snekkar1 0 Napisano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 (edytowane) Tez czekam na test. Ps. Widze ze LG zaczyna wprowadzać nowe modele http://www.agito.pl/...d=54&attr=1-613 zastanawia mię niższa numeracja modelu od obecnych na rynku co sugerowało by ze te nowe modele IPS będą miały zadanie powalczyć z tanimi TN-kami a nie poprawienie możliwości obecnych na rynku monitorów IPS. Edytowane 1 Sierpnia 2012 przez snekkar1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 obawiam się, że chodzi wyłącznie o "IPS pod strzechy" w tej dziedzinie LG przoduje, w czymś trzeba być dobrym niestety jeśli się szuka czegoś więcej niż wyświetlacza do facebooka to trzeba sięgnąć głębiej do kieszeni i nie dzieje się tak tylko dlatego, że lepsze markowo monitory się cenią ze względu na ową markę Cytuj Link to post Share on other sites
sopotek 1 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 ok stoi już na biurku BenQ GW2450HM. Monitorek wizualnie ładny tylko muszę zkalibrować go strasznie po oczach daje . Obraz ładnie podświetlony ,kąty też dobre nie porównanie do starego monitorka mojego. Tryb. Auto,game.movie bardzo dobre ,szczególnie game obraz żyleta. To tak w skrócie muszę pobawić się jeszcze nim. Cytuj Link to post Share on other sites
guhav 0 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Więcej wrażen podaj jak najszybciej bo chciałem go zamówić, acz się waham jeszcze - nie chciałbym żeby świecił aż za mocno, bo wtedy oczy się szybko będą męczyć Cytuj Link to post Share on other sites
sopotek 1 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 idzie ustawić wszystko według http://www.tftcentral.co.uk/reviews/benq_gw2450hm.htm można ściągnąć profile ICC i ustawić obraz monitora pod profil . Dziś jak wrócę , to ustawie według TFT i dam odpowiedz. W obu profilach zamieszcoznych na TFT jasność ustawiona na monitorze jest w przedziale 17-22. Contrast 50 Gamma 3 . Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Mała recenzja BenQ GW2450HM Z racji, że nie posiadam żadnego profesjonalnego sprzętu do pomiarów, jako odniesienie posłużył mi głównie stary monitor CRT Samsung 757MB, oczy oraz użyłem poniższych testów. http://www.mva.pl/vi...ic.php?f=21&t=6 http://www.lagom.nl/lcd-test/ Monitor pod względem wizualnym prezentuje się bardzo dobrze. Wąska ramka wkoło ekranu, zgrabna podstawka, cienki mimo wbudowanego zasilacza, ale osobiście wolałbym matowe plastiki zamiast błyszczących. Odbijają dość mocno światło i widać na nich każdy odcisk palca. Raczej za dużo grzebać nie będziemy przy tym monitorze ze względu na słabą ergonomie, więc odciskami palców bym się nie martwił. Ergonomia monitora jest bardzo słaba, a porównując ją do mojego starego monitora Samsunga 173p+ wręcz fatalna. Monitor można pochylać tylko trochę do przodu i do tyłu. Stabilność zadowalająca. Na boki ekran nie chybota się, ale do przodu i do tyłu lata w podstawce. Na górnej krawędzi odbija to się ok 1cm luzu, ale tragedii nie ma. Na plus na pewno jest pełna matowa matryca z powłoką antyodblaskową, która moim zdaniem jest lepszą niż ta którą miałem w samsungu. Tylko z bardzo bliska na białym tle można dostrzec małe srebrzenie, tak obraz jest bardzo ładny. Monitor dość długo się włącza, bo 8 sekund, ale dzięki podświetleniu LED od razu jest gotowy do pracy. Podświetlenie LED ma jeszcze taką zaletę o której nikt nie piszę, że nie nagrzewa ekranu, w wyniku czego przy upałach monitor o powierzchni 24" nie jest dodatkowym grzejnikiem w pomieszczeniu. Po włączeniu monitora oczywiście na wstępie dostajemy mocno po oczach. Jasność jest ustawiona na 100. Dziwię się, że na TFT robili pomiary do takich ustawień, to bez sensu. Niestety według ich pomiarów najlepszy obraz jest przy jasności 22. Dla mnie to wciąż za jasno. Nie da się w domu przy normalnym oświetleniu lub w dzień w pokoju od północy komfortowo pracować. Mówiąc komfortowo mam tutaj na myśli kilka godzin bez zmęczenia oczu. Monitor posiada kilka trybów. W moim odczuciu dwa: Standardowy i sRGB oraz 4 tryby spawania: film, gry, zdjęcia i Eco. Ostatnie 4 są beznadziejne nie tylko dlatego, że na samym początku mają bardzo mocną jasność, czy dynamiczny kontrast, ale np. ingerują w szczegółowość obrazu. Dla mnie obraz robi się beznadziejny. Może po włączeniu jakiegoś avi-ka to coś poprawia, ale nie dla 1080p. To zabieg w kierunku oszukania nabywcy, że obraz ma lepszą rozdzielczość, tak samo jak oszukiwanie dużą jasnością, że obraz ma większy kontrast. Nie komentuje tego dalej. Bez zastanawiania jasność oczywiście ustawiłem na 0, kontrast został na 50, gamma 3, temperatura barw Normalna i to wszystko na trybie obrazu standard. Mimo mniejszej jasności niż zalecana przez serwis TFT i tak dało się zauważyć, że obraz ma zbyt dużą gamme (jest za jasny). Po odpaleniu testów faktycznie tak było. Gamma: Patrząc na rysunki do tego celu stworzone, prawie idealną gamme uzyskałem przy jasność 0 i gamma 4. Żeby było idealnie trzeba by było ustawić gamme na ok. 4,5 lub w ustawieniach karty graficznej to skorygować, dlatego ja ustawiłem sobie gamme na 5 bo wolę mięć minimalnie ciemniejszy obraz niż za jasny. Nie wiem jak w serwisie TFT udało im się ustawić poprawną gamme na jasności 22 i gamma 3, ale mniejsza z tym. Gradienty: Tu zaskoczenie, bo były wyświetlane bardzo ładnie, ale nie idealnie, bardzo podobnie jak na monitorze CRT, ale ten również idealnie tego nie wyświetlał co mnie zaskoczyło. Porównanie barw: Do tego celu posłużyłem się przykładowymi obrazkami z MVA. Wyświetlałem je na monitorze CRT oraz BenQ. Tutaj niestety wpadka. BenQ przy pewnych kolorach niebieskiego wyświetla inną barwę. Nie jest to bardzo duża różnica, ale zauważalna, więc w tym momencie monitor jest przekreślony jeśli chodzi o jakiekolwiek zastosowania z grafiką. Niestety Pan recenzent z MVA miał racje porównując zdjęcie z nad pochmurnego morza Bałtyckiego do Śródziemnego. Pewnie dokładnie to miał na myśli, że woda ma inny odcień niż powinna. Na innych barwach nie zauważyłem takiego przekłamania, ale na niebieski kolorze taka jest. Monitor CRT na pewno ją wyświetla poprawnie, ponieważ nawet stary monitor Samsung 173p i TV Samsung tak ją wyświetla. Nawet ekran z laptopa lepiej wyświetlał tą barwę niż BenQ. Wielki minus tego monitora i bardzo duże zaskoczenie. Według pomiarów z serwisu TFT dE miała wynosić maksymalnie 1.3, a tu taka różnica. Black Bleeding: Zjawisko to nie występuje. Czarny jest jednolity i bardzo ciemny. Czerń w dzień jest taka jak by monitor był wyłączony, w nocy oczywiście delikatnie świeci. Kąty widzenia: Faktycznie wynoszą 178 stopni, ale po włączeniu obrazka testowego do kątów patrząc z bliska na monitor już widzimy, że narożniki uciekają. W praktyce oczywiście tego nie widać, dopiero odchylanie głowy powoduje, że na ekran nachodzi delikatna biało-żółta poświata. Są to na pewno zadowalające kąty. Film można oglądać spokojnie w kilka osób. Góra-dół wygląda trochę gorzej, ale tragedii nie ma. Nie ma nawet co porównywać do matryc TN, bo tam to jest katastrofa. Czas reakcji: Bardzo miłe zaskoczenie. Po tego typu matrycy spodziewałem się o wiele gorszych osiągów. Mój stary samsung 173p plus miał czas reakcji 8ms GtG. Bardzo mocno smużył. Mi w filmach i grach aż tak to nie przeszkadzało, ale bardzo mnie to irytowało np. w przeglądarce internetowej kiedy przewijałem stronę z tekstem i widziałem czarną smugę tworzącą się za napisami. Tutaj jest zdecydowana poprawa. Włączenie funkcji overdrive poprawia jeszcze bardziej tą sytuacje i w tym momencie czas reakcji jest na poziomie który mnie już zadowala. Widać go, ale nie irytuje. Warto wspomnieć, że system overdrive w niektórych przypadkach przeszkadza. Np. na tym forum, przesuwanie postów powoduje, że jasno fioletowe paski z nickami robią się od góry lub dołu (w zależności jak przesuwamy) ciemno fioletowe. Czas reakcji jest na tyle szybki, że latające bile po stole bilardowym mają smugę może na 2-3 piksele. Czas reakcji mogę porównać do swojego TV LCD Samsunga LE32S81B na którym gram i oglądam filmy i nigdy na smużenie nie zwróciłem uwagi. FRC: Lepiej działa niż w moim poprzednim monitorze samsunga, ale na specjalnych obrazkach przygotowanych do sprawdzenia tej rzeczy były takie, na których było widoczne lekko migotanie. W praktyce nawet na starym monitorze nigdy nie spotkałem się z przypadkiem, żeby mi ekran migotał. Podsumowując: Monitor polecam tym którzy monitor ustawią raz w jednym miejscu i nie będą mieli potrzeby zmiany tych ustawień lub zamierzają go powiesić na ścianie. Nada się do internetu, worda itp. rzeczy ale w normalnych warunkach oświetleniowych. Przy świetle nastrojowym lub w ciemności będzie raził. Nada się również dla osób oglądających filmy zarówno w pojedynkę jak i kilku osobowe seanse filmowe. Zadowolone będą osoby grające w gry, nawet w FPS ponieważ Lag wejścia to tylko 6ms, a czas reakcji matrycy jest zadowalający. Znajdzie również zastosowanie przy projektowaniu np. w AutoCADzie ze względu na bardzo dobrą czerń i moim zdaniem nie najgorzej działający system FRC. Nie nadaje się do żadnych zastosowań związanych z kolorem ze względu na np. przekłamanie barwy niebieskiej co można dostrzec już gołym okiem. Projekty wykonana na takim monitorze będą wyglądały inaczej niż w rzeczywistości. Na duży plus oczywiście cena 680zł. Proporcje 16:9 zamiast 16:10. W tej kwestii również chciałbym się wypowiedzieć. Ja do tych proporcji 16:9 trochę inaczej podchodzę niż większość osób. Do tej pory miałem monitor 17" z rozdzielczością 1280x1024 i do czytania był idealny, zarówno stron internetowych jak i tekstów w Word. Teraz kupiłem 24" 1920x1080. Lini poziomych mam więcej o 56, bo 1080 więc widzę tekstu nawet więcej. Co się w takim monitorze jedynie zmienia? To że mam go wydłużonego i to o 640 pikseli. Ten obszar może mi posłużyć na otwarcie w nim czegoś innego, komunikatora GG, Winampa, innego programu itd. Skoro zawsze monitory CRT 4:3 mi pasowały, monitory LCD 5:4 mi pasowały, to czemu by mi miało nie pasować 16:9 z rozdzielczością 1920x1080. Dlatego ja jestem za 16:9. 1080 linii w zupełności mi wystarcza, a nawet nie chciałbym więcej, bo nie lubię oczami latać od góry do dołu, ale obszar roboczy lubię mieć rozciągnięty na boki. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 fajne podsumowanie, odniosę się do paru punktów: jasność - to dość normalne i wiele osób po przesiadce na nią narzeka, szczególnie na to, że po ciemku daje po oczach, umówmy się przy monitorze nie siedzi się po ciemku, nie zmienia to faktu, że wiele monitorów ma jasność za bardzo wykręconą, tylko pytanie czy jak zjeżdżasz do 0 to biały dalej jest biały? tzn jego temperatura może w cale nie mieć docelowego 6500K, ale tego nie zmierzysz gołym okiem, niemniej 6500K to dość jasny i "sanitarny" biały kolory - na tft go skalibrowali, ty masz fabryczne ustawienia i to nic dziwnego, że odkształca barwy plus istotna rzecz - to nie jest monitor graficzny ani profesjonalny, tylko budżetowe all-aroud, nie oczekuj wodotrysków gamma - pytanko, pisząc idealną masz na myśli 2.2? plus ponownie, na tft wyniki są po kalibracji Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Możliwe, że przy jasności 0 biały nie ma 6500K, ale jest to nadal biały kolor, nie wpada w żółty, czy szary itd. Podniesienie jasności do 22 powoduje, że biały robi się bielszy, ale nie można na niego patrzeć bez mocno oświetlonego pomieszczenia. Tak, gamma 2.2. Rozróżnia się wszystkie odcienie czarnego i białego. W jakie sposób ten monitor był kalibrowany na TFT? Z tego co to przeczytałem to kalibracja polegała na ustawieniu jasności na 22, kontrast 50, gamma 3, Tryb obrazu Standard, Temperatura Normalna, RGB bez zmian. Był jeszcze utworzony profill ICC, pobrałem go, załadowałem i nie widzę żadnej różnicy, więc nie wiem czy nie działa, czy daje tak małe zmiany. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 W jakie sposób ten monitor był kalibrowany na TFT? mniej więcej piszą o tym tutaj: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/i1_pro.htm http://www.tftcentral.co.uk/reviews/lacie_blue-eye.htm Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 W sumie bardziej miałem na myśli co oni w ustawieniach tego monitora, bądź też ustawieniach profili kolorów zmieniali? na podstawie wykonanych pomiarów do których linki zamieściłeś. Jak ja mogę wykorzystać bez tych urządzeń to co oni zmierzyli? W monitorze ustawienia RGB zmieniali tylko delikatnie, więc wszelkie inne zmiany są w profilu ICC? czy jeszcze gdzieś można coś zmieniać? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 teoretycznie w profilu, ale żeby widzieć różnicę to nie oglądaj pulpitu tylko jakieś foty najlepiej w raw lub przynajmniej bez osadzonego profilu i programie, który takie rzeczy ogarnia Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Na pulpicie ustawioną mam standardową tapetę Windowsa 7 (niebieską) i na niej widać różnice bez problemu, więc nawet nie trzeba się bawić w pliki RAW. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 czyli tapetka nie ma osadzonego profilu, to dobrze Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Nic nie udało mi się z tym zrobić. Podłączyłem monitor do laptopa i tam ustawiłem profile pobrane z TFT i nic one nie wnoszą do obrazu. Dzisiaj mając trochę czasu w praktyce przetestowałem monitor i niestety na teledyskach, filmach, obrazkach, gdzie tylko jest niebo, woda lub coś niebieskiego, bez problemu widać różnice w obrazie. Kolor niebieski wpada za bardzo w granatowy. W tym momencie nawet nie poleciłbym tego monitora komuś co będzie oglądał na nim filmy lub grał, bo na pewno są lepsze propozycje na rynku do tego celu. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Ja już dostałem w swoje ręce GW450HM, ale wypowiem sie dopiero jak go ustawie o potestuje. Na początek moge powiedzieć, że w stosunku do TN (LG W2343T, z którego sie przesiadłem) kąty patrzenia w końcu są normalne i ta czerń + kontrast to jest poezja (biały tekst na czarnym tle jest niesamowicie wyraźny i mocny). Niestety na razie nie moge sie wypowiedzieć co do jakości/ostrości obrazu, bo BenQ oszczędza na kablach i dali tylko kabel analogowy d-sub ( jakże wielkie było moje zdziwienie przy montażu), więc wstrzymuje się z oceną aż zdobęde odpowiedni kabel. Cytuj Link to post Share on other sites
sopotek 1 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Uważam że za te pieniądze lepszego raczej nic się nie kupi Stary monitor miałem ustawiony na 100% jasność(Hyundai B90) natomiast w tym muszę zjechać do 20 albo do 0 a i tak kolory pokazuje prawidłowo.Może tylko ta biel jak przy reklamach proszku do prania przed i po delikatnie się różni. Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez sopotek Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Żeby wiedzieć, czy kolory pokazuje prawidłowo trzeba by było porównać do czegoś, na oko to skąd możesz wiedzieć, czy wyświetlany kolor tak powinien wyglądać, czy inaczej. Tylko biały i czarny kolor to sprawa oczywista. Jak masz możliwość, to porównaj wyświetlanie koloru niebieskiego (woda, niebo) do innego monitora. Cytuj Link to post Share on other sites
sopotek 1 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 podłączyłem XPERIE S przez HDMI i na filmach HD różnicy nie widzę. No ale to telefon Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Na tym obrazku najlepiej porównać: http://imageshack.us/photo/my-images/268/img0lp.jpg/ Patrzymy na prawą stronę, czy niebieskie jest taki sam, czy wpada w ciemniejszy kolor (bardziej granatowy, fioletowy). Nie jest to kolosalna różnica, nie doszukujcie się czasami koloru fioletowego, czy granatowego, ale bez problemu można ją zauważyć. U mnie w domu bratu jak pokazałem na dwóch ekranach tą tapetę, od razu zauważył różnice. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
guhav 0 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 HMm... to jak koniec końców wrażenia? Kupować jutro tego GW2450 czy moze jednak lepiej nie? (nie ma mowy o obrobce grafiki czy cos, wiec az tak sie o kolory nie martwie ) Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 5 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Brać śmiało:) Cytuj Link to post Share on other sites
guhav 0 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Tak więc stoi na biurku GW2450 ; D Bawiłem się z ustawieniami z tftcentral i mam jedno ale: dlaczego przy profilu ze standardowym RGB przy ustawieniach od nich i *.icc obraz jest dosc mocno czerwony? Przy drugim profilu (z jasnąścią 17) jest juz bardziej "chłodno" - a z tego co piszą w recenzji to przy obu tych zestawach jest gamma prawidlowa... To mozliwe? Mimo mocno widocznej roznicy w barwach? Jakieś inne porady co do ustawień? Jasność mam 17, kontrast 50, gamma 3, sharpness 1, RGB 100, 96, 98 - generalnie tak jak na tftcentral opisali przy user mode, z tymze nie poruszyli tematu ostrosci (sharpness) - uznalem ze 1 jest najwlasciwsze, bo przy wyzszych czarny tekst na bialym tle zaczyna zalatywac czerwonym ; d Cytuj Link to post Share on other sites
tintirintin 5 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ja mam takie same ustawienia, i jak próbowałem po swojemu sprawdzić kolory, to każde odstępstwo od 100/96/98 powodowało niekorzystne zmiany - to obraz za zimny, zbyt zielony. Ogólnie mam wrażenie, że czerwieni jest mało, przez jakiś czas miałem ustawioną gamme na 4, co jakby poprawiało sytuacje, ale na razie wróciłem do gamma 3. Co do ostrości, to oczywiście mam na 1 ustawione, ponieważ na wyższych sie robi pikseloza, szczególnie widoczne w tekście. Pod tym względem LG się lepiej sprawował, ponieważ ostrość sprawiała, że czcionka jest ostrzejsza, lub w drugą strone przyjemnie wygładzona (w grach można było sie pokusić o ustawienie minimum i stosowanie zamiast wygładzania - efekt prawie tak dobry jak aax2) Te ustawienia też nie są uniwersalne, co podkreślają w tftcentral, ponieważ każda matryca jest inna i mogą sie różnić optymalne ustawienia. W zasadzie czym niższa półka monitorów tym rozmach w tej różnicy jest większy. Tutaj najwyraźniej jest całkiem nieźle, ponieważ te ustawienia mi odpowiadają i wielu osobom chyba też (może to podświadome odczucie wynikające z zaufania do tftcentral;p) Cytuj Link to post Share on other sites
AndreoKomp 145 Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Moje ustawienia są takie: Jasność: 0, kontrast: 50, gamma 5, sharpness: 1, RGB 100, 98, 98 (normalny) Ustawień dokonałem sam na podstawie tych testów: http://www.mva.pl/vi...ic.php?f=21&t=6 http://www.lagom.nl/lcd-test/ Nie ma opcji, żeby obraz był prawidłowy przy gamma 3 w moim egzemplarzu. Na oko widać, że jest za jasny. Kolory jak by wyprane. Idealna gamma była by ok. 4,5. Wybrałem dlatego 5, ale może być też 4. U mnie profile *.icc z TFT nic nie wnoszą do obrazu. guhav sprawdź sobie jeszcze ten obrazek: http://imageshack.us...268/img0lp.jpg/ Zobacz czy niebieski kolor po prawej stronie wygląda tak samo jak na innym monitorze/TV jaki posiadasz. U mnie problemu z czerwonym obrazem nie ma, ale jest przekłamanie jeśli chodzi o odcienie koloru niebieskiego. PS. Na mój problem właśnie otrzymałem odpowiedź od firmy BenQ "jest to specyfika urzadzenia. nie da się tego zmienić." Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez AndreoKomp Cytuj Link to post Share on other sites
guhav 0 Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Kolory jak by wyprane.No coś w tym jest, ale nie miałem zbyt dużo czasu na walkę z ustawieniami - acz jak tylko dojdę do porządanego efektu to się pochwalę. Nie ma jakiegoś uniwersalnego rozwiązania moim zdaniem - bo w grę wchodzą czysto subiektywne spostrzeżenia każdego ; ) Może mi ktoś wyjaśnić czemu standardowo Readeon przez HDMI chce wyswietlac na 75% wielkości faktycznej matrycy? Trzeba to ręcznie zmienić i przez to musialem zainstalowac Catalyst Control Center, którego nie miałem do tej pory i wszystko ładnie śmigało : P Upierdliwa sprawa. I jak w końcu ma być ustawione na karcie/monitorze - monitor ma mieć *.icc ON czy OFF? i czy na karcie warto grzebać z czymś tj. wspomaganie GTG itd. itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts