Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio na benchmark.pl goscilem z 8 lat temu ;) Przez dluzszy czas uzytkowo korzystalem z laptopa, do gier konsole. Bedac mocno niezadowolonym z lapów (jedyny + to mobilnosc ale teraz w epoce tabletów to juz nie ma dla mnie znaczenia) przy kolejnym apgrejdzie sprzetu postanowilem zbudowac sobie stacjonarke.

Wykorzystanie:

- gry - mimo iz 65% grania to nadal bedzie konsola, chce juz zbudowac mocniejszy sprzet coby pograc w obecne i przyszle tytuly ktorych nie zaznam na PS3 oraz nadrobic kilka zaleglosci:) a ze troche luzniejsza robota mnie czeka to i czasu na gry wiecej.

- produkcja muzyki

- foto/video (obrobka, konwersja itp)

- inne mniej wymagajace *******y

Zestaw który chce złożyć ma być przede wszystkim wydajny, stabilny, i przyszlosciowy - ma wystarczyć mi na jak najdluzej i zapewnic opcje rozbudowy.

OC - na ta chwile nie, jak kiedys zabraknie mocy to delikatny OC ktory da realny przyrost mocy wchodzi w gre

Jako ze dlugo bylem slabo zorientowany w tych tematach, troche poszperałem, poczytałem i tak:

CPU - i7 3770K - 1300 PLN - zastanawialem sie rowniez nad i7 2600/2700K, roznica w cenie to max 150zł, overclockerem nie jestem wiec nie wykorzystam ich potencjalu

Cooler - stockowy w wersji BOX, chyba nie ma sensu inwestowac w lepszy skoro i tak teraz nie bede krecic

Mobo - Asus P8Z77 V PRO - 800 PLN

GPU - Radeon 7850 ~1100 PLN - i tu mam najwiekszy dylemat; nie wiem czy od razu nie dozbierac i nie wsadzic czegos mocniejszego? Generalnie chcialbym przez ~2-3 lata grac w Full HD i wysokich detalach bez wymiany grafy.

RAM - HyperX / Corsair xms 3 2x4 GB 1600 mhz - 200 PLN; RAMu zawsze dolozyc, wiecej niz 8GB to chyba nawet zadna gra teraz nie wykorzysta?

SSD - OCZ Vertex 4 / Crucial M4 64GB - 360 PLN; ma byc tylko na system wiec chyba nie ma co wiekszego...

HHD - WD Caviar Black 1TB - 450 PLN

BD/DVD - Pioneer BDR-207 - 350 PLN (tu jeszcze musze zrobic rozeznanie w temacie ale jak patrzylem na ceny konkurencji to pozostanie na takim samym poziomie)

PSU - BeQuiet StraightPower E8 700 W - 450 zł - czy dla konfiguracji jak wyzej z uwzglednieniem lepszej grafiki pokroju GTX670 i ewentualnym delikatnym OC taki PSU starczy?

Obudowa - Fractal Design R3 - 400 PLN - podoba mi sie design no i jest ponoc bardzo cicha, jedyny minus jak dla mnie to chyba brak diody HDD:)

Razem 5410 PLN (budzet moge jeszcze delikatnie przekroczyc ze wzgledu na grafike)

Czekam na Wasze sugestie:)

nic dodać nic ująć, zestaw - moim zdaniem - okej ;)

edit: a jednak nie..

procesor weź 2600k a grafie wtedy hd 7950 od gigabyte, wtedy komputer bedzie na pare ładnych lat ;)

Mobo wystarczy to: ASRock Z68 Extreme3 Gen3

Ten zasilacz i tak przekracza bardzo wymagania.. Wystarczy 600W ;)

Edytowane przez maniek2626

Nie ma sensu pakować się w tak mocny zasilacz, za to lepiej wziąć nowszy:

http://techplanet.pl/produkty/zasilacze/be-quiet-straight-power-e9-600w,27148.html

SSD skierowałbym się w strone 120gb - w stosunku do 60gb są szybsze, szczególnie w zapisie i będzie miejsce na instalowanie gier na tym dysku a nie HDD - poprawi komfort grania.

http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde/ocz-ssd-vertex4-128gb-sata3-vtx4-25sat3-128g-25,32235.html

CPU: i5 2500k

GPU: GTX 670 lub HD 7970

MOBO: ASRock P67 Pro3 B3

SDD: Crucial M4, Samsung 830 lub OCZ Vertex 4 128 GB

HDD: WD Caviar Green 2 TB (magazyn)

PSU: XFX 550W

RAM: 8 GB 1600 MHz do wyboru

CASE: do wyboru

Jeśli nie planujesz na razie robić OC to proponuje zostać na chłodzeniu BOX' owym.

Z tego co pisałeś wynika, ze planujesz zakup PC na lata więc lepszym wyjściem będzie wybór i7 2600k. Za kilka lat i tak będziesz musiał podkręcić.

Jeśli nie planujesz SLI / CF nie ma sensu inwestować w lepszą płytę.

Czytałem gdzieś że przy renderingu przydają się karty od nVidii, które skracają jego czas. Nie wiem jak natomiast wygląda sprawa z Radeonami.