Skocz do zawartości

Matryca ips czy amva

Recommended Posts

Osobiście jestem zwolennikiem matrycy AMVA. Jej jedyny minus względem IPS to trochę wolniejszy czas reakcji matrycy.

Za to na tanich IPS-ach (e-IPS) występuje srebrzenie, blackbleeding, mamy trochę mniejszy kontrast, gorszą czerń, mniejsze trochę kąty widzenia, ale za to trochę lepszą szybkość matrycy.

Tak jak drachenfeles napisał, wszystko zależy do czego ma być monitor. Każdy typ matrycy jest dla odpowiedniego odbiorcy.

EDIT: Do fotografii amatorskiej to najlepiej jakiś NEC i EIZO. drachenfeles na pewno jakiś konkretny model poda.

Edytowane przez AndreoKomp

Witam, właśnie zamierzam kupić LG IPS235P, dlatego zaciekawił mnie ten temat. Niestety nie ma testu tego monitorka na tftcentral. Natomiast znalazłem niezbyt dobrą opinie tego BenQ tutaj: http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=608 .

Co panowie na to? Ponadto miał ktoś do czynienia z tym LG i może sie podzielić opinią/wrażeniami?

Ja jestem zdecydowany na zakup BenQ i również czytałem tą opinie. Nie bardzo nią się przejmuje, ponieważ to co ta osoba piszę nie jest poparte żadnymi pomiarami np. jeśli chodzi o kontrast. Piszę, że wynosi 700:1 jak w recenzji na tftcentral piszą 2596:1 po wykonaniu pomiarów. Skora BenQ miałby mieć 700:1, to taki LG IPS235P według niego miałby z 200:1? Piszę on również, że kolory są przesadzone, nieprawdziwe, a według pomiarów tftcentral delta E wynosi od 0.5/1.3 po kalibracji, czyli bardzo dobrze. Uważa, że BenQ GW2450HM nie powinno się używać do żadnych zastosowań związanych z kolorem, nawet zdjęć z wakacji, więc krótko mówiąc ten monitor musiałby się nadawać tylko do pisania w wordzie, ale tylko białe tło i czarny tekst. Z monitorów firm LG, Dell, BenQ, Samsung, Philips itp. w okolicy 1000zł, to BenQ GW2450HM wypada chyba najlepiej. W takim razie nie bardzo wiem, do czego te inne monitory by się nadały według opinii Tom01. Do kuchni? żeby wyświetlić przepis na placek? No nie wiem, bo np. do otwarcia facebooka już nie, bo przecież tam ludzie wstawiają zdjęcia z wakacji i człowiek mógłby się pomylić patrząc na zdjęcia, czy znajomy był nad Bałtykiem, czy morzem śródziemnym.

Ja rozumiem, że BenQ GW2450HM nie pokrywa pełnej palety barw sRGB, czy już w ogóle Adobe RGB, ale bez przesady, pokrywają ją monitory za 7000zł np. EIZO SX2762W.

drachenfeles, co Ty myślisz na ten temat?

Miałby też do Ciebie takie pytanie, po bardzo dokładnym przeanalizowaniu recenzji z tftcentral. Skoro monitor ma pokrycie sRGB na poziomie 72%, to jak to możliwe, że odzwierciedlenie kolorów według delta E wynosi poniżej 1? O co tutaj chodzi?

Edytowane przez AndreoKomp

to trochę bardziej skomplikowana kwestia

dE ma się nijak do pokrycia sRGB (czy każdej innej przestrzeni barwnej), ona odpowiada za to jak duże odstępstwo ma barwa wyświetlana przez monitor w stosunku do barwy wzorcowej, a pokrycie przestrzeni odnosi się stricte do tego jak ma się to co potrafi monitor do tego jakie uznano za przynależne do danej przestrzeni... nie brzmi to może zbyt jasno ale mniej więcej o to chodzi a tak btw 72% odnosi się nie do sRGB tylko NTSC, który jest najszerszym standardem gamutu, najbliższym temu, co ludzkie oko jest w stanie percepować

wracając do dE ma ona znaczenie tylko przy pracy z kolorem/fotografią, dla zwykłego użytkownika czy kolor ma dE na poziomie 6 czy 1 i tak zapewne będzie zbyt subtelna, by zwrócił na to uwagę, generalnie trzeba spektrofotometru by wykrywać różnice w dE poniżej bodajże 4, bo ludzkie oko, nawet takie wprawione jest za mało precyzyjne tzn podatne na zbyt dużo zakłóceń

Oczywiście nie traktowałem tej opini zbyt poważnie, ale chciałem aby lepsi się wypowiedzieli. Ja potrzebuje monitora głównie do filmów, internetu, gier, pracy w wordzie/excelu, programach inżynieryjnych i autocadzie (mniej więcej w tej kolejności priorytetów), mój obecny monitor z matrycą TN niby pracuje dobrze, ale te zmiany barw w zależności od kąta patrzenia to kompletna porażka i przydałaby się lepsza czerń, mniej świecąca, szczególnie do pracy w autocadzie na czarnym tle. W zasadzie byłem zdecydowany na LG IPS235P, głównie ze względu na obudowę - matowa i możliwości ustawienia + pivot.

Ale, jak zawsze, benchmark mi namieszał w głowie i skłaniam się w stronę BenQ, będzie odczuwalnie lepszy do filmów i pracy w ciemnym pomieszczeniu?

Dzięki, właśnie przeczytałem dokładnie recenzje tego BenQ z tftcentral (wcześniej tylko przeskanowałem wzrokiem) i mnie przekonała, że to jest właśnie to, czego potrzebuje. Więc zostane kolejnym użytkownikiem tego monitorka. :)

Pozdrawiam.

edit:

Spoko, w przyszłym tygodniu będe składał kompa wraz z tym monitorkiem, wypowiem się w temacie jak go skalibruje (wizualnie, bez żadnych narzędzi, ale ze wskazówkami z tftcentral) i wypróbuje w różnych warunkach.

Edytowane przez tintirintin
Tintirintin dla mnie wypowiedź Tom01 to bardziej laurka niż krytyka. Facet wyraźnie zawodowo zajmuje się sprzedażą monitorów do zastosowań profesjonalnych typu NEC i EIZO i to ze postanowił coś naskrobać na temat tego monitora to może tylko świadczyć ze wpadł mu w oko. A to ze ten monitor należy do klasy budżetowych monitor i nie ma technologi stosowanych w profesjonalnych monitorach to go krytykował.Tu link do artykułu gdzie opisana trochę te technologie http://www.optyczne....hp?poradniki=68 Edytowane przez snekkar1

ja bym panu Tom01 sugerował zejść na ziemię, bo mierzenie monitorów budżetowych miarą profesjonalnych jest co tu dużo mówić bez sensu, to tak jakby wziąć powiedzmy Bugatti i postawić obok np Audi A100, no nie ma porównania i nigdy nie będzie

plus nie każdy potrzebuje od razu monitora profesjonalnego, kontynuując samochodowe porównanie, profesjonalny samochód wymaga odpowiedniego kierowcy, bo jak wsadzimy za kółko takiego bugatti kierowcę A100 to spali ze 3 sprzęgła zanim w ogóle ruszy, tyle ode mnie

@drachenfeles

Mnie zastanawiał taki fakt. Załóżmy, że mamy przestrzeń barw X:

Czerwony-pomarańczowy-żółty-zielony-Niebieski-Fioletowy

Monitor pokrywa 83% przestrzeni barw X (nie wyświetla pomarańczowego)

Monitorowi każemy wyświetlić kolor pomarańczowy. Co w tym wypadku z dE? i co wyświetli monitor w miejscu pomarańczowego koloru?

To jest bardzo uproszczony przykład, ale to samo mnie zastanawiało w przypadku kiedy każemy wyświetlić monitorowi kolor po za przestrzenią barw sRGB, a monitor tylko taką przestrzeń sRGB jest wstanie wyświetlić. Obiekt dyskusji BenQ GW2450HM ma dE 1.3 max, ale czy to dotyczy nawet takich kolorów które znajdują się gdzieś na krańcu przestrzeni NTFS, czy po prostu dE jest obliczane tylko dla bardzo podstawowych kolorów które znajdują się w przestrzeni sRGB?

Również uważam, że skoro Pan Tom01 zainteresował się tym monitorem i wziął go na warsztat do przebadania musiał go bardzo zainteresować. Trochę przesadził z kryteriami oceny dla monitora kosztującego 700zł. Użył miarki jak do monitorów za kilka tysięcy złotych. Porównanie drachenfelesa jak najbardziej trafne.

Ja dwu miesięczne poszukiwania monitora również zakończyłem. Monitorek zamówiony w Agito. Również podzielę się wrażeniami po testach.

to nie tak,

w tym przypadku dE zawsze jest wynikiem porównania do wzorca, a wzorcowych kolorów mamy ile? 16 w testach na tftcentral w tym czarny i 3 odcienie szarości i to na tych barwach sprawdza się odstępstwo, a nie na jakiś wyszukanych "z końca diagramu" przestrzeni barwnej

jak dla mnie, to on nie wygląda za ciekawie z punktu widzenia gracza.

40 ms imput lag mówi wszystko, zresztą sam recenzent wspomina o smużeniu podczas oglądania filmu.

Chociaż i w tym przypadku w dynamicznych scenach może niektórym osobom przeszkadzać smużenie

Jak Ci się nie pali z kupnem to przecież możesz poczekać, ale wydaje mi się, że co chwilę powstają nowe monitory i człowiek cały czas musiałby tylko czekać i czekać. Nowy model wcale nie oznacza, że będzie to lepszy model. Tak powinno być, ale nie jest niestety.

Z tego co pamiętam deklarowałeś budżet 700zł, więc patrząc na ceny obecnych monitorów 16:10 budżet zostanie raczej mocno nadszarpnięty. Droższe są te monitory niż 16:9.