1gordon1 0 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witam, Otóż problem polega na tym że po podłączeniu do kompa pamięci przenośnych (pendrive, przenośny twardy dysk), z jakichś powodów nie udaje się ich uruchomić. Oto co się dzieje: 1. Po podłączeniu kingstona datatraveler g3 16 GB w menedżerze urządzeń najpierw wyświetla się komunikat że "to urządzenie działa poprawnie", przy czym w moim komputerze go nie widać, a po ok 30s wyskakuje komunikat że nie udało się zainstalować sterownika, a w szczegółach w menedżerze urządzeń jest to "Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)". Probowałem usuwania sterownika, pendrive działa bez problemu na innych kompach. Jego format to NTFS 2. Drugie nie działające urządzenie to dysk WD MyBook coś tam coś tam 1000GB. Po jego podłączeniu, sytuacja może rozwinąć się na kilka sposobów: - "Przed użyciem dysku musisz go sformatować" - nie mogę tego zrobić gdyż są tam ważne dane - W moim komputerze pojawia się dysk o formacie RAW. - Udaje mu się rozpoznać dysk, wyświetla ile jest wolnego miejsca, ile zajętego, lecz po wejściu do niego nie ma żadnych plików ani folderów. - czasami w zarządzaniu dyskami napisane jest że dysk nie jest zainicjowany, gdy próbuję zainicjować jest komunikat że nie można namierzyć jakiegoś tam pliku. Jego format to NTFS, działa bez problemu na innych kompach. Mam 7 64bit. Pomocy!!!! Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Próbowałeś usuwać porty USB w managerze urządzeń i instalować je na nowo ? Problem tyczy portów z płyty czy na front pannel ? Płyta główna jak domniemam firmy asus ? Cytuj Link to post Share on other sites
1gordon1 0 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Sorry zapomniałem - G41. Dotyczy wszystkich portów i tych 2 z przodu i 4 z tyłu. Mogę spróbować ale mam wpiętą bezprzewodową myszkę - działa bez problemu i kartę sieciową WIFI - też działa. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Czy te porty aby na pewno działają w trybie 2.0 ? Spróbuj jak napisałem, pousuwać i restart niech je na nowo zainstaluje. Zalecałbym też twardy reset biosu (bateryjka). Zrób to i dalej będziemy myśleć jak nie będzie pozytywnego efektu. Ja w międzyczasie popytam na zachodnich forach. Cytuj Link to post Share on other sites
1gordon1 0 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) A więc tak po usunięciu portów jest postęp - pendrive kingston pojawił się w moim komputerze, lecz w menedżerze urządzeń jest problem kod 10 - nie można uruchomić urządzenia. Po ponownym wypięciu i wpięciu pendrivea problem zmienił się na System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43) W BIOSie jest obsługa i pamięci przenośnych, i USB 2.0 Edytowane 29 Lipca 2012 przez 1gordon1 Cytuj Link to post Share on other sites
Vercruysse 148 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Wygląda mi to na brak sterowników lub awarię pendrivea. Zobacz czy aktualizacja sterowników coś pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Mi to wygląda że płyta za małe napięcie daje na porty. awarię pendrivea. Napisał wcześniej, że na innych kompach działa. Czytać temat zanim się odpowie ! Cytuj Link to post Share on other sites
1gordon1 0 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Effendi miałeś rację. Problemem okazała się być karta WIFI, którą byłem zmuszony podpiąć poprzez 3 (!!!) 1,5metrowe przedłużacze USB, by chwytała zasięg wifi. Teraz gdy ją odłączyłem wszystko działa bez problemu Także wygląda to na napięcie Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 29 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 (edytowane) Jeżeli przedłużacz potrzebujesz do wifi to na jednym kablu, ważne, żeby był zgodny z USB 2.0. Sam używałem takiej przedłużki aż ośmio metrowej i to w laptopie. Nie było problemu z podłączaniem innych urządzeń. Edytowane 29 Lipca 2012 przez effendi360 Cytuj Link to post Share on other sites
1gordon1 0 Napisano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Dzięki Panowie za odpowiedzi - do zamknięcia Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts