Rayeck 0 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Witajcie, od już dłuższego czasu mam taki problem z komputerem że restartuje mi się regularnie co 2 godziny... na początku myślę: pamięć! no to wziąłem, wyjmowałem kości sprawdzałem... nic... szczerze mówiąc wyeliminowałem wszystko oprócz płyty zasilacza tylko... nie mam jak sprawdzić czy to jedno czy drugie... nie mam płyt ani zasilaczy leżących na zbyciu do przetestowania a wydawać teraz 200zl na zasilacz czy więcej na płytę tylko po to żeby się przekonać że to jednak nie to, to dzięki postoję. mój sprzęt to: ASUS P5K-E wifi/ap, Q6600 + thermaltake 120 extreme, HD4850, OCZ 2x2GB 800MHz + 2x 1GB Kingston HyperX 800MHz, obudowa HAF 932, zailacz Chieftec 530W, 2x 160GB Segate 7200.11 jakieś pomysły lub ktoś miał podobną sytuację/problem? z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
lech13133 0 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 a co robisz na kompie kiedy ci się restartuje grasz Cytuj Link to post Share on other sites
Rayeck 0 Napisano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 generalnie on się restartuje bez względu na to co robię, nawet jak go zostawię bo pojdę do sklepu czy coś w trybie jałowym bez żadnych zadań to się zrestartuje po dwóch godiznach od uruchomienia... Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Przyczyną może być również soft... Pomyślał kolega o tym? Proponuję zadbać o dobry program AV. Nie musi być przyczyną wirus, ale może. Przydałoby się również sprawdzić rejestry choćby programem CClaener. Również Menedżer Zadań - Tuż przed ową 2-godziną sprawdzić, jakie procesy są uruchamiane, a które nie występują wcześniej. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Cześć Niekiedy jest to sprawka baterii na płycie. Koszt wymiany jest dość niski, więc jak wszystko zawiedzie można spróbować i tego, choć to raczej nie to Jeśli to nie RAM, zacząłbym od włączenia możliwości odczytu kody z niebieskiego ekranu wyświetlanego tużp rzed startem. PPM na mój komputer ---> Właściwości ---> zaawansowane ---> ustawienia ---> zapisz wydarzenie do dziennika i daj mały zrzut pamięci 64KB. Wtedy spisz kod błędu i pogoogluj, ew. wklej tu i będziemy myśleć dalej Opcja skanowania różnymi programami jest dobra, ale nie musi być w tym wypadku. Prędzej spróbuj zainstalować np nowe sterowniki od karty graficznej - to też częsta przyczyna takich cudów. Cytuj Link to post Share on other sites
Rayeck 0 Napisano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 używam AVG na codzień, spróbuję jeszcze CCleaner jak wrócę do domu chociaż dość sceptycznie się nastawiam Cześć Niekiedy jest to sprawka baterii na płycie. Koszt wymiany jest dość niski, więc jak wszystko zawiedzie można spróbować i tego, choć to raczej nie to Jeśli to nie RAM, zacząłbym od włączenia możliwości odczytu kody z niebieskiego ekranu wyświetlanego tużp rzed startem. PPM na mój komputer ---> Właściwości ---> zaawansowane ---> ustawienia ---> zapisz wydarzenie do dziennika i daj mały zrzut pamięci 64KB. Wtedy spisz kod błędu i pogoogluj, ew. wklej tu i będziemy myśleć dalej Opcja skanowania różnymi programami jest dobra, ale nie musi być w tym wypadku. Prędzej spróbuj zainstalować np nowe sterowniki od karty graficznej - to też częsta przyczyna takich cudów. Sterki najnowsze ściagałem 3-4 dni temu - nic W sumie nie pomyślałem o zrzucie, dzięki za podpowiedź sprawdzę jak wrocę do domu ! Cytuj Link to post Share on other sites
batdal 55 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Napisz jaki masz system operacyjny Cytuj Link to post Share on other sites
Rayeck 0 Napisano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Napisz jaki masz system operacyjny Windows 7 Ultimate x64 Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A legalny / zarejestrowany? Komputer za każdym razem restartuje się dokładnie co 2 godziny? Może to system zmusza Ciebie do rejestracji. Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 @Rayeck proponuję Ci zajrzeć do tego newsa -> klik <- tak jak pisałem Arek powyżej beta restartuję kompa co 2h poczytaj sobie w tym newsie co Ci podałem żeby tego uniknąć zastosuj jakaś witaminkę lub zakup oryginalny system Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Rayeck 0 Napisano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 szczerze mówiąc czekam na zakup SSD a dopiero później system (o bogowie mniejszych cen ukażcie się) a do tego czasu macie jakieś "witaminki" gotowe którymi można się pozbyć tego ustrojstwa ? PS: szczęka mi opadła jak to przeczytałem... Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 SSD jeszcze trochę potrzymają wysokie ceny Cytuj Link to post Share on other sites
Sebool_uk 0 Napisano 6 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Nie tolerujemy piractwa. Cytuj Link to post Share on other sites
Rayeck 0 Napisano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 nigdy nie wątpiłem w pomoc użytkowników benchmark.pl dzięki Panowie! nareszcie moje wirtualki nie dostaną fioła po 3cim nagłym restarcie w ciągu dnia... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts