Skocz do zawartości

Matryca ips czy amva

Recommended Posts

• 2 tygodnie później...

Orientujecie się może jakie ustawienia w Catalyst Control Center powinny być żeby kolorki były OK?

Ja mam wrazenie ze przy ciemnych scenach w filmie obraz jest zbyt ciemny, a jednoczesnie w grach/przegladarce kolor zolty i zielony jest baardzo jaskrawy i trochę wypłowiały ; P

Orientujecie się może jakie ustawienia w Catalyst Control Center powinny być żeby kolorki były OK? Ja mam wrazenie ze przy ciemnych scenach w filmie obraz jest zbyt ciemny, a jednoczesnie w grach/przegladarce kolor zolty i zielony jest baardzo jaskrawy i trochę wypłowiały ; P

Z tego co piszecie to każdy ma inny problem przy tym monitorze. Czyżby BenQ produkował ten monitor jak wyjdzie tak będzie :/

Załamka... Nie jestem w stanie ustawić tak, żeby kolory były cieplejsze jakoś... Mam odpalonego laptopa na screen-clone i staram sie ustawic zeby https://dhl24.com.pl/ zółty kolor byl taki przyjemny, ciepły bardziej pomarańczowy niż cytrynowy jak na laptopie... ale nie idzie... Inne kolory okej, ale jaskrawa zieleń i żółty aż bolą... Na zwykłym TN już to lepiej wyglądało na iyama 2409... Porażka jakaś... Co mam zrobić żeby uzyskać cieplejsze barwy? Nawet na color "Reddish" - wszystko staje sie cieplejsze, az za mocno czerwone, a zielony i zolty dalej za ostre/jaskrawe nienaturalne... Kupiłem bubel i trzeba było brać TN? : (

EDIT:

Podlaczylem netbooka Acera AO722 - ma slaby wyswietlacz, ale kolory na torrenty.org naprzyklad sa duzo lepsze! mam na mysli logo i przejscia czerwony-zolty.

I na lapku i na netbooku zolty jest miodowy, a na Benq zielonkawy, cytrynowy - nieprzyjemny...

Edytowane przez guhav

Wydaje mi się, że trafiłeś jakiś nieszczęśliwy egzemplarz. U mnie strona DHLa ma przyjemny ciepły żółty kolor, poza tym nie odnotowałem u siebie żadnego problemu z barwami, nawet niebieski (o którym na początku wspominano) wygląda niemal identycznie co na starym CRT Philipsa.

Próbuj wymienić tak jak doradzają.

i ja zakupiłem GW2450HM - mam jedno pytanko co do równomierności podświetlenia - lewy dolny róg jest wyraźnie jaśniejszy od reszty ekranu - przy ustawieniu jasności na 17, na białym tle - lewy dolny róg jest czysto biały (można nawet powiedzieć że lekko daje po oczach) natomiast prawy górny róg wpada już w delikatny szaro-pożółkły - czy to normalne przy nowych monitorach z podświetleniem LED czy jednak próbować reklamować - przesiadłem się z Benq FP91GP i poza z tym że trzeba się przestawić z temperatura kolorów to jedyna rzecz która mnie w tym monitorze strasznie irytuje.

Reklamój, nie powinno tak być. Nikt z posiadaczy tego monitora nie skarżył się na taką wadę, więc trafił Ci się lipny egzemplarz. Najgorsze jest to, że nowy również może mieć coś nie tak. Ahh te budżetówki...

Samsung dawaj w końcu te OLED-y :D

Edytowane przez AndreoKomp

@Up

Jak tyle co kupiłeś to przez sklep ja bym reklamował.

OLED'y... marzenie ściętej głowy, szybciej zobaczysz budżetowe PLS'y niż OLED'y

Ja już nic pośredniego nie kupuje. Byłem zmuszony kupić monitor z rozdzielczością FullHD do projektowania to kupiłem budżetowy BenQ. Teraz zmienie monitor na OLED lub jeśli w cenie ok. 1000zł będzie coś o przekątnej 27" z rozdzielczością 4K, to wtedy też kupię do projektowania jakąś budżetówkę. Tak czekam na OLED.

Od tego kiedy one wejdą zależy tylko i wyłącznie od Nas. Dopóki będziemy kupować marketowe gówna, to producenci będą je produkować.

No to było stwierdzenie teoretyczne, które w praktyce wiadomo się nie przełoży.

Mam tutaj na myśli sytuacje, że pewnego dnia przestajemy wszyscy kupować monitory. Wchodzą PLS-y z trochę lepszą jakością obrazu, a my wszyscy mówimy "Nie chcemy tego" i nie kupujemy, bo czekamy na OLED-y pozbawione wad. Producent albo wprowadza OLED-y, albo likwiduje dział monitorów. Produkuje się i sprzedaje to na czym się zarabia.

Sytuacja odwrotna, regularnie wymieniamy sobie monitory które teraz w marketach są, to po co wprowadzać nową technologie, jak interes się ładnie kręci.

Edytowane przez AndreoKomp