Greg3or 637 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Witam zakupiłem tą płytę i do niej procesor I7 3770K, 8gb ram 1866mhz Kingston hyperx i mam poważny problem po wymianie płyty na nową i reszty elementów komputer pod obciążeniem gry np battlefield 2 bad company po prostu mi łapie zawieche nic nie idzie zrobić ((( Ekran staje i tyle nawet dźwięk się wiesza wtedy. Do czego zmierzam wymieniłem do testów już k graficzną, ramy zasilacz na kolegi i podczas testów dalej komputer się zawiesza po 15-40min to jakaś porażka. Wszyscy znajomi mówią że to płyta ale czy to możliwe żeby nowa płyta była walnięta ?? Bios jest wgrany nowy procesor ma temperaturki w normie w stresie max 65stopni nie wiem o co w ogóle może chodzić Proszę o poradę czy to moze być wina płyty chyba pozostaje mi tylko servis albo żądanie wymiany od razu na nową bo płyta ma około 1 miesiąca Z góry dzięki za wszelakie informacje Cytuj Link to post Share on other sites
magutowski 37 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Jaka grafa i zasiłka? Temperatury w normie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Grafika gtx 580 gigabyte superclocked windforce , zasilacz corsair ax 850 tak niby temperatury w normie grafika w stresie miala max 60stopni Cytuj Link to post Share on other sites
DJBOSS 34 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) Witam, sprubój zjechać z pamięciami na 1600 i potestój. Miałem z tą samą płytą problem z zawieszaniem się komputera w trakcie obciążenia szczególnie jak była włączona zintegrowana karta graficzna (robiłem testy) . A-DATA Gaming 1600 4x4GB za diabła nie chciały chodzić na nominalnych ustawieniach stabilnie z procesorem i7 2600K. Po zjechaniu na 1333 i nawet ustawieniu niższych timingów zadnych problemów. Pozdrawiam * Dodam że te same pamięci na mojej P67 bez najmniejszego problemu pracują, i co ciekawe na tej z77 w mem tescie na 1600 żadnych błędów nie wykazało przez całą noc Edytowane 20 Lipca 2012 przez DJBOSS Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) Wiesz co testowałem właśnie te pamięci na 1600 i też miałem zawiechy masakra jakaś teraz nawet mam na 1600 i co jakieś20-30min zawiecha oczywiście tylko pod obciążeniem a k graficzna zintegrowana wyłączona u mnie w biosie jest Sprawdzę jeszcze na 1333 tak jak piszesz ale to bez sensu mieć pamięci 1866 a działające na 1333 Edytowane 20 Lipca 2012 przez Greg3or Cytuj Link to post Share on other sites
DJBOSS 34 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Zjedź na prubę na 1333 i daj niższe timingi, nie wiem jakie masz wyjsciowe ale dla pamięci 1866 przy taktowaniu 1333 spokojnie powinno 8-8-8-27 chulać nawet niżej i potestój. Jak okaże się że będzie stabilnie to juz drugi przypadek z tą płytą mi znany będzie. Szeczeże w moim przypadku myślałem że nie chcą pracować na 1600 bo nominał dla sandy jest 1333, ale w Twoim przypadku w ivy nominal to 1600 więc jestem zdziwiony. Sprawdz jak możesz sam jestem ciekawy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ok zaraz sprawdzę, tak u mnie nominał na 1866 to 9 9 9 27 dam tak jak piszesz zobaczy co będzie, a napięcie 1,500V Cytuj Link to post Share on other sites
seele 21 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 (edytowane) gdzie kupowałes płytę, a po drugie bym sprawdził w biosie jakie temparatury wystepuja. Moge powiedziec ze bios to troche wyrocznia tam sa duze temperatury. Bym potrzymał płyte na biosie tylko i sprawdzał temperatury jak przy biosie bedzie zwiecha cos z płyta jest nie tak, wtedy wchodzi w rachube karta graficzna ,processor, zasilacz no i czy napiecia sa sie nie wachają. Jeżeli masz mozliwosc przetestuj obecne pamieci u kolegi i grafę na innej płycie. Może mem test ps może napiecie pamieci podbij do 1,65 no jeszcze zostaje tylko integra, odłaczyć zasilanie od karty graficznej przed tym ustawic w biosie integre albo auto wtedy bios sam wykryje gdzie jest mozliwoec wyswietlania obrazu. Edytowane 20 Lipca 2012 przez seele Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Płytę kupowałem u siebie w sklepie, oczywiście po zmianie na 1333 i odpaleniu gry 25min i znów to samo, gram nagle obraz szarpie i zwiecha obrazu i dźwięku nic tylko twardy reset pomaga ani błędu ani nic kurcze. Grafika jest dobra testowałem grafikę kumpla było tak samo wkładałem jego Ram, grafikę podpiąłem jego zasilacz nawet i było to samo za każdym rzazem. Jedyne części jakich nie wymieniałem to płyta i proc reszta była kumpla aby właśnie sprawdzić czy z moimi częściami wszystko jest ok. Już nie mam pomysłów ale chyba mam uszkodzoną płytę jak takie cyrki są A bios w ogóle łapie mi zawiechy jak tylko np mam wpiętą kierownicę logitecha pod usb też to trochę dziwne w poniedziałek jadę do sklepu na servis Stestowałęm przez tydzień już wszystko chyba nawet system na nowo postawiłem i nic to nie dało Cytuj Link to post Share on other sites
seele 21 Napisano 20 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 no jak masz sklep pod nosem ze tak ujmując to wal do sklepu i tyle. A jak w biosie ci łapie zwiechy to pewnie płyta. Niech w sklepowym servisie ci przetestuja, bedzie najlepiej. Tyle tylko ze pewnie płyta pojdzie do servisu. Pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Greg3or 637 Napisano 28 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Komp wylądował na tydzień w servisie po testach się okazało, że wszystko jest ok zmienili w biosie timingi, napięcia dali na sztywno do Ram-u i ustawili tryb turbo hmmmm na razie komp działa stabilnie dziś kolejne testy dziwne bo prawie wszystko dawałem tak samo w biosie chyba po za tym trybem turbo. Miał by on aż takie znaczenie zobaczymy. Dzięki za wypowiedzi warto było wszystko sprawdzić Cytuj Link to post Share on other sites
seele 21 Napisano 28 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Teraz maz przynajmniej coś z głowy. Tyle tylko powinna działac na ustawieniach standardowych normalnie a z pamieciami ja tez mam wklepane timigi pamieci recznie. Tam trzeba dla banku A i B wklepać recznie Cytuj Link to post Share on other sites
bswilku 0 Napisano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Tak dokladnie, jest to wina napiec itp itd mialem to samo na swojej plycie ga-x58a-ud3r. szkoda ze szybciej nie zauwazylem tematu.. to bym ci podpowiedzial i nie musialbys "serwisowac" Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts