniem innych urządzeń.

Edytowane przez effendi360