fzero666 0 Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Witam, Ostatnio na benchmark.pl goscilem z 8 lat temu Przez dluzszy czas uzytkowo korzystalem z laptopa, do gier konsole. Bedac mocno niezadowolonym z lapów (jedyny + to mobilnosc ale teraz w epoce tabletów to juz nie ma dla mnie znaczenia) przy kolejnym apgrejdzie sprzetu postanowilem zbudowac sobie stacjonarke. Wykorzystanie: - gry - mimo iz 65% grania to nadal bedzie konsola, chce juz zbudowac mocniejszy sprzet coby pograc w obecne i przyszle tytuly ktorych nie zaznam na PS3 oraz nadrobic kilka zaleglosci:) a ze troche luzniejsza robota mnie czeka to i czasu na gry wiecej. - produkcja muzyki - foto/video (obrobka, konwersja itp) - inne mniej wymagajace *******y Zestaw który chce złożyć ma być przede wszystkim wydajny, stabilny, i przyszlosciowy - ma wystarczyć mi na jak najdluzej i zapewnic opcje rozbudowy. OC - na ta chwile nie, jak kiedys zabraknie mocy to delikatny OC ktory da realny przyrost mocy wchodzi w gre Jako ze dlugo bylem slabo zorientowany w tych tematach, troche poszperałem, poczytałem i tak: CPU - i7 3770K - 1300 PLN - zastanawialem sie rowniez nad i7 2600/2700K, roznica w cenie to max 150zł, overclockerem nie jestem wiec nie wykorzystam ich potencjalu Cooler - stockowy w wersji BOX, chyba nie ma sensu inwestowac w lepszy skoro i tak teraz nie bede krecic Mobo - Asus P8Z77 V PRO - 800 PLN GPU - Radeon 7850 ~1100 PLN - i tu mam najwiekszy dylemat; nie wiem czy od razu nie dozbierac i nie wsadzic czegos mocniejszego? Generalnie chcialbym przez ~2-3 lata grac w Full HD i wysokich detalach bez wymiany grafy. RAM - HyperX / Corsair xms 3 2x4 GB 1600 mhz - 200 PLN; RAMu zawsze dolozyc, wiecej niz 8GB to chyba nawet zadna gra teraz nie wykorzysta? SSD - OCZ Vertex 4 / Crucial M4 64GB - 360 PLN; ma byc tylko na system wiec chyba nie ma co wiekszego... HHD - WD Caviar Black 1TB - 450 PLN BD/DVD - Pioneer BDR-207 - 350 PLN (tu jeszcze musze zrobic rozeznanie w temacie ale jak patrzylem na ceny konkurencji to pozostanie na takim samym poziomie) PSU - BeQuiet StraightPower E8 700 W - 450 zł - czy dla konfiguracji jak wyzej z uwzglednieniem lepszej grafiki pokroju GTX670 i ewentualnym delikatnym OC taki PSU starczy? Obudowa - Fractal Design R3 - 400 PLN - podoba mi sie design no i jest ponoc bardzo cicha, jedyny minus jak dla mnie to chyba brak diody HDD:) Razem 5410 PLN (budzet moge jeszcze delikatnie przekroczyc ze wzgledu na grafike) Czekam na Wasze sugestie:) Cytuj Link to post Share on other sites
maniek2626 4 Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) nic dodać nic ująć, zestaw - moim zdaniem - okej edit: a jednak nie.. procesor weź 2600k a grafie wtedy hd 7950 od gigabyte, wtedy komputer bedzie na pare ładnych lat Mobo wystarczy to: ASRock Z68 Extreme3 Gen3 Ten zasilacz i tak przekracza bardzo wymagania.. Wystarczy 600W Edytowane 25 Lipca 2012 przez maniek2626 Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 http://www.arest.pl/konfiguracja-611232 blue ray chyba nie bedzie potrzebny skoro masz ps3 i tam mozesz sobie film obejrzec. jezeli jednak potrzebujesz, to dolicz. zasilacza mocniejszego nie trzeba, nawet przy karcie pokroju gtx 680 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Nie ma sensu pakować się w tak mocny zasilacz, za to lepiej wziąć nowszy: http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/be-quiet-straight-power-e9-600w,27148.html SSD skierowałbym się w strone 120gb - w stosunku do 60gb są szybsze, szczególnie w zapisie i będzie miejsce na instalowanie gier na tym dysku a nie HDD - poprawi komfort grania. http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/ocz-ssd-vertex4-128gb-sata3-vtx4-25sat3-128g-25,32235.html Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 25 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 CPU: i5 2500k GPU: GTX 670 lub HD 7970 MOBO: ASRock P67 Pro3 B3 SDD: Crucial M4, Samsung 830 lub OCZ Vertex 4 128 GB HDD: WD Caviar Green 2 TB (magazyn) PSU: XFX 550W RAM: 8 GB 1600 MHz do wyboru CASE: do wyboru Jeśli nie planujesz na razie robić OC to proponuje zostać na chłodzeniu BOX' owym. Z tego co pisałeś wynika, ze planujesz zakup PC na lata więc lepszym wyjściem będzie wybór i7 2600k. Za kilka lat i tak będziesz musiał podkręcić. Jeśli nie planujesz SLI / CF nie ma sensu inwestować w lepszą płytę. Czytałem gdzieś że przy renderingu przydają się karty od nVidii, które skracają jego czas. Nie wiem jak natomiast wygląda sprawa z Radeonami. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Obudowa - Fractal Design R3 - 400 PLN - podoba mi sie design no i jest ponoc bardzo cicha, jedyny minus jak dla mnie to chyba brak diody HDD:)Nie ponoć tylko to na razie nr 1 wśród obudów fabrycznie wyciszonych A co do diody to chyba nawet lepiej? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts