Skocz do zawartości

TP-Link TL-WR1043ND vs WR941ND vs WR841N

Recommended Posts

Witam jak w temacie zastanawiam się nad zakupem routera do domu.Bedzie głownie wykorzystywany do łaczenia ps3 z siecia,ale rownież innych urzadzen telefon ,tablet.Mieszkam w bloku dostawca internetu jest siec kablowa.Moje pytanie brzmi czy warto dopłacić do WR1043ND lub WR941ND proszę o odpowiedz z uzasadnieniem ?Jestem również otwarty na wasze propozycje innych modeli.

WR1043 ma złącze USB i możesz pod niego podłączyć pendriva lub drukarkę i udostępnić w sieci lokalnej :D

Jak nie potrzebujesz takiego bajeru to zostań na 941ND.

Dodatkowo 1043ND posiada przełącznik 1000Mbps a 941 na 100Mbps - Jak podlączysz coś kabelkiem to będzie to jeszcze szybciej chodziło.

Osobiście mam 1043ND i wgrałem na niego OpenWRT... Cacko jakich mało ^^

Ale jeżeli bede korzystał tylko z sieci bezprzewodowej to roznic miedzy WR1043 a 941ND nie ma(oprucz wesjcia usb)?A czy roznica miedzy tymi modelami a model WR841N bedzie odczuwalna jesli bede korzystał w bloku zasieg max jaki bedzie potrzebny to 7-8 metrów i bedzie przechodził przez 2 sciany?

Ja ci radzę brać modele z 3 antenami, wtedy jak odbiornik również jest wyposażony w kilka anten to wtedy nie tracisz cennych pakietów a zarazem i lagów... Dobrze by było gdybyś powiedział gdzie urządzenia które będą odbierały sygnał będą się znajdowały. Jak te samo pomieszczenie i ewentualnie pokój obok to możesz brać nawet WR841ND jak chcesz coś stabilniejszego i pewniejszego to weź ten droższy.

Do twoich potrzeb wystarczą w zupełności te http://www.komputron...y/category/1/��a który sobie wybierzesz zależy od ciebie i nie warto przepłacać naprawdę.Dodam tyle: router z jedną anteną w bloku II piętro,8 metrów od routera do balkonu w tym dwie ścianki działowe i na balkonie dopiero sygnał traci po za tym w całym mieszkaniu jest ok.- z dwoma antenami : te same przeszkody + balkon ok. do tego sprawdziłem zasięg wychodząc z bloku i łapie max. do sąsiadującej klatki.Konfiguracja w tych modelach chyba jest najłatwiejsza od konkurencji i po Polsku.Możliwości i funkcje taż.Bo jak sam widzisz i porównując za tp-linka musisz wydać więcej.Sam zakupiłem nie dawno.

Edytowane przez mistrz

Szczerze powiedziawszy mam zaufanie do TP-Linka a 8level jest na rynku od niedawna. I jeszcze nie miałem styczności z tym sprzętem ale ponoć reklamuje się że jest łatwy w konfiguracji... Nie wiem czy 8level to chwyt marketingowców czy rzeczywiście dobry sprzęt, nawet programiści OpenWRT jeszcze ich nie dorwali :) Wszystko wyjdzie w praniu. Napisałem co miałem ale i tak wybór należy do ciebie...